ТЕМА: Алергија

Мислење 05 Дек 2011, 19:51

Може ли да ми ги кажете симптомите на алергија? Ние имаме еден проблем , утре ке одиме на лекар , на малава веќе скоро 2 недели и е осипано вратчето и малку едниот образ , но не се чеша ниту кога ја пипкам ја боли. Незнам што може да биде. Прво почна на брадата па од брадата се прошири по вратот и само овде има. Пред неколку дена и се затна носето и ставам капки , и сега вадиме само секрет од носот. Педијатарот кога ја виде ни кажа ништо не и е од облеката е што ја допира итн ама и се раширија многу :@ Во аптека ни дадоа една крема завчера ја намачкав и и подпоминаа, но денес кога стана пак така многу црвено и беше. Сега е пак ок пак се повлекоа. Незнам што да мислам. Утре ке одиме на лекар. Инаку ние јадеме портокал , киви и во јадењето и додавам лимон ( по препорака од педијатар) но веке неколку дена ништо од ова не и давам но ете пак го има црвенилово. :sweat: А последно што воведовме е јогурт , кисело млеко и несолено сирење. Сега дали ова прави проблем , незнам , утре ке одиме на лекар. Ако има иста тема јас се извинувам.
koritsaki

Жолто цветче

717596
Мислења: 1302
Зачленет: 01 Мар 2010, 02:25
Локација: Greece
Слика
Слика

Мислење 05 Дек 2011, 20:15

kortisaki без паника на моето синче му се случи вчера истото но он се нафрла над колкот и на брадата обично само по себе минуваат но бидејќи си вовела нова храна битребало да се консултираш со педијатар чисто да не се работи за нешто посериозно. Cамо намачкај ја со бебешки лосион и мислам дека битребало да помине. Cе надевам дека не е ништо сериозно па пиши што ти кажале на лекар
Milla9479

Бело цветче

1615
Мислења: 61
Зачленет: 24 Сеп 2011, 23:49

Мислење 05 Дек 2011, 20:23

Незнам што да речам Мила , јас ако не ми кажеше педијатар ништо ново не и воведував. Инаку ја мачкам со лосион секогаш , по бањање , со Јекодерм и 2 недели истот е не поминува. Ајде ке видиме утре.
koritsaki

Жолто цветче

717596
Слика
Слика

Мислење 09 Дек 2011, 13:09

Ние денес бевме на кожен лекар , дијагнозата е атопичен дерматитис. Имам прочитано многу на нет за ова и ме фаќа страв. Докторот не ни кажа ништо посебно во врска за исхраната , што да давам а што не. Прочитав дека најчесто се јавува поради алергија од млеко , јајца најчесто. Сега керка ми јаде креми ( со житарици) од Нестле , Милупа а тие внатре имаат млеко вештачко ама тоа сигурно е кравјо. Но кремите ги започнавме уште од 4-ти месец а тогаш немавме проблем. Јогурт , кисело млеко не и давам баш заради ова. А таа се си јаде.
Ни дадоа една крема со кортикостероиди внатре и ке видиме ни рекоа ако не и помине за 7 дена да одиме пак на кожно. :worried: :'( :'(
koritsaki

Жолто цветче

717596
Слика
Слика

Мислење 09 Дек 2011, 13:27

koritsaki напиша:Ние денес бевме на кожен лекар , дијагнозата е атопичен дерматитис. Имам прочитано многу на нет за ова и ме фаќа страв. Докторот не ни кажа ништо посебно во врска за исхраната , што да давам а што не. Прочитав дека најчесто се јавува поради алергија од млеко , јајца најчесто. Сега керка ми јаде креми ( со житарици) од Нестле , Милупа а тие внатре имаат млеко вештачко ама тоа сигурно е кравјо. Но кремите ги започнавме уште од 4-ти месец а тогаш немавме проблем. Јогурт , кисело млеко не и давам баш заради ова. А таа се си јаде.
Ни дадоа една крема со кортикостероиди внатре и ке видиме ни рекоа ако не и помине за 7 дена да одиме пак на кожно. :worried: :'( :'(

