ТЕМА: Алергии кај децата

Мислење 01 Фев 2012, 10:25

Мене малиот ми е многу алергичен, пред неколку дена се исфрли од храна и сега се мислам :?: да земам од Eucerin Omega ама дали да го земам лосионот со 12 % или маст со 20 %.... Минатата зима кога се исфрли ме убедуваше матичната негова дека му е од што му е многу сува кожата иако и тогаш и алергиите имаа влијание , тогаш ми помогна лосионот што го спомнав . Ама сега веќе е многу исфрлен и се чеша, не сум нонстоп до него и не можам да го спречам тоа, и може како рани да ги направи ...па се мислам да не е таа маст појака па побрзо да му делува , дали некој ја испробал за оваа проблематика или па нешто друго ќе ми препорачате ...Чекам ваши мислења :hai: поздрав
sweet25

Сино цветче

91171
Мислења: 279
Зачленет: 18 Апр 2011, 08:51
Life is short... break the rules
FORGIVE quickly...KISS slowly...LOVE truly...LAUGH uncontrollably and NEVER REGRET anything that made you smile!!!

Мислење 02 Фев 2012, 22:32

sweet25 напиша:Мене малиот ми е многу алергичен, пред неколку дена се исфрли од храна и сега се мислам :?: да земам од Eucerin Omega ама дали да го земам лосионот со 12 % или маст со 20 %.... Минатата зима кога се исфрли ме убедуваше матичната негова дека му е од што му е многу сува кожата иако и тогаш и алергиите имаа влијание , тогаш ми помогна лосионот што го спомнав . Ама сега веќе е многу исфрлен и се чеша, не сум нонстоп до него и не можам да го спречам тоа, и може како рани да ги направи ...па се мислам да не е таа маст појака па побрзо да му делува , дали некој ја испробал за оваа проблематика или па нешто друго ќе ми препорачате ...Чекам ваши мислења :hai: поздрав

Без разлика дали ќе земеш крема од колекциите на Еуцерин, Мустела, Авене за таа намена тие се на природна база и не се кортико. Можеш да пробаш, ама ако веќе си направи рани како што велиш неверувам дека ќе му помогнат. Во такви случаеви помага Адвантан кремата која е кортико или некоја друга слична и мачкаш максимум 3-4 дена во многу тенок слој. За јака алергија се препорачува и терапија од 7-10 дена со сируп Лоратидин или Летизен, Зиртекс....
Добра исто така е и кремата Пантенол или Пенатен откако ќе се засушат раните односно намали црвенилото.
Алергија е, ако не е многу исфрлени не ти делува страшно остави го и само ќе помине. Можеби многу споро али ќе помине. Ако има големи осипи кои го чешкаат многу мачкај го со нешто. Ако матичната не е сигурна одведи го на дерматолог.
slavica999

Жолто цветче

1172496
Мислења: 2325
Зачленет: 27 Дек 2009, 01:31

Мислење 02 Фев 2012, 22:39

Ariel напиша:Знае ли некој каде може да се најде млеко без лактоза?

Има сега по маркетиве, Тинекс, Веро, на Дукат и на Имлек мислам дека беше :)
femina90

Жолто цветче

1659813
Мислења: 3582
Зачленет: 25 Дек 2009, 01:21
Локација: Скопје
Not every brigde wants to be crossed :)

Мислење 03 Фев 2012, 09:07

slavica999 напиша:
Без разлика дали ќе земеш крема од колекциите на Еуцерин, Мустела, Авене за таа намена тие се на природна база и не се кортико. Можеш да пробаш, ама ако веќе си направи рани како што велиш неверувам дека ќе му помогнат. Во такви случаеви помага Адвантан кремата која е кортико или некоја друга слична и мачкаш максимум 3-4 дена во многу тенок слој. За јака алергија се препорачува и терапија од 7-10 дена со сируп Лоратидин или Летизен, Зиртекс....
Добра исто така е и кремата Пантенол или Пенатен откако ќе се засушат раните односно намали црвенилото.
Алергија е, ако не е многу исфрлени не ти делува страшно остави го и само ќе помине. Можеби многу споро али ќе помине. Ако има големи осипи кои го чешкаат многу мачкај го со нешто. Ако матичната не е сигурна одведи го на дерматолог.

