Јас му ги давам тестенините издробени со виљушка, ама претходно убаво сварени. Инаку, мојов си џвака уште од 6 месеци, да не го подречам, пу пу, и повеќе сака да џвака отколку да јаде лапни-голтни храна (каши).
Што се однесува до јајце - веќе имам воведено цела жолчка, а во неделата му дадов и белка да проба (имаме скоро 11 месеци, па морам да му воведам и белка, за да може да ја прими MRP вкацината што се дава одма после првиот роденден). Досега нема никаква реакција, ни на жолчката, ни на белката - ама не ги сака баш многу, многу. Инаку, сум му дала тестенини со јајца, домашни кифли и други пецива со јајца.
Е сега, ако некој од родителите е алергичен на некој продукт, се чека обично до година за да се воведе во исхраната на детето (сопругот мој бил алергичен на јагоди како мал, па јас ќе си почекам со јагодите до година и пол). Јас би те советувала да си прашаш педијатар за јајцето, види што ќе ти каже. Можеби да пробаш малку жолчка да дадеш, ептен малку, само да проба, и следи ја ситуацијата. Само да биде добро термички обработена - јајцето да врие најмалку три минути (јас и по 10 минути го оставам да врие).
За сол - му ставам морска сол со Б9 витамин, онаа зелената од храна и вино што е... ама по малку, ептен малку, повеќе користам други зачини, од типот на оригано и босилек... повкусно е така.