ТЕМА: Децата и градинките

Мислење 24 Ное 2011, 19:18

јас лично одев во градинка и прекрасно ми беше што е до мене и тука можи да е како во странство и да е задолжително кај 4 години мислам не сум сигурна да мора да оди како во предшколска за на 5 и пол или колку треба да почни во школо.јас мислам нема ништо поубаво од градинката.моите дечина се на 3 и 4 години и сега ќе ги запишувам во градинка се надевам ке прифатат.додуша ги знам сите воспитувачки оти ке одат во истата градинка каде одевме јас и сестра ми а по дестина години после нас и брат ми жените се едноставно супер нема детенце што оди во таа градинка да се пожали од воспитувачката.немам кој да ги чува а и да имам сепак би ги пратила во градинка.
dimoska

Фем почетничка

1925
Мислења: 41
Зачленет: 17 Авг 2011, 23:11

Мислење 10 Јан 2012, 17:34

Здраво на сите, незнам дали сеуште е активна темава, но доколку е :) би сакала да знам дали некои од вас имал искуство со градинката 13-ти Ноември во Центар спроти ОУ.Песталоци. Сакам ќерката да ја носам од септември во таа градинка, па доколку некој од вас ги носи дечињата во таа градинка би сакала да знам дали сте задоволни од хигиената и односот на учителките? :)
MaVeBo

Фем почетничка

00
Мислења: 1
Зачленет: 19 Јул 2010, 16:34

Мислење 13 Јан 2012, 10:21

ke ve zamolam za pomos
pomaliot sin neke da odi vo gradinka, doma se e ok,popladne se e OK , dodeka razgovarame kazuva deka si igra so decinjata,
arno ama taman ke stigneme pred skafceto kade sto si gi soblekuva cevlite/patikite pocnuva histericno da place, povraka, lezi po zemja , a posle 15-20 min e sosema smiren i se e OK(barem taka vikaat ucitelkita)
ima nekoe mesto kade da go odnesam , Lekar, sovetuvaliste, crkava....(pa makar i nekoja baba da mu pobae)
me faka strav za vo uciliste

pozdrav

Потсетување од модератор

Ве молиме пишувајте на кирилица. Ако не знаете како, прочитајте овде.
hurgada

Фем почетничка

00
Мислења: 6
Зачленет: 06 Дек 2011, 14:58

Мислење 13 Јан 2012, 11:35

hurgada напиша:ke ve zamolam za pomos
pomaliot sin neke da odi vo gradinka, doma se e ok,popladne se e OK , dodeka razgovarame kazuva deka si igra so decinjata,
arno ama taman ke stigneme pred skafceto kade sto si gi soblekuva cevlite/patikite pocnuva histericno da place, povraka, lezi po zemja , a posle 15-20 min e sosema smiren i se e OK(barem taka vikaat ucitelkita)
ima nekoe mesto kade da go odnesam , Lekar, sovetuvaliste, crkava....(pa makar i nekoja baba da mu pobae)

pozdrav

Не знаеме дали е нов во градинка, на која возраст тргнал , но сепак , ако детето откако веќе е во градинката се смирува и си игра, се дружи со дечињата тогаш нема потреба да го носиш некаде...
Децата знаат да глумат дека нешто ги боли, знаат и да повратат кога се лути ако мислат дека со тоа нешто ќе постигнат.. Опасни манипулатори се ;)
Често така се однесуваат кога не се наспани , или пак им се јаде, нервозни стануваат, не знаат што им фали, па градинката или тоа што е актуелно им смета...

Обрни внимание колку се дружи во градинка, и низ разговор често прашувај и потсетувај го на убавите моменти, игри, и се што му се допаѓа кај градинката ... Мотивирај го да ги слуша учителките и да биде добар , низ разговори , да добива пофалби а и да знае дека ако нешто сака ( што секако би му го купила) дека треба за тоа да се труди , да почуствува дека зависи од него. Ова се е ако детето е поголемко, а за помало само трпение...
Може и на училиште така ќе прави, но тоа не е страшно и ќе го истрпиш... важно е откако ќе си отидеш дали се приклучува во играта и дали се социјализира добро ...
sweet25

Сино цветче

91171
Мислења: 279
Зачленет: 18 Апр 2011, 08:51
Life is short... break the rules
FORGIVE quickly...KISS slowly...LOVE truly...LAUGH uncontrollably and NEVER REGRET anything that made you smile!!!

