ТЕМА: Млеко и млечни производи

Мислење 26 Јан 2012, 15:02

Смеат - АД млеката содржат пробиотици исто како јогуртот, а и здрави се тие за цревната флора и за имунитетот генерално.

Сесилија, фала на препораката, ќе го побарам, јас сум малку терсене кога се работи за млечни производи, ако не ми мириса убаво, не го јадам. Kри Кри не сум пробала, ама ќе пробам.
Annath

Жолто цветче

21643422
Мислења: 3529
Зачленет: 09 Јан 2010, 17:01
Go confidently in the direction of your dreams. Live the life you have imagined.
Слика

Мислење 11 Фев 2012, 17:17

Бев споделила со вас, дека имам мака со давањето на млеко од шишенце. Проблемот се среди и ќе дадам совет на другите мамички, кои исто имаат таков проблем (одбивање на млеко од шише).
Бевме многу упорни јас и свекрва ми. 2 недели, најмалку еднаш во денот се обидувавме со држене на раце и ноџиња да го заучиме да пие млеко. Цело време се дрпаше, плачеше, ме туркаше. Во моментот, во кој си отвараше устата за да плаче му ја пикав цуцлата во уста. 2 пати ќе голтне млеко и пак почнуваше со туркање и плачење со солзи. Жал ми беше, но мораше да го заучиме. Кај се видело бебе без млеко...?!? Се разбира не бевме груби, но бевме многу упорни. Накрај, после 2-3 недели се заучи и сега си ја отвара устата кога виде шишенцето. Пие без проблем по 500 мл - до 750 мл на ден. Задоволна сум многу, не виде дека нема да се откажиме и дека нема да биде по негово и попушти :D .
J.Ivanoska

Сино цветче

1351390
Мислења: 417
Зачленет: 01 Фев 2011, 11:58
Локација: Скопје
Маж, кој што е спремен на се за една жена, значи многу ја сака. Жена, која што е спремна на се за еден маж, значи го родила.
Слика
Се извинувам за правописните грешки. Се уште се учам на македонски јазик Слика

Мислење 26 Апр 2012, 10:20

Во врска со благото кравјо млеко сега да прашам :)
Малата има веќе годинка ( и некој ден) ама сеуште не пробало кравјо млеко, т.е. пие Аптамил 3 и последно време пие и тоа многу ..Сакам да почнам со кравјо млеко ( а и подоцна поради мојата склоност кон алергии додека сум била мала). Како и да е, ме интересира од ваше искуство, со какво млеко почнавте, свежо или трајно, прочитав дека треба убаво да се преврие прво. Сега ме интересира најмногу , колку количински прво да и дадам во сооднос 2:1, 2 едини млеко една вода? И колку време да чекам дали ќе појави алергија, па за да можам пак да и дадам. Количината претпоставувам се зголемува постепено, па соодносот се намалува или ?ЈАс од алергииве веќе имам фобија и уште жолчка и немам кутрата дадено, па сега да пробам прво жолчка па по една недела млеко или не знам.
d.Darla

Зелено цветче

78295
Мислења: 501
Зачленет: 01 Сеп 2010, 12:12

Мислење 26 Апр 2012, 10:27

Од јајцето може само од белката да пројави алергија, од жолчката поретко. Инаку, кравјо млеко - најдобро е свежо, убаво превриено, разредено во однос 2:1 - два дела млеко, еден дел вода. Инаку, не е толку често алергијата на млеко - башка што Аптамилот е адаптирано кравјо млеко - значи ќе ти пројавела алергија досега, почеста кај млекото е интолеранцијата на лактоза. Една работа ќе ти кажам - колку повеќе ја штедиш, толку поголеми се шансите да има алергија, може и грешам, ама подобро почни со жолчка, малку од малку да проба, убаво термички обработена. А дали си дала кисело млеко, јогурт, павлака, сирење? Досега веќе требало се од ова да проба :)
Annath

Жолто цветче

21643422
Go confidently in the direction of your dreams. Live the life you have imagined.
Слика

Мислење 26 Апр 2012, 10:45

Да, кисело мелко , битолско и тоа мнооогу го сака, најчесто во секоја зеленчукова кашичка ставаме, јогурт баланс, а од сирење, крем сирење абц ( и тоа по твоја препорака :) ), само што многу не го сакаше, ама таа за се во почетокот така прави, после со сласт с јаде. единствено за киселото млеко и јогуртот се тепа и нервира за побрзо да и давам, не може да ме дочека до следното лажиче или ако пие јоурт од чашка мислам лиги и течат :) :) :)дури и ми е страв да не претерувам со млечни произвои, пие и ад ама најмногу 130 мл на оброк.
А и тоа си во право, колку повеќе ја штедам, толку побрзо алергија ќе појави. сега брзо прв пат и дадов животинско, пред тоа една роднина моја и дала шлаг и и се вцрви нафрла газето, ако беше од тоа, на пример од какаото или претера со благото , не знам.
ок, сега прво жолчка ако не да и дадам, да видам како ќе реагира, млеково може да почека. мислам имам спомнато, јас како мала сум била алергична на јајца (а и многу често сум јавувала алергии) и затоа страв ми е за се.
d.Darla

Зелено цветче

78295
Мислења: 501
Зачленет: 01 Сеп 2010, 12:12

Мислење 26 Апр 2012, 10:50

Штом јаде кисело млеко и јогурт, немаш гајле, слободно можеш и кравјо млеко да дадеш, само на почеток разредено. Сега ви е доволно до кај 500мл дневно (вкупно и кисело млеко и јогурт и млеко што пие), повеќе нема потреба, треба и друго да јаде - поточно, веќе треба да јаде се, ама баш се (освен свинско, јагнешко и останати помрсни работи).
Газето може од шлагот да и се нафрлило - зависи и каков бил. Ако бил готов шлаг или слатка павлака - тие се чиста хемија, што не е препорачлива за дете. Ако е домашен шлаг, се прави од белки, можно е од тоа исто. Не го исклучувам и чоколадото како алерген, ама тоа си има и добра страна - нема рано да создаде навика за слатки ;)
Annath

Жолто цветче

21643422
Слика

Врати се на Бебе

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 3 гости

Site Meter