Токму така ФИБИ, потполно се согласувам.
Еве моево дете е единица, дека е галена и мазена е, си признавам... ама од бабите и дедовците. Нас ни е прво дете, на нашите родители прво и сега за сега единствено внуче и нормално за нив е да ја чучкаат (по старински речено

), мазат и сите желби да и ги исполнуваат. Дури и моите ми рекле-
кога е кај нас, оставете ја што сака нека прави (макар тоа значело да збеснува и да аздисува

),
ја галиме само денеска, оставете ја...(Да, да Ви се качи на глава

, а после и на мене..како не

)
Јас и маж ми сме и секогаш сме биле тие кои поставувале кочници.
Сега ќе прави 5 год. и разбира кога ќе кажеме НЕ.....НЕ значи НЕ и готово. Никогаш не ни се случило да влеземе на пр. во некоја продавница со играчки и да запне да ја добие по секоја цена, има случаи кога деца пиштат и рикаат, дури и се ваљаат по земја

...е тоа никогаш не сум можела да го сфатам, како родителите дозволиле детето да им стане такво распрдено и лигаво.
Уште кога почна да разбира, почнавме и ние да и` ускратуваме некои работи кои сметаме дека не треба да и` се дозволат. Не дека не сакаме да и` ги купиме или не можеме да си дозволиме, едноставно сметаме дека не и` се на пр. потребни.
Секогаш сум искрена со неа, ако рече на пр.
мамо ќе ми купиш исто фустанче како девојчено? Колку и да ме прашува со искри во очињата и целата ваква

не ја лажам, туку и велам НЕ и и `објаснувам зошто. Не сакам да мисли дека се` што ќе посака секогаш и ќе добие, макар и да се работи за банална работа.
Сето тоа е со една цел....да сфати дека нема секогаш да биде по нејзино, дека животот нема да и` биде послужен на тацна и да научи до каде се границите на нејзините желби.
Токму така..не сакам утре реалниот свет да ја згази.
Кој ќе биде крив? Јас

Јас затоа што не сум дозволила да излезе од стакленото ѕвоно и да соочи со светот.