ТЕМА: Кога детето не може само да кака....

Мислење 27 Ное 2011, 17:02

Летото незнам зошто имаше мал проблем со какањето. Во неделата еднаш се какаше и ова ме плашеше... На доктор ми кажаа да му давам сливи, круши-кашички и сокчиња. Али не делуваше. Мораше да му помагам со топломер со кремче. Така се какаше цело лето. Кутрото, ми беше многу жал. Сега е супер, откако се вративме во Скопје одма се искака само, без да му помагам и се среди без ништо... Незнам од што беше тоа во Охрид, ама се радувам што сега е добар!
J.Ivanoska

Сино цветче

1351390
Мислења: 417
Зачленет: 01 Фев 2011, 11:58
Локација: Скопје
Маж, кој што е спремен на се за една жена, значи многу ја сака. Жена, која што е спремна на се за еден маж, значи го родила.
Слика
Се извинувам за правописните грешки. Се уште се учам на македонски јазик Слика

Мислење 18 Јан 2012, 21:30

А дали има некој кој што знае или има искуство со новороденчиња кои што имаат потешкотии со какањето. Моето бебене има 15 дена во болница 3-4 дена имаше нормална столица од како почнаа да го хранат со млеко го провоцираа со клизма иако на 1-2 дена имал и нормална столица но тоа за докторите не било задоволително. Некој совет што да правам доколку нема редовна столица а сега мајка му го дои редовно?
Frozex

Фем почетничка

91
Мислења: 17
Зачленет: 19 Сеп 2011, 20:06

Мислење 18 Јан 2012, 21:45

Frozex многу е мало бебенцето да е живо и здраво, јас на мојата ќерќичка и помагав со топломер кога неможеше да кака но ич не ми текнува на колкава возраст.
Консултирај се со лекар...
Ке ти пишам и лп
Mama90

Фем почетничка

71
Мислења: 23
Зачленет: 12 Јан 2012, 09:29
Храбрите личности патат во тишина, имаат насмевка на лицето но и рана на срцето.

Мислење 19 Јан 2012, 19:24

Frozex напиша:А дали има некој кој што знае или има искуство со новороденчиња кои што имаат потешкотии со какањето. Моето бебене има 15 дена во болница 3-4 дена имаше нормална столица од како почнаа да го хранат со млеко го провоцираа со клизма иако на 1-2 дена имал и нормална столица но тоа за докторите не било задоволително. Некој совет што да правам доколку нема редовна столица а сега мајка му го дои редовно?

За бебиња што се исклучиво на мајчино млеко се толерира да не се какани до 7 дена. Не е ништо страшно ако не е искакано толку долго време, освен ако мешето му е тврдо и забележливо се мачи да се искака. Тогаш може со топломерче во газето да се провоцира, а за да има малото редовна столица може мајката во својата исхрана да вклучи повеќе продукти кои, народски кажано, протеруваат :)
Annath

Жолто цветче

21643422
Мислења: 3529
Зачленет: 09 Јан 2010, 17:01
Go confidently in the direction of your dreams. Live the life you have imagined.
Слика

Мислење 21 Јан 2012, 12:13

Annath напиша:
Frozex напиша:А дали има некој кој што знае или има искуство со новороденчиња кои што имаат потешкотии со какањето. Моето бебене има 15 дена во болница 3-4 дена имаше нормална столица од како почнаа да го хранат со млеко го провоцираа со клизма иако на 1-2 дена имал и нормална столица но тоа за докторите не било задоволително. Некој совет што да правам доколку нема редовна столица а сега мајка му го дои редовно?

