ТЕМА: Полагање на испит за државен службеник

Мислење 06 Окт 2013, 19:59

Decki aj ve molam za pomos na tri prasanja tie sto imate polagano

1. Kolku komesari ima vo Evropskata komisija?

2. Kolku Generalni direktorati ima vo Evropskata komisija?

3. Od koi clenovi e sostaven Evropskiot sud na pravdata?

Falaaaaa mnooguu
iiipiiiigiii

Фем почетничка
 
30
Мислења: 19
Зачленет: 06 Окт 2013, 19:55

Мислење 06 Окт 2013, 20:31

iiipiiiigiii напиша:Decki aj ve molam za pomos na tri prasanja tie sto imate polagano

1. Kolku komesari ima vo Evropskata komisija?

2. Kolku Generalni direktorati ima vo Evropskata komisija?

3. Od koi clenovi e sostaven Evropskiot sud na pravdata?

Falaaaaa mnooguu

27 комесари
/
Европскиот суд на правдата е составен од 15 судии кои се менуваат на 6 год.
Аватар на корисникот
Li0ness

Жолто цветче
 
1719873
Мислења: 1057
Зачленет: 30 Окт 2010, 19:40

Мислење 06 Окт 2013, 21:00

Tnxxxx ama za komesari ima drugi ponudeni odgovori

16. Колку комесари има во Европската комисија?

a) 20;
b) 22;
c) 18;

24. Од кои членови е составен Европскиот суд на правдата?

a) 15 судии и 8 правобранители;
b) 15 судии;
c) 15 судии и 8 јавни обвинители

Колкав е бројот на генерални директорати во Европската комисија?

a) 30 директорати;
b) 35 директорати;
c) 28 директорати;
iiipiiiigiii

Фем почетничка
 
30
Мислења: 19
Зачленет: 06 Окт 2013, 19:55

Мислење 06 Окт 2013, 22:11

16. a)

24. a)

и

35 директорати
JasMarija1

Фем почетничка
 
11
Мислења: 20
Зачленет: 17 Сеп 2013, 14:12

Мислење 06 Окт 2013, 22:14

Фалааа многуу, од каде ги бараш информацииве, во прирачникот од А-Ш ги нема??
iiipiiiigiii

Фем почетничка
 
30
Мислења: 19
Зачленет: 06 Окт 2013, 19:55

Мислење 07 Окт 2013, 07:58

Марија, те молам за одговор на овие 5 прашања. Утре полагам. Мнооогу фала

Според Уставот на Република Македонија, суверенитетот е:

a) граѓански и повеќенационален;
b) неделив, неотуѓив и непренослив;
c) национален;

5. На државјанин на Република Македонија не може да му биде одземено државјанството, ниту да биде протеран или предаден на друга држава

a) точно
b) неточно
Извор - Устав на РМ

За решавање во управна постапка во втор степен, Владата на Република Македонија образува 12 комисии
a) точно
b) неточно

42. Во случај на потешки последици од елементарни непогоди, во смисла на Законот за заштита и спасување, на државниот службеник му се исплатува еднократна парична помош во висина на:

a) три просечни месечни нето плати на државниот службеник
b) една последна исплатена просечна месечна нето плата во органот каде што е вработен
c) две просечни месечни нето плати на државниот службеник


53. Европската комисија одговара пред...

a) Европскиот парламент
b) Советот на министри
c) Европскиот совет
iiipiiiigiii

Фем почетничка
 
30
Мислења: 19
Зачленет: 06 Окт 2013, 19:55

Мислење 07 Окт 2013, 09:29

1. Граѓански и повеќенационален

5. Точно, не може да биде протеран или предаден.

- Неточно, има 11 комисии, а не 12.

42. една последна исплатена просечна месечна нето плата во органот каде што е вработен

53. а) Европски Парламент.
JasMarija1

Фем почетничка
 
11
Мислења: 20
Зачленет: 17 Сеп 2013, 14:12

Мислење 07 Окт 2013, 09:33

Јас навистина не знам кој ги правел прирачнициве и дали прашањата се нарочно погрешно одговорени таму, ама...
Европската Комисија има 28 членови (ете, и јас згрешив, има земја плус примено во меѓувреме).
The Commission is composed of the College of Commissioners of 28 members, including the President and vice-presidents. The Commissioners, one from each EU country, provide the Commission's political leadership during their 5-year term.

Eвропски суд на правда
The European Court of Justice (ECJ) is the judicial institution of the European Union. This means that it deals with disputes between parties as the courts do in Ireland. The ECJ has the important function of ensuring that European law is interpreted and applied in the same way in every member state. It sits in Luxembourg and is composed of 28 judges, one judge from each member state. In addition to the 28 judges at the ECJ, there are 8 Advocate Generals who deliver reasoned opinions on cases to assist the ECJ in making its decisions.

Број на генерални директорати не е ниту еден од наведените. Еве го одговорот:
Departments (DGs)
1. Agriculture and Rural Development (AGRI)
2. Budget (BUDG)
3. Climate Action (CLIMA)
4. Communication (COMM)
5. Communications Networks, Content and Technology (CNECT)
6. Competition (COMP)
7. Economic and Financial Affairs (ECFIN)
8. Education and Culture (EAC)
9. Employment, Social Affairs and Inclusion (EMPL)
10. Energy (ENER)
11. Enlargement (ELARG)
12. Enterprise and Industry (ENTR)
13. Environment (ENV)
14. EuropeAid Development & Cooperation (DEVCO)
15. Eurostat (ESTAT)
16. Health and Consumers (SANCO)
17. Home Affairs (HOME)
18. Humanitarian Aid (ECHO)
19. Human Resources and Security (HR)
20. Informatics (DIGIT)
21. Internal Market and Services (MARKT)
22. Interpretation (SCIC)
23. Joint Research Centre (JRC)
24. Justice (JUST)
25. Maritime Affairs and Fisheries (MARE)
26. Mobility and Transport (MOVE)
27. Regional Policy (REGIO)
28. Research and Innovation (RTD)
29. Secretariat-General (SG)
30. Service for Foreign Policy Instruments (FPI)
31. Taxation and Customs Union (TAXUD)
32. Trade (TRADE)
33. Translation (DGT)

И затоа навистина не ми е јасно ова со понудениве одговори...
Аватар на корисникот
Li0ness

Жолто цветче
 
1719873
Мислења: 1057
Зачленет: 30 Окт 2010, 19:40

Мислење 07 Окт 2013, 09:35

Тој прирачникот за Европска Унија од А до Ш е жива мизерија, ниту навигацијата не е добра - за да можеш со пребарување да најдеш..
Јас полагав пред една недела и само едно од Европска Унија ми се падна.
JasMarija1

Фем почетничка
 
11
Мислења: 20
Зачленет: 17 Сеп 2013, 14:12

Мислење 07 Окт 2013, 09:46

За тие што веќе биле на интервју, за колку време ви се јавија по одржувањето на испитот? Како ве известија - меил или на мобилен и каде се одржа интервјуто :)
JasMarija1

Фем почетничка
 
11
Мислења: 20
Зачленет: 17 Сеп 2013, 14:12

Врати се на Барање работа

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: ivence69, li2, liana1, Zaljubena111 и 18 гости