ТЕМА: Зачувување матични клетки

Мислење 25 Јан 2012, 17:24

milkams напиша:Бремена сум 25 недели и со сопругот интензивно размислуваме за зачувување на матични клетки од папочната врвца на нашето бебе, па ве молам доколку некој има искуство со ова споделете го тука, на која фирма одлучивте да и ја дадете довербата за чување на матичните клетки зашто стварно ни е многу тешко да се одлучиме...сепак е многу важна работа, а и финансиите не се малку што ќе ги дадеме во секој случај.

Oднапред благодарам :)

Јас имам погоре напишано за нашето искуство. Зачувавме во БиМек и сме стварно задоволни. Има неколку компании за матични клетки во Македонија, али сепак добро да размислите...Единствено во Генома не ви препорачувам, мислам дека во Будимпешта им е банката. Многу луѓе се изгорени од нив.
А вие од Неавита, прво информирајте се добро па пишувајте овде...Точно е дека оди со ДХЛ крвта, од понеделник до петок, а за викенд компаниите имаат приватни курири што патуваат до банката. Така не е можно во никој случај клетките да изумрат, затоа што до 72 часа можат да останат живи, на соодветна температура.

Инола, проверено е за директорот на Генома...Тој е тој - што го пишуваат по весници. Нема на памет да лупам овде ако не сум сигурна. А тебе ако не ти смета да зачуваш матични клетки во компанија кадешто директорот е непресметлив убиец, тогаш браво за тебе. Јас кога веќе плаќам, не сакам некој да ме прави будала.
Nena78

Фем почетничка

10
Мислења: 3
Зачленет: 04 Авг 2011, 18:38

Мислење 31 Јан 2012, 16:25

milkams напиша:Бремена сум 25 недели и со сопругот интензивно размислуваме за зачувување на матични клетки од папочната врвца на нашето бебе, па ве молам доколку некој има искуство со ова споделете го тука, на која фирма одлучивте да и ја дадете довербата за чување на матичните клетки зашто стварно ни е многу тешко да се одлучиме...сепак е многу важна работа, а и финансиите не се малку што ќе ги дадеме во секој случај.

Oднапред благодарам :)

Ние се одлучивме за Неа Вита . Тие застапуваат банка Лиасон која е многу блиску. За тоа се одлуцивме затоа што ни беше најубедливо дека крвта ке стигне многу брзо во банката и сите клетки ке бидат вијабилни. (живи) . Не се одлучивме за другите затоа што сите банки имаат исти принцип на работа по тие светски стандарди што не ги разбираме, ама ако не стигнат на време , поради авионите , зимен период не летање итн. ни беше страв да ризикуваме. сепак тоа се случува еднаш во животот. а цената е супер.најевтини се. не ми текнува на бројот , ама ги има на веб сајт neavitacells.
sigurnost

Фем почетничка

00
Мислења: 9
Зачленет: 11 Јан 2012, 16:59

Мислење 06 Фев 2012, 13:31

Еве мои форумџии, за ова ви казував порано. Погледнете што се случува со снегот. Сите аеродроми се затворени , а богами и низ Србија не може да се стигне ни до Ниш а камо ли подалеку со курир. Па сега нека пишуваат од Би мек дека одат со курири до Белгија или од тие како се викаа future health нека тргнат сега со кола до Англија . Сите матични клетки ќе изумрат.
sigurnost

Фем почетничка

00
Мислења: 9
Зачленет: 11 Јан 2012, 16:59

Мислење 06 Фев 2012, 13:43

Nena78 напиша:...Единствено во Генома не ви препорачувам, мислам дека во Будимпешта им е банката. Многу луѓе се изгорени од нив.

Инола, проверено е за директорот на Генома...Тој е тој - што го пишуваат по весници. Нема на памет да лупам овде ако не сум сигурна. А тебе ако не ти смета да зачуваш матични клетки во компанија кадешто директорот е непресметлив убиец, тогаш браво за тебе. Јас кога веќе плаќам, не сакам некој да ме прави будала.

Ние зачувавме преку Генома, и ме интересира од што тоа луѓето се „изгорени“ од нив? Договорот го потпишавме директно со банката во Унгарија, и нив директно им плаќаме - ниту зависиме од Генома, ниту парите одат кај нив па да не зафркнат. Си добивме официјален документ за примената крв во Крио Институтот, датум и час на примање на истата, како и нејзина состојба во моментот на примањето и тоа е тоа. Навистина ме интересира НА КОЈ НАЧИН Генома ги „изгорела“ луѓето...?

