ТЕМА: Мешање на бабите во воспитувањето

Мислење 15 Дек 2011, 23:13

Гледам различни мислења се разбира секој според искуството.Јас имам златна свекрва кога ќе речам некогаш дај боже сите свекрви да се како мојата сите за глава се факаат.кога да ми треба за децата за секунда е тука а живее 30 километри далеку.никогаш не се меша кога ќе ги искараме децата никогаш не рекла ела ми кај баба туку кога ќе и се пожалат нејзиниот збор е дека нема потреба од плачење и жалење и дека мама и тато треба да се слушаат.свекор ми малку е своеглав и еднаш ми рече децата пред мене да не ги карате ама тука изреагира свекрва ми и му рече кога ти имаше деца си ги гледаше како сакаше фала богу си имат мајка и татко нема потреба ти да се мешаш а ти си дедо ако сакаш поиграј си погали си ги ама кога ќе викнат мајка му и татко им ќе си ќутиш па немаше потреба да реагирам.додуша и мажот ми и разбран за тие работи не дозволува никој да се меша јас и тој како сакаме за децата и никој од страна не смеј да влијај оти ќе си го добие од него :)за жал како што гледам многу ретко има такви разбрани луѓе
dimoska

Фем почетничка

1925
Мислења: 41
Зачленет: 17 Авг 2011, 23:11

Мислење 25 Дек 2011, 23:32

sekogas koga i da ja ostavam kerkata za bilo kade da otidam svekrvami nikogas ne me odbila taa se ke ostavi samo da si go cuva vnuceto.nemozam da se pozalam ama koga stanuva zbor za vospituvane sekako moze malku da se zameesaat am i ne da preteruvaat sepak tuka se majkata i tatkoto da si go vospitaat svoeto dete

Потсетување од модератор

Ве молиме пишувајте на кирилица. Ако не знаете како, прочитајте овде.
langida

Бело цветче

90
Мислења: 52
Зачленет: 15 Фев 2011, 16:26

Мислење 07 Фев 2012, 16:34

Мојата ем ја варди ем се жали, ама ај јас да не се жалам, секако голема предност е кога има кој да ти го чува детето, да беше нкоја платена жена на пример сигурно нема да ја гледа како баба и. А за воспитувањето ќе се караме јас мислам, со различни сфаќања сме ептен, на пример таа е навикната да и вика карај ја мама оти пуши цигари карај ја, а ајс не сакам такви работи на дете, карај ја тепај ја куклата не знам што, уште од мало на насилство потсвесно се воспитува.Ќе се прилагодиме некако само ако ме сати дека си имам зацртано како сакам да ја воспитувам и од нејзе се бара само да ми го прифаи барањето, ништо друго :) :)
d.Darla

Зелено цветче

78295
Мислења: 501
Зачленет: 01 Сеп 2010, 12:12

Мислење 07 Фев 2012, 22:28

Да не била мајка ми, од бабинската страна ќе сум бил наполнет со суеверија и верувања во магии, денес ќе се плашев и од ветрот...

Немам баба што може да сподели мудрост или искрен совет за било што. Дефинитивно мислам дека мнозинстото треба да се изолираат од процесот на воспитување. Ама тешко тоа...
EleMental

Зелено цветче

22331033
Мислења: 506
Зачленет: 16 Мај 2011, 21:15
Локација: Во мој свет кој полека се реализира