За бебиња што се исклучиво на мајчино млеко се толерира да не се какани до 7 дена. Не е ништо страшно ако не е искакано толку долго време, освен ако мешето му е тврдо и забележливо се мачи да се искака. Тогаш може со топломерче во газето да се провоцира, а за да има малото редовна столица може мајката во својата исхрана да вклучи повеќе продукти кои, народски кажано, протеруваат :)

Annath

Малиот се храни со адаптирано млеко зашто мајка му го изгуби млекото, па поради тоа прашав за да видам дали има некој/а слично искуство како ова. Во секој случај Ти благодарам
Frozex

Фем почетничка

91
Мислења: 17
Зачленет: 19 Сеп 2011, 20:06

Мислење 21 Јан 2012, 17:41

син ми исто го хранам со адаптирано млеко и не беше какан 3 дена пробај со масажа окулу папчето во насока на стрелките на часовникот така некој 5 мин и после собери му ги ножињата и дрги го така уште некоја минутка давај топло чајче и ако не се искака пробај со глицерински чепчиња или топломер
Milla9479

Бело цветче

1615
Мислења: 61
Зачленет: 24 Сеп 2011, 23:49

Мислење 09 Мај 2012, 14:36

За бебиња што се исклучиво на мајчино млеко се толерира да не се какани до 7 дена. Не е ништо страшно ако не е искакано толку долго време, освен ако мешето му е тврдо и забележливо се мачи да се искака. Тогаш може со топломерче во газето да се провоцира, а за да има малото редовна столица може мајката во својата исхрана да вклучи повеќе продукти кои, народски кажано, протеруваат

Моето синче има скоро три месеци и сме исклучиво на мајчино млеко.
Е сега деновиве сум загрижена многу малку ми кака, последните три дена преку ден не кака воопшто, завчера преку нокта се искакал , а нокеска гледам едка воопшто не се искакал и а вчера цел ден, и сум зарижена бидејки предходно на скоро на секое менување пеленки имавке каки.
Денес е добар се смешка, гуга, али нокеска беше многу нервозен, плачеше, не скаше да спие, се будеше на 15 минути.Ме чуди од каде дојде оваа промена.
Сега малку се смирив по постот на Анатх, но ипак ме загижува зошто не е вообичаено за нас и пример кои се тие продукти кои треба да ги внесам во исхраната кои би можеле да му помогнат?
За масажичките и топлата вода знам, ние го миеме газето после секое менување на пеленки со тоа и го топлиме мешето со водичка, ама ете не ни помогна. :(
Ви благодарам.
DeMelo

Сино цветче

329235
Мислења: 208
Зачленет: 21 Ное 2011, 04:46
Локација: Near the sunshine

Мислење 10 Мај 2012, 09:42

DeMelo напиша:
За бебиња што се исклучиво на мајчино млеко се толерира да не се какани до 7 дена. Не е ништо страшно ако не е искакано толку долго време, освен ако мешето му е тврдо и забележливо се мачи да се искака. Тогаш може со топломерче во газето да се провоцира, а за да има малото редовна столица може мајката во својата исхрана да вклучи повеќе продукти кои, народски кажано, протеруваат

Моето синче има скоро три месеци и сме исклучиво на мајчино млеко.
Е сега деновиве сум загрижена многу малку ми кака, последните три дена преку ден не кака воопшто, завчера преку нокта се искакал , а нокеска гледам едка воопшто не се искакал и а вчера цел ден, и сум зарижена бидејки предходно на скоро на секое менување пеленки имавке каки.
Денес е добар се смешка, гуга, али нокеска беше многу нервозен, плачеше, не скаше да спие, се будеше на 15 минути.Ме чуди од каде дојде оваа промена.
Сега малку се смирив по постот на Анатх, но ипак ме загижува зошто не е вообичаено за нас и пример кои се тие продукти кои треба да ги внесам во исхраната кои би можеле да му помогнат?
За масажичките и топлата вода знам, ние го миеме газето после секое менување на пеленки со тоа и го топлиме мешето со водичка, ама ете не ни помогна. :(
Ви благодарам.

Она што тебе ти помага да се олесниш - ќе му помогне и на малото, преку твоето млеко. На пример, суви сливи, јогурт, ленено семе, било какво овошје, ти си знаеш што ти делува најдобро. Кај малото помагаат и вежбичките со ноџињата од типот на возење велосипед. Ако не се искака и ако видливо се мачи, провоцирај го со топломер, да се олесни. Ама тоа да не премине во навика. Затоа подобра варијанта според мене, се вежбите.
Annath

Жолто цветче

21643422
Мислења: 3529
Зачленет: 09 Јан 2010, 17:01
Go confidently in the direction of your dreams. Live the life you have imagined.
Слика

Врати се на Бебе

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 3 гости

Site Meter