Се породив со царски рез, но веќе третиот ден од породувањето се чувствував одлично. Осум дена лежев во болница и кога не пуштија дома и моите и неговите ни се „вселија“. Седеа по цел ден и навечер си одеа.Бебето спиеше дење, а ноќе цело време беше будно. Уште не се разденило мајка ми и свекрва ми ѕвонат на врата, една понела доручек, друга тенџере со ручек и ми викаат:
-Ти легни спиј, одмори, ние ќе го чуваме бебето!
Таман сум склолпила око, ќе ја слушнам едната како се провикнува со намонтирани високотонци како да голтнала појачало:
-Миииилллооооо, бабино роденоооо внучеее! Глеј сваќе, глеј какво е!
Пааа, нема нема, еве ја сега другата се јавува:
- Бабиииии, мала мојаааа принцезаааааа!!!
Ништо од моето одмарање, шанса нема око да склопам, а знам дека навечер ме чека уште една долга ноќ.
И така ги толерирав неколку дена, ајде знам дека им е мерак за внучето,бев се поуморна и поуморна, ама еден ден ептен ме извадија од такт и тоа мајка ми:
- Сине, па ти ја пушташ машината за садови три пати дневно.
И нешто во мене зовре:
- Па вие поседете уште малку кај нас, па и 5 пати ќе ја пуштам. А сега слушајте ме и двете, од утре - РАЗЛАЗ!!! Нема потреба да доаѓате ни едната ни другата, од вас неможам да одморам. Кога бебето спие, ќе спијам и јас, кога е будно, ќе сум будна и јас, а вака, преку ден неможам око да склопам од вас, навечер од бебето, капнав од умор. Ќе доаѓате само по најмногу 2 саати во тек на денот или ако ве повикаме. Вака више не бива.
Фаците им беа замрзнати едно 2-3 минути, а потоа,една по една станаа, со носевите напрчени до плафон и си заминаа. Се навредиле.По два дена дојдоа и двете, размислиле и сфатиле дека сум била во право и се си беше ок.
Како и да е, секоја помош е добредојдена, но само во исклучително нужни моменти. Но најубаво е сам, па како знам!