ТЕМА: Абортус

Анкета: Дали го поддржувате абортусот?

Да, секој има право на избор
369
69%
Не, никако
164
31%

Вкупно гласови : 533

Мислење 08 Дек 2009, 20:07

Како и секој ден, разгледувам по странициве што има... Начекав една реклама против абортусот, со линк за страница со безброј статии, видеа, писма и сведоштва колку абортуса биле изведени во измината година во Македонија. Во повеќето реченици, зборот абортус го означуваше терминот 'спонтан абортус', а онаа хируршка процедура која е изведена од стручно медицинско лице ја нарекуваат чедоморство. Има статии за тоа како од медицински, верски и лични причини не е оправдан абортусот, се осудуваат жените кои го направиле тоа и ги набедуваат на покајување затоа што Господ простува само на оние кои искрено се каат. Има и коментари на жени кои во некој момент од животот се одлучиле да абортираат, а сега после години се каат за тоа и посакуваат никогаш да не го направеле истото; и коментари на мајки кои велат дека никогаш не ни помислиле на таков потфат, со што денес би немале едно од децата кои ги донеле на светов.

Јас искрено имам интерес во многу полиња, и со внимание прочитав голем дел од сето ова, пробувајќи да се најдам на местото на тие жени кои се каат за својот погрешен избор. Со моите неполни 20 години, сеуште не можам да се замислам во позиција на мајка, па затоа ја погледнав целата работа од очите на едно дете, ситуација во која сум целиот мој живот.

За моја среќа, родена сум од родители кои имаат среќен брак и барем до сега можеле да ми овозможат прилично добар живот. Ме воспитале правилно, ме научиле на добро и лошо, и иако не сум добила се што сум посакала (материјално гледано) до сега имам прекрасен живот. Се надевам дека еден ден ќе можам истото да го овозможам и за моите деца. Но, што ако не било така? Мојата мајка ме родила на 22 години, кога веќе била венчана со татко ми, кој тогаш имал 30 години. Што ако мајка ми била сеуште дете, да речеме како што сум сега јас на 19 години, и јас сум била "дете на љубовта", како што се вели... Што ако татко ми бил студент далеку од дипломирање... Што ако јас не сум била дел од планот? Ќе речете на денешно време барем децава се образовани на темава, знаат како да се заштитат; па и јас лично практикувам безбеден секс со дечко со кого сум веќе со години... Ама се случуваат незгоди, па и на мене ми се случило да пукне кондомот повеќе од еднаш. Замислувам ситуација за мојата мајка која било кога може да ми се случи и на мене. Што тогаш ? ? ?

Сеуште сметам дека зрело не можам да размислувам како мајка, па затоа ќе размислувам како дете. Ако јас сум требала да растам во семејство каде што и храната би била проблем да се постави на маса, а да не зборуваме за сите други луксузи што јас ги имам во животот, само затоа што моите родители МОРАЛЕ да ме донесат на светов кога не биле подготвени на тоа, па подобро воопшто и да не сум била родена. Некои од вас може ќе речат дека можело детето да се даде на посвојување, па да, и тоа е опција... Ама во оваа држава дали едно на 10 деца завршува во стабилна фамилија наместо во сиропиталиште... Јас пак велам, па подобро и да не сум била родена...
Може ќе ми замерите за ова, но за себе сум си поставила правило: на овој свет нема да донесам дете за кое ќе бидам одговорна додека не сум добро подготвена за тоа, па тоа и да значи уште утре да решам да одам на абортус и поради компликации да се случи и да не можам после тоа никогаш да родам. ЌЕ БИДАМ ПРВО ЛИЧНОСТ ДОСТОЈНА ЗА СЕБЕ ПРЕД ДА БИДАМ НЕЧИЈА СОПРУГА И МАЈКА !!! И иако никогаш не би сакала навистина да го доживеам моментот кога ова правило би морала да го пренесам во пракса, знам дека доколку тоа навистина ми се случи, тој е мојот избор и ќе живеам со тоа, без каење и без 'што би било кад би било'...

Никогаш не сум имала ништо против жените кои велат дека абортусот е убиство, кои велат дека каков и да е нивниот живот од се би се откажале за животот на своето дете... Сеуште не сум мајка, и можеби грешам, ама како ќе се чувствувате ако тоа дете нема живот каков што посакува и еден ден рече "Зашто сте ме родиле?"... Знам дека секоја мајка го сака најдоброто за своето дете, ама ако не може да му го овозможи повторно ќе се обвинува себеси...