Мислење 13 Јан 2012, 16:44

hurgada напиша:ke ve zamolam za pomos

pozdrav

Тоа е фаза и поминува, не е страшно. Детето сваќа дека се дели од мама (претпоставувам дека е многу повржан со тебе). Ако сега е тазе појден во градинка е чест случај кој трае едно 1-2 недели додека да се привикне на нови навики, да стекне доверба во учителката, да ги запознае другарчињата, да се навикне на таа храна и ред.... а ако активно оди година дена, направи му пауза доколку си во можност. Ќе издегустира се по дома, ќе му стане досадно и ќе почне сам да си ги бара другарчињата.
Биди упорна и не попуштај на неговите солзи, ако е ептен вознемирен и неможат да го смират учителките верувај дека ќе ти се јават да си го земеш ;) . Си имаат тие техники како да постапат.
Детето не е за лекар, советувалиште, црква и баење... (сигурно ти е прво дете и секој проблем те вознемирува, што е и нормално, али секогаш има и др. искуства :) )
slavica999

Жолто цветче

1172496
Мислења: 2325
Зачленет: 27 Дек 2009, 01:31

Мислење 20 Апр 2012, 19:49

женски ај ве молам кажете ми што треба да се носи во градинка треба ли пижами , сапунче ,пешкирче паста и четка за заби или не? и дали треба од тие топлинките неможе балетанчиња нешто? ај ве молам кажете ми искусни :)
heart.stealer

Сино цветче

17117
Мислења: 163
Зачленет: 10 Апр 2012, 17:01
NIKOJ NE E SOPSTVENIK NA TVOJOT ZIVOT EDINSTVEN GAZDA SI TI!!!!

Мислење 22 Апр 2012, 21:56

Многу е подобро да оди во градинка...Јас иако сум почнала покасно на 5 години иако сум и плачела на мајка ми да одам со неа на работа кога сум дошла у основно сум била привикната :) ,за разлика од еден другар од мое кој не идел во градинка и кога дојде во основно урлаше од плашење ја гризеше,клоцаше и и маваше боксви на наставничката :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: ..Затоа подобро да оди во градинка ;)
Alesii

Сино цветче

135706
Мислења: 426
Зачленет: 19 Фев 2012, 17:41

Мислење 22 Апр 2012, 22:34

heart.stealer напиша:женски ај ве молам кажете ми што треба да се носи во градинка треба ли пижами , сапунче ,пешкирче паста и четка за заби или не? и дали треба од тие топлинките неможе балетанчиња нешто? ај ве молам кажете ми искусни :)

Ако останува детето на спиење си носиш ранче и во него си ставаш дупла гардероба т.е. гардероба за пресоблекување за секој случај да не се намокри, да не се измочка (не знам колкаво ти е детенцето)... значи од долна облека па се` до јакничка. Пижамчиња исто така, ако се` уште мочка во пелени тогаш мислам и дека бараат 2 пелени (било која марка, не мора стриктно да се памперс), во нашата градинка бараат еднаш месечно да се остават влажни марамчиња и ролна тоалетна хартија, но не и сапун и четки за заби.
Што се однесува до топлинките гледам дека секое детенце си носи какви што си сака т.е. какви што ќе му купат родителите, значи не е морално во нашата градинка топлинките да се со анатомска влошка. Најдобро прашај ги учителката и негователката, тие ќе ти кажат што е потребно.
lolyta777

Жолто цветче

37055296
Мислења: 1589
Зачленет: 12 Јан 2011, 20:54
Слика
Слика

Мислење 12 Мај 2012, 19:44

Јас мислам дека од градинка нема поубаво место за социјализација на малите срценца.Тоа е воспитно-образовна установа,каде преку игра се добиваат многу важни и убави навики,а воедно се учат многу нови нешта и пред се детето се социјализира.Друго е кога ќе биде дома т.е.цел дена да гледа само покемон или други цртани и да биди максимално нервозно поради неисфрлената енегрија која ја има секое активно дете,а друго е кога е во градинка и е опкружено со деца на приближна возраст.Тоа е место каде малите души се запознаваат,си играат и глумат дека се полицајки,учителки и докторки.Јас сум за тоа да секое дете оди во градинка,а што се однесува до настинки и вирози,па нормално е дека сите некогаш мора да настинат,да се разболат,да покачат температура,па инаку како би се создал имунитетот?А што кога би биле само дома,демек дома сите сме здрави па децата немаат друг начин и извор на зараза.Па истото е и кога ќе тргнат на училиште.Кај деца со недоволно развиен имунитет и училиштето ќе биде извор на вирози.Па исто е и кај возрасните.И што ако јас некогаш благо настинам,зарем да не одам на работа.?
Едно големо ДА за градинки и сите останати места за социлајизација.
baby-star

Сино цветче

36113
Мислења: 194
Зачленет: 08 Фев 2012, 20:19
Слика

Врати се на Дете

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: tessi и 5 гости

Site Meter