Мислење 08 Фев 2012, 09:38

Додека бев во брак често се случуваше свекрвата да ми го прави баш тоа со ќеркичката.... Јас ќе и кажам дека не може боса на плочки , и ќе се скарам ако треба за да ме послуша и она ќе дојде и ќе и рече "оди боса , баба не те кара" , или кога немаше да сака да јаде , а јас и кажувам дека мора , од некоја страна ќе се појави и ќе и даде чоколадо и ако треба цел ден само чоколади и смоки да јаде , само она да биде "добрата". Постојано ми го рушеше авторитетот :devil: а и детето беше збунето, зашто јас и кажував дека тоа и тоа не е добро за неа , а баба и и викаше дека се може.....
Сеа кога сум кај моите со нив имам вакви конфликти , ама некако се изборувам 8) ...
Ама џабе... сите баби се такви ...шетаме низ продавница со ќерка ми и мајка ми , и ќерка ми се фаќа за една играчка какви што две дома не ги погледнува, фрлени у соба и ми бара уште една... кажувам -не може ...иде до баба и (- бабичке може да ми го купиш ова) и со слатка насмевка , јас и кажувам на мајка ми ама она не може да и одолее и и го купува....

Исто и за малиот слушнале божем машко па не смеел многу да плаче, не било убаво....
Абре ако плаче од бес до утре да вика не попуштам :shake: ....
Неколку пати му попуштија така и после секој пат беше поупорен и подолго плачеше чекајки го моментот кога ќе ни попуштат живците и ќе биде по негово...И која лекција му ја дадоа??
( Ако нешто сакаш треба да плачеш доволно долго , односно се повеќе и посилно и ќе те послушаат сите).....
Ги учам дека за било што во животот ако ми кажат со убаво може и ќе се договориме, ама штом ќе вриснат да плачат и се дерат јас тивко ќе им кажам дека ништо не слушам кога викаат и дека е за џабе , погрешен начин дека избрале , дека така ништо не добиле ........и има ефект....
Ако знам дека плаче за глупост или за нешто што не е добро за него , нема попуштање....Ги натерав и они да го трпат и да видите како сега си свати и детето дека не добива ништо кога ќе заплаче, па и побрзо се смирува :angel: ... Се чудат како сум можела да трпам... :wasntme:
Па подобро денес да истрпам помалце отколку утре повеќе......... :!:
sweet25

Сино цветче

91171
Мислења: 279
Зачленет: 18 Апр 2011, 08:51
Life is short... break the rules
FORGIVE quickly...KISS slowly...LOVE truly...LAUGH uncontrollably and NEVER REGRET anything that made you smile!!!

Мислење 08 Фев 2012, 12:29

Мене ми се мешаат во исхраната на ќерка ми, просто полудувам, особено во зимскиов период. Така беше лани, еве сега гледам дека пак поминуваме низ истото-дежа ву.
Имено на стариве досадно им е и по цел ден само нешто јадат и грицкаат-семки, смоки, наполитанки, чоколади, колачи, тортици итн. итн. ништо хранливо....чкљ храна која дебелее. За нив ми е гајле, ама се вадам од такт кога и на ќерка ми и нудат и и` туткаат.
Само што завршила со редовниот оброк (доручек, ручек или вечера) не поминало половина час тие (а и малава со нив) пак нешто што мелат. Ми го поправија детево три кила, како топче е (таа и онака беше крупна за нејзина возраст, овие три кила беа капак).

Со оглед на тоа дека не сакам детево за некоја година да ме колне дека сум ја испуштила од раце и сум дозволила да се здебели па да мора диети да држи, и реков дека мора мене или татко и` да не` праша пред да јаде нешто.
И сега ваква ни е дома ситуацијава
-мамо, мамо.... дедо/баба ми рече да те прашам дали може наполитанки да јадам (се еден поглед просто те убива од жал да и` речеш не може :( )
-јас/мм-не може, седи тука или
-може, ама само едно. |(

И не и` дозволуваме да оди кај нив во соба.
Ај свеки ја тера да не` праша, ама ова старово (свекор ми) од збор не се разбира, и` вика-кој ги прашува нив, земи дедо, јади. :^) :@ Ни го руши авторитетот пред неа.