Родена сум со атопичен дерматит и на некои мои 13 год ми помина(кога влегов во пубертет). Немој да се плашиш, не е ништо страшно, но мој совет ти е да не ја мачкаш малата со ниту една маст што содржи кортико во неа. Внимавај на исхраната, немој да и даваш чоколади, бомбони, овошни јогурти, смоки, односно се што содржи емулгатори. Млеко, јајца може слободно да си јаде. Најубаво е ако и даваш мевце, бидејќи е мн мала прашај дали смее да јаде од ќурка. Ако ти треба уште нешто слободно пиши во лп.
nesa

Зелено цветче

841900
Мислења: 679
Зачленет: 23 Јул 2010, 14:08
Локација: Al Ain
Слика
Слика

Мислење 09 Дек 2011, 14:12

koritsaki напиша:Ние денес бевме на кожен лекар , дијагнозата е атопичен дерматитис. Имам прочитано многу на нет за ова и ме фаќа страв. Докторот не ни кажа ништо посебно во врска за исхраната , што да давам а што не. Прочитав дека најчесто се јавува поради алергија од млеко , јајца најчесто. Сега керка ми јаде креми ( со житарици) од Нестле , Милупа а тие внатре имаат млеко вештачко ама тоа сигурно е кравјо. Но кремите ги започнавме уште од 4-ти месец а тогаш немавме проблем. Јогурт , кисело млеко не и давам баш заради ова. А таа се си јаде.

И мојот мали има аутопичен дерматитис. Наследен е, генски. Мустела за бањање е првиот чекор а втор чекор е исхрана. Никако кравјо млеко, а може јогурт и кисело млеко, урда, јајце никако исто така и тоа белка, жолтка може од време на време, никако сувомеснати производи, паштети, грицки, чоколадо, крем ....се што има конзерванс, не за грав, риба, свинско месо може само телешко.
Што и да земеш да купиш ќе видиш дека се има конзерванси, па дури и прашокот за перење алишта единстевно Персил течен е без конзерванс.
Не му дозволувај на бебушот да се чеша или иритира, тоа му ствара нервоза.
Моето сега има 4 год и пак некогаш ама ретко може да покаже осип на некоја храна, али како раснат така им се зголемува имунитетот и ја совладуваат алергијата.
Не претерувај со кортико сирупи и креми,ако видиш мал осип само реагирај на храна а не мачкај со ништо. Мораш малку и да го оставиш организмот сам да се бори.
Најлош исход од дерматитисот е честа настинка, пнеумонии и астма, што е и логично дерматитисот го намалува имунитетот на организмот и е подложен на сите вируси....
После 5-та год би требало целосно да се надмине со јака контрола на исхрана или пак во пубертет како што ти пиша Неша
Клучот е во исхрана и не се лекува туку организмот -имунитет самиот го надмине.
slavica999

Жолто цветче

1172496
Мислења: 2325
Зачленет: 27 Дек 2009, 01:31

Мислење 27 Јан 2012, 15:29

Не знам кај да го поставам прашањево, не видов таква тема или општа тема за секакви прашања.
На малата моја на јазичето веќе трет ден и забележав како има еден круг поцрвен од бојата на јазичето. Изгледа како кожата тука д аи е скината , како да се гледа нова кожа. Појма немам кога и се појавило, значи го забележав пред три дена...Дали се работи за афта и дали се прави афта на јазик и како изгледа да не знаете? Дали е од температура ( а немаше температура, освен да не сум ја сетила, што ен ми се верува). Ве молам помагајте не знам што да правам, дали треба на кожен да ја однесам.......
d.Darla

Зелено цветче

78295
Мислења: 501
Зачленет: 01 Сеп 2010, 12:12

Врати се на Бебе

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 6 гости

Site Meter