Magnolija напиша:Однеси ја на логопед, колку порано, толку подобро.
Мене во 8мо ми текна дека сакам да одам на логопед пошо многу ме заебаваа во школото. Сега само можам да ја кажам р, ама во зборови пак неможам да ја кажам. Ако се извежбам, ќе биде, ама веќе не ми е важно.
Може само во основно да и биде тешко и да се нервира ако се шегуват на нејзина сметка, а натаму нема ич да и биде важно. Не е тој некој проблем. На мене ми кажаа па дека слатко звучам.
И молам те, не ја многу терај. Може тоа да влијае на неа и да има трема и страв да не погреши. Однеси ја на логопед, тие знаат поубаво. Поздрав
Морам да ја форсирам и не постои трема, туку инает.А големо влијание тука играат и бабите, еве едната од нив, уште и се обраќа како на бебе, ја али, и кога јас ќе реагирам, пред мене внимава, ама ако остане на спиење, сето мое воспитување паѓа во вода. И сум разговарала милион пати и нема ефект, па затоа почнав да не ја пуштам на спиење.
А да има подобрување, има. Зависи каде ќе и се најде буквата во зборот, некогаш ја изговара чисто,некогаш не. Ама не кревам паника, битно е, почнавме