И сега ние сме лошите, џандари изигриваме.... дури детево го имам затекнато скришум како џвака набрзинка да голтне, па да дојде кај нас во соба. Шизам. :@

И така фино лепо, ја седнав ќерка ми и` и објаснив дека само се грижиме за нејзиното здравје и затоа не и` дозволуваме се` да јаде, и кажував дека може да има проблеми со срцето, дека нема да може да трча и дека лесно ќе се заморува, дека повеќе ќе се поти, па на сред играње ќе мора да оди дома да се пресоблече, па другарчињата може нема да сакаат да игра со нив на пр. брканица ако е спора и не може да ги стигне и сл....колку-толку ме разбра. :)

А и стариве си добија воспитна, ама од мм, негови родители се, тој нека си се расправа со нив. :!: Малку се навредија, ама искрено баш ми е гајле, подобро сега тие да се лутат, отколку за некоја година детево да ми стане гојазно и таа мене да ми се лути. :)
lolyta777

Жолто цветче

37055296
Мислења: 1589
Зачленет: 12 Јан 2011, 20:54
Слика
Слика

Мислење 08 Фев 2012, 13:16

lolyta777 напиша:И така фино лепо, ја седнав ќерка ми и` и објаснив дека само се грижиме за нејзиното здравје и затоа не и` дозволуваме се` да јаде, и кажував дека може да има проблеми со срцето, дека нема да може да трча и дека лесно ќе се заморува, дека повеќе ќе се поти, па на сред играње ќе мора да оди дома да се пресоблече, па другарчињата може нема да сакаат да игра со нив на пр. брканица ако е спора и не може да ги стигне и сл....колку-толку ме разбра. :)

Лолита, и јас имав сличен проблем, само среќа не живееме заедно, па се сведуваше само на периодите кога се гледаа со баба им и дедо им, иако ако не се тие, ќе дојде некој друг на гости, ќе им тутне благо, еднаш дневно се случува како и да е.

Иако ќерка ми никогаш не била полничка, не сакам да јаде глупости, наместо да јаде наполитанки треба да јаде јаболко, па и јас го направив истиов муабет со неа, и запрепастена бев какво влијание имаше кај неа, иако тогаш беше мала, мислам дека имаше околу 4 години. Почна да јаде благо многу малку, исто и грицки (сепак благото беше најголем проблем), затоа што не е здраво. Ќе касне чоколадо, не дека не јаде воопшто, ама еден ред, најмногу, и запира тука. Многу имаа влијание и оние книгите од ОХО, мислам дека се викаше „Зошто треба да се храниме здраво“. И на 5+ ги има, истото што е напишано во книгата, сигурна сум дека ги знаеш.

Е сега синот е друга приказна. Колку и да му кажувам, никако да престане - може да изеде 100 грама чоколадо без око да му трепне. Многу сака палачинки, па баба му обавезно му прави кога им оди на гости, па уште му праќа и за дома, да не случајно не сенајал таму. А тој знае дека ќе има палачинки, па не јаде речиси ништо за ручек.

Јас порано многу се нервирав за мешањето на бабите во воспитувањето, ама на крај сфатив дека сепак за детето најмногу „тежи“ зборот на родителите, во нив има најмногу доверба. Ова особено станува очигледно кога малку ќе потпораснат децата.
Ariel

Жолто цветче

1832749
Мислења: 2219
Зачленет: 07 Дек 2009, 01:23
Локација: Малку појужно од таму каде што би сакала да бидам!

Мислење 09 Фев 2012, 12:17

EleMental напиша:Да не била мајка ми, од бабинската страна ќе сум бил наполнет со суеверија и верувања во магии, денес ќе се плашев и од ветрот...

Ние имавме една комшивка - баба (Бог да ја прости) и секогаш како дечиња кога ќе игравме на улица, доаѓаше, ќе не собереше на куп и почнуваше да не плаши со разни магии, суеверија, страшни приказни...
Дома не кажувавме ништо (бидејќи старата жена во црно ќе не затворела во затворот и изедела за ручек :fubar: ), ама истовремено многу се плашевме од нејзините муабети.
Дури и во средна школа држев натрупани стравови навечер од нејзините приказни.
Никогаш не сфатив зошто и која беