ТЕМА: Затнато носе кај бебињата

Мислење 05 Јан 2012, 11:59

Да, тенџере со вода обавезно си стои на каминот, ама се мислам и една крпа поводена во негова близина да оставам навечер, па да испарува. А со витаминиве обавезно ќе земам, фала annath :)
d.Darla

Зелено цветче

78295
Мислења: 501
Зачленет: 01 Сеп 2010, 12:12

Мислење 18 Јан 2012, 19:10

КАЖЕТЕ МИ ДАЛИ ИМА НЕШТО ШТО СЕ ДАВА НА 15 ДЕНА БЕБЕНЦЕ ЗАШТО УШТЕ КОГА ГО ЗЕМАВМЕ ОД БОЛНИЦА НОСЕТО МУ Е ЗАТНАТО НЕ ТЕЧЕ АМА СЕ СЛУША ДЕКА МУ Е ЗАТНАТО.
Frozex

Фем почетничка

91
Мислења: 17
Зачленет: 19 Сеп 2011, 20:06

Мислење 18 Јан 2012, 19:30

Frozex напиша:КАЖЕТЕ МИ ДАЛИ ИМА НЕШТО ШТО СЕ ДАВА НА 15 ДЕНА БЕБЕНЦЕ ЗАШТО УШТЕ КОГА ГО ЗЕМАВМЕ ОД БОЛНИЦА НОСЕТО МУ Е ЗАТНАТО НЕ ТЕЧЕ АМА СЕ СЛУША ДЕКА МУ Е ЗАТНАТО.

Можете слободно солени капки да му ставате.На сите бебиња до 3 месец може да се осети мало крчкање во носето или мало затнување НО тоа значи дека му се чисти носето од плодовата вода Така ми кажаа мене на лекар кога го однесов детево и јас целата уплашена аман како успеав да го настинам АМА НЕБИЛО НАСТИНКА така да место за паника нема :D
Nine25

Бело цветче

41274
Мислења: 79
Зачленет: 14 Окт 2010, 16:22

Мислење 18 Јан 2012, 19:49

Frozex напиша:КАЖЕТЕ МИ ДАЛИ ИМА НЕШТО ШТО СЕ ДАВА НА 15 ДЕНА БЕБЕНЦЕ ЗАШТО УШТЕ КОГА ГО ЗЕМАВМЕ ОД БОЛНИЦА НОСЕТО МУ Е ЗАТНАТО НЕ ТЕЧЕ АМА СЕ СЛУША ДЕКА МУ Е ЗАТНАТО.

Mожеш да му дадеш носал капки тие се физиолошки раствор само да ти кажам дека не му е затнато носето чим не тече туку тоа кај бебенцата се слуша како да хрчи бидејки делот што се наоѓа меѓу устана и носот (внатрешно) кај возрасен човек е коска а кај бебенцата има само закостени јадра и како расте бебето така и тоа станува потврдо за на крај да се формира целосна коска и поради неоформена коска се слуша хрчење уствари делува како да му е затнато носето барем мене така ми објасни доктор оти го скапавме од носење на лекар и труење со лекови за на крај тоа да испадне и како што ми кажа докторот нормално е за бебе да има од 6 -8 инфекции на горните дишни патишта годишно
а за носалот можеш и чисто ради хигена на носот еднаш во денот да му ставаш по една капка во секоја ноздра ;)
Milla9479

Бело цветче

1615
Мислења: 61
Зачленет: 24 Сеп 2011, 23:49

Мислење 18 Јан 2012, 21:13

Фала Ви на информациите мене така ми се чини, дека не нон стоп меѓутоа кога ке земе подлабоко воздух тогаш се слуша и крчењето на носот.Во секој случај чекам уште мислења од другите Феминки...
Frozex

Фем почетничка

91
Мислења: 17
Зачленет: 19 Сеп 2011, 20:06

Мислење 01 Мар 2012, 20:25

КАко им ставате капки за носе на 8 саати?Што ако спие? И на спиење можам или? :$ ГЛупаво прашање ама ај да прашам Ај за сирупче на спиење во млекцето ама за капкиве не ми е јасно. Па и можно е млекце да не пие, а со чајот не се меша мислам сируп.
d.Darla

Зелено цветче

78295

Мислење 01 Мар 2012, 21:43

дарла никако немој да ставаш било што додека бебето спие за ова педијатар ме има предупредено разбуди го прво бебенцето па после стави му капки
Milla9479

Бело цветче

1615
Мислења: 61
Зачленет: 24 Сеп 2011, 23:49

Мислење 01 Мар 2012, 22:21

d.Darla напиша:КАко им ставате капки за носе на 8 саати?Што ако спие? И на спиење можам или? :$ ГЛупаво прашање ама ај да прашам Ај за сирупче на спиење во млекцето ама за капкиве не ми е јасно. Па и можно е млекце да не пие, а со чајот не се меша мислам сируп.

Ставај му ги капките кога ке стане,додека спие нема потреба да му ставаш,ако му е затнато носето нема да може да спие мирно и ке се разбуди само,ако не ке си спие :)
јас за малата користам sinomarin midi и многу се ефикасни
vickyy90

Сино цветче

3798
Мислења: 184
Зачленет: 27 Ное 2011, 14:50

Мислење 02 Мар 2012, 10:00

Ох маки со носето веќе аман. До пред три дена беше скроз здрава, сега кутрото едвај диши, а и се спие и се плачи. Цел ден вчера изеде само една голема кашичка и едно пудингче. Друго само чај и млеко на спиење..Почнавме со сируп па се надевам за брзо пак да си јаде со апетит. Инаку Ефедрин капки ни препиша докторотама вчера само што го исчистивме и туривме капки, таа пак беше полна во носето и затната :(
d.Darla

Зелено цветче

78295

Мислење 02 Мар 2012, 10:42

Не претерувај со Ефедринот, не е добар за децата. Само физиолошки раствор, и аспиратор, може и малку инхалација со физиолошки раствор, ама внимателно. И ако можеш Ацидосалус спреј - одличен е. Малку повеќе пече кога ќе се стави во носот, ама ефикасен е. И навечер - исечкан кромид чувај до главчето на детето, ќе може да дише и помирно ќе спие. Колку и да не го сакаш мирисот - ефикасно е. Барем гледам по син ми, и тој е затнат деновиве, навечер мирно спие и лесно дише баш поради кромидот :)
Annath

Жолто цветче

21643422
Мислења: 3529
Зачленет: 09 Јан 2010, 17:01
Go confidently in the direction of your dreams. Live the life you have imagined.
Слика

Врати се на Бебе

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 5 гости

Site Meter