Пред околу една година, на улица Македонија имаше петиција "Дали сте ЗА или ПРОТИВ абортусот?". Јас се потпишав ЗА.
Што мислите вие?
Spidy

Сино цветче

2821
Мислења: 102
Зачленет: 20 Ное 2009, 00:06
Even on my worst day, I'm still too happy to care ... :)

Слика

Мислење 08 Дек 2009, 20:41

I jas isto se potpisav za abortusot. Mislam deka sekoja zena treba da ima pravo na izbor
RainBow

Црвено цветче

6673901
Мислења: 9798
Зачленет: 03 Дек 2009, 16:27
"Wear the old coat and buy the new book."
Слика

Мислење 09 Дек 2009, 10:53

NIKOGAS nema da bidam za abortus,treba da se obrne vnimanie na KONTRACEPCIJA koj vek sme,ako nesaka da raga ima metodi razni na zastita,toa e UBISTVO,isto e kako da ubiete a neodite vo zatvor,,,,,,,,,,luge placat za deca a nekoj gi frla,,,,,,jas sum akuser,majka sum prisustvuvala sum gledala i NIKOGAS AMA NIKOGAS nema da bidam ZA
ROSII

Сино цветче

11947
Мислења: 247
Зачленет: 27 Ное 2009, 16:12

Мислење 09 Дек 2009, 12:32

da no sepak mislam zenata ima pravo na svoj izbor ako ne se cuvstvuva sposobna da gleda dete zosto togas toa da se maci uste od samiot pocetok da bide osudeno na maki... da se obrne vnimanie na kontracepcija no mnogu zeni i ne se educirani vo toj pogled pa i mladi devojki a i se slucuva i pokraj kontracepcijata da se ostane bremena...jas ne sum majka i zdravje boze sakam da bidam eden den da se odnesuva na mene jas ne bi izvrsila abortus nikogas no kako velat nikogas ne veli nikogas ne znaes sto ti nosi zivotot............ go podrzuvam abortusot kako pravo na izbor za sekoja zena
soledad

Сино цветче

9091
Мислења: 337
Зачленет: 19 Ное 2009, 13:04

Мислење 09 Дек 2009, 13:14

Е токму на ова мислев...
soledad напиша:... jas ne bi izvrsila abortus nikogas ... go podrzuvam abortusot kako pravo na izbor za sekoja zena

Оваа девојка не смета дека абортусот е правилен избор за неа, меѓутоа не би го забранила истото за останатите.

Абортусот како право на избор на секоја жена дозволува секоја од нас сама да одлучи што е најдобро... Доколку абортусот остане како избор во оваа држава, сите оние кои не сакаат да абортираат сеуште ќе го имаат истото мислење и истото решение; а доколку се забрани, што ќе се случи со оние 30 000 фетуси кои минатата година биле абортирани? Ќе станат 30 000 деца кои не биле посакувани на овој свет, од било каква причина.

Јас пак ќе повторам, подобро воопшто да не сум била родена по желба на моите родители, отколку еден ден сама да се покаам што воопшто и постојам.

Многу жени се покајале што биле на абортус, и си велат сега ќе имав дете од 3, 5, 10 години... Не велам дека е за секого. Ама избор е избор... зошто да ни биде ускратен?
Spidy

Сино цветче

2821
Мислења: 102
Зачленет: 20 Ное 2009, 00:06
Even on my worst day, I'm still too happy to care ... :)

Слика

Мислење 09 Дек 2009, 13:30

Се сложувам со секој збор на Spidy...и јас сум ЗА правото на абортус, меѓутоа сум и ЗА контрацепција и што поскоро да се воведе сексуалното образование по школите!
Kitten

Сино цветче

150178
Мислења: 320
Зачленет: 27 Ное 2009, 17:43

Мислење 09 Дек 2009, 22:18

ROSII напиша:NIKOGAS nema da bidam za abortus,treba da se obrne vnimanie na KONTRACEPCIJA koj vek sme,ako nesaka da raga ima metodi razni na zastita,toa e UBISTVO,isto e kako da ubiete a neodite vo zatvor,,,,,,,,,,luge placat za deca a nekoj gi frla,,,,,,jas sum akuser,majka sum prisustvuvala sum gledala i NIKOGAS AMA NIKOGAS nema da bidam ZA