Најпрво фала за одговорот :hug:
Инаку јас веќе го земав лосионот на Еуцерин и гледам малце му се потсмири на нозете кај што е подолго исфрлен ама кога му ги видов рачињата му беа уште по жар како изгорени цели од внатрешна страна :( и му се појавиле нови и на стомакот грбот , не знам што е ова , кога веќе е на посебна исхрана , освен ако во градинка му дале нешто ( пред некој ден ми рече смоки дека јадел во градинка) ама јас си викам ај мало дете е , може згрешил или ме зеза нешто пошто таму им имам дадено список со се што не смее и им нагласив повеќе пати да се држат до тоа...
Денес ќе го носам и на матична , жал ми е вака да го гледам а и изгледа не успевам со кремиве доволно да му помогнам. Иначе ние пиеме Лоратадин веќе со месеци , и др. низа третмани пробавме, а тие кортико креми не знам дали смеам да му ставам зашто на преголема површина веќе се исфрли...... И чудно е што негде личат некои ко сипаници , ама тие не се проблем туку другиве големите ко изгореници се :(
sweet25

Сино цветче

91171
FORGIVE quickly...KISS slowly...LOVE truly...LAUGH uncontrollably and NEVER REGRET anything that made you smile!!!

Мислење 03 Фев 2012, 10:25

sweet25 напиша:И чудно е што негде личат некои ко сипаници , ама тие не се проблем туку другиве големите ко изгореници се :(

Дерматитис да не е?? На тоа ме асоцира. Веднаш забрани да пие млеко ако пие и сите продукти во кои има млеко и никако јајца, риба и свинско месо (па дури и малку да има ставено во мељано месо). Ова се продукти кои се големи алергенси и прават така да изгледаат како изгореници. Обично пукаат (неможеме да ги приметиме) и прават така како изгореница да е. Ајде матичен или дерматолог ќе ти каже најубаво откако ќе го види.
slavica999

Жолто цветче

1172496

Мислење 03 Фев 2012, 10:41

slavica999 напиша:
sweet25 напиша:И чудно е што негде личат некои ко сипаници , ама тие не се проблем туку другиве големите ко изгореници се :(

Дерматитис да не е?? На тоа ме асоцира. Веднаш забрани да пие млеко ако пие и сите продукти во кои има млеко и никако јајца, риба и свинско месо (па дури и малку да има ставено во мељано месо). Ова се продукти кои се големи алергенси и прават така да изгледаат како изгореници. Обично пукаат (неможеме да ги приметиме) и прават така како изгореница да е. Ајде матичен или дерматолог ќе ти каже најубаво откако ќе го види.

Можеби , незнам :?: .. Минатата зима кога го имавме истиот проблем матичната ме убедуваше дека му се појавуваат од што имал многу сува кожа, но и тогаш приметивме дека е алергичен и не му давам јајца, риба, се што е со конзерванси, млекото па не му прави алергија..Не знам зошто ама и кога си го пие во пролет, лето нема ваков проблем, а сеа штом дојде зима почнува вака да му се прави ...Пред две недели откако касна малце од едно интегрално колаче божем здрава храна , малце му се прошири ова што е исфлен, па си реков од тоа е, ама помина време а него му се зголемува и му стануваат такви како да е изгорен и почна да ми сежали дека го болат :(
sweet25

Сино цветче

91171

Мислење 28 Фев 2012, 23:45

Здраво дали имате некогаш на вашето дете направено алергија од сирупот Бруфен?
causevsku777

Бело цветче

69
Мислења: 78
Зачленет: 18 Сеп 2010, 02:20
Слика

Мислење 29 Фев 2012, 11:37

causevsku777 напиша:Здраво дали имате некогаш на вашето дете направено алергија од сирупот Бруфен?

Не, моето е алергично (се исипа цел на точки од сирупот еднаш кога беше мал и од тогаш не му дадов повеќе) на Парацетамол а пие само Бруфен кога има температура
slavica999

Жолто цветче

1172496

Мислење 01 Мар 2012, 00:41

мојата ќеркичка се исипа од папочето надоле по нозите лом, сега незнам дали е од сирупот или да не е полазена од нешто. Пошто ако е алергија нели треба по целото тело да биде или...незнам што да мислам утре ќе ја однесам на кожен па ќе видиме
causevsku777

Бело цветче

69
Мислења: 78
Зачленет: 18 Сеп 2010, 02:20
Слика

Мислење 14 Мар 2012, 23:49

causevsku777 напиша:Здраво дали имате некогаш на вашето дете направено алергија од сирупот Бруфен?

moeto na amoksiklav izleze alergicno A BRUFEN ne
mari77

Фем почетничка

626
Мислења: 15
Зачленет: 28 Сеп 2011, 20:47

Врати се на Дете

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Shpagetta, tessi и 3 гости

Site Meter