И што врска има газдата - убиец во целава ситуација? Ќе ми ги убие матичните клетки? За што тоа ме прави будала ако си нив не потпишувам НИКАКОВ договор, туку директно со тие што треба? Фала му многу на посредништвото и толку :)
Moira

Сино цветче

294201
Мислења: 148
Зачленет: 19 Окт 2011, 11:07
Seduction, delight, sensuality....

Мислење 11 Фев 2012, 09:15

[quote="Nena78]
Инола, проверено е за директорот на Генома...Тој е тој - што го пишуваат по весници. Нема на памет да лупам овде ако не сум сигурна. А тебе ако не ти смета да зачуваш матични клетки во компанија кадешто директорот е непресметлив убиец, тогаш браво за тебе. Јас кога веќе плаќам, не сакам некој да ме прави будала.[/quote]

Nena, имаш се на се три постови на форумот и сите ти се насочени кон тоа да ја оцрниш Генома, што за право ми дава да мислам дека си од некоја конкурентна компанија за зачувување на матични клетки. И пак не ме убеди дека е истиот човек-убиецот...

Инаку, колку за инфо, јас веќе го направив изборот, и може ќе те разочарам, ама нашите матични клетки се во Био-стем
Inola

Сино цветче

1043
Мислења: 237
Зачленет: 19 Ное 2009, 13:21
Слика

Мислење 13 Фев 2012, 16:43

KuklickaSk напиша:Што мислите за зачувување на матичните клетки од Вашето бебе во некоја од банките што се специјализирани за таа намена? Дали сметате дека е сепак само бизнис, или не би сакале да ризикувате за иднина, па по секоја цена би ги зачувале клетките, за не дај Боже во иднина ?

тоа е супер за тој што може да си го дозволи,,но мене ме интересира,,,дали тие клетки во случај на потреба може да се употребат само за истата личност,за тоа дете...или и за други бликси?како иде тоа?
crnamacka01

Сино цветче

101
Мислења: 146
Зачленет: 01 Ное 2011, 15:23

Мислење 13 Фев 2012, 17:47

И ние си ги зачувавме матичните клетки + папочната врвца од второто мое дете ги зачувавме преку Био-стем. Јас кога се породив мојот сопруг го извести агентот кој беше задолжен и со кој склучивме договор дека се породив матичните клетки и папочната врвца се во сетот што ни го дадоа и да дојдат да ги земат (затоа што јас живеам во Охрид а се породив во Струга ) беа во болница за едно 4 саати ме побараа мене го зедовме сетот од кај докторот агентот ги зеде и ги пратија со брза пошта Солун нели тие во Грција во Солун се чуваат и за едно 10 дена го добивме сертификатот дека успешно се зачувани ФАЛА МУ НА БОГА.
Друго НЕДАЈ БОЖЕ некогаш да ни притребаат ама нас ни кажаа дека и на моето прво дете и на нас родителите за некои болести би ни одговарале тие матични клетки ама мислам дека едно 50 % од болестите кои се лечат со матични клетки би ни одговарале пак велам НЕДАЈ БОЖЕ НЕЛИ.
Како и да е едно од нашите можам да кажам најдобро вложени пари или купување на совест незнам ама пак ќе речам Недај боже да ни притребаат.
Nine25

Бело цветче

41274
Мислења: 79
Зачленет: 14 Окт 2010, 16:22

Мислење 19 Фев 2012, 16:06

по долго размислување и истражување, склучивме договор за зачувување на матичните клетки со Cryo Save и мислам дека го направивме вистинскиот избор...сега останува да си го чекаме денот кога треба да се породам :). Cепак благодарност до сите кои ги напишавте своите искуства тука.
milkams

Фем почетничка

01
Мислења: 6
Зачленет: 22 Апр 2011, 18:15
Слика

Мислење 22 Фев 2012, 12:09

Нас ни кажаа дека веројатноста на родителите да им одговараат матичните клетки од детето е 50%, а за братче или сестриче 70%.
Inola

Сино цветче

1043
Мислења: 237
Зачленет: 19 Ное 2009, 13:21
Слика

Мислење 20 Мар 2012, 13:37

дали може некој да ми каже кој болести може да се излечат со матичните клетки за родителите пример... ме интересира затоа што и ние планираме да ги зачуваме па затоа прашувам...
Nannaa

Сино цветче

242
Мислења: 265
Зачленет: 28 Мар 2010, 21:22
LivE yOur LiFE bECausE iT's oNE And oNLy

Врати се на Бебе

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Ariel и 5 гости

Site Meter