rosii vo red e toa sto ti nikogas ne bi abortirala, no sto ako majkata e devojce od 15 godini(imame takov primer megu nas).dali toa dete e spremno da rodi? dali toa dete e spremno da bide majka? zborot majka ne znaci samo da se donese dete na svet tuku nosi i odgovornost posle toa...donesenoto dete na svet treba i da se odgleduva potoa da se vospituva da mu se obezbedi zdrav dom i zdrava idnina..a kako edno dete do 15 godini ke vospituva drugo dete koga ni samoto ne edovolno sozreano. Ako se spreci abortusot vistina e deka na svet ke se donese eden zivot..no sto ako se unisti drug zivot?? sto ako se unisti zivotot na majkata? isto e -vo sekoj slucaj imame gubitok..e sega sto e polesno da izgubime zivot na 15 god ili da izgubime embrion??
Sto so onie slucai kade majkata bila siluvana? znaci ne po svoja volja ostanala bremena-bila prisilena na toa?? sto ke se sluci so tie zeni ako im se skrati pravoto na abortus? kakov ke bide nivniot zivot posle koga ke treba da go poglednat toa dete vo oci i sekogas vo niv ke go vidat liceto na siluvacot?? neli treba da mislime i na niv?? kolku i da e retka ovaa pojava postoi i e realna.
Gi pozdravuvam zenite sto i pokraj se resavaat da gi rodat decata iako tie bile zacnati neplanirano megutoa gi pozdravuvam i onie koi resile da abortiraat..vo dvata slucai treba podednakva doza na hrabrost.
kako i da e smetam deka abortusit TREBA I MORA da ostane kako opcija
confused

Бело цветче

60
Мислења: 51
Зачленет: 05 Дек 2009, 23:13
all the things i know right now...if i only knew back then

Мислење 10 Дек 2009, 00:10

jas mislam deka sekoj treba da ima pravo na izbor ima sekakvi slucaevi ne bi sakala nikoj da treba da bira abortus ili ne ama siluvanjeto e strasna rabota uste postrasno ,tatko siluval kerka i.t.n i mislam deka ne treba da mu se skrati pravoto na abortus
srcka

Фем почетничка

00
Мислења: 10
Зачленет: 07 Дек 2009, 16:05

Мислење 10 Дек 2009, 01:02

Абортусот отсекогаш била табу тема за која никој не сака да дискутира се додека не дојде времето да се расчисти дали тоа би била правилната одлука или не.
Луѓето кои се доста наклонети кон верата за оваа тема би рекле дека девојката или двојката ќе оди во пеколот доколку го направи овој чекор. Овие луѓе веруваат дека од моментот кога јајце клетката ќе биде оплодена тоа е живо човечко суштество па аналогно на ова уништувањето на плодот е убиство. Докторите го тврдат спротивното, дека се потребни 9 недели за да фетусот добие форма која ќе наликува на човек.
Исто така абортусот има и здравствени последици. Од психолошки аспект се депресијата, чувството на вина, постабортусен психолошки синдром па дури и самоубиство. Од физичка страна се разните инфекции, оштетување на матката кое би можело да предизвик проблеми при зачнување на деца во иднина, но и крварење кое мже да има летален исход.
Мое мислење е дека секој човек има право на свој избор, станува збор за негова иднина, негова лична одлука и никој не може тоа да го оспори. Но доколку жената би се одлучила да направи ваков чекор сметам дека претходно мора да биде добро информирана за можните компликации и последиците доколку ја донесе оваа одлука.

Поздрав
mmarija

Фем почетничка

171
Мислења: 14
Зачленет: 01 Ное 2009, 16:50

Мислење 10 Дек 2009, 04:36

I jas se soglasuvam deka abortusot treba da bide dozvolen zosto ne zboruvame samo za slucaevi koga mladite ne se spremni da imaat deca tuku imame i slucaevi koga nekoja zena od zdravstveni problemi ne smee da go zadrzi plodot i sto bi trebala i taa zena da rodi sekako deka bi go zibrala abortusot otkolku toa dete da raste bez majka.i bez razlika kako i e sekoj treba da ima pravo na izbor gluposti se toa deka e ubistvo ili sl a kraj kraeva pa koj sme nie da kazuvame ako nekoj resil da si "go ubie svoeto dete " ima tolku detca izrasnati bez ljubov i bez vnimanie po domovi ostavenizar toa ne e upropastuvanje na decata ?sepak pravoto na izbor treba da postoi i abortusot da ide legalno za da ne se desavaat tie komplikacii sto se desavaat koga devojkive abortiraat kaj nekoj si takanareceni "doktori".
Elena941

Фем почетничка

10
Мислења: 8
Зачленет: 02 Дек 2009, 20:27

Врати се на Бременост

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Lori-30, love23 и 10 гости

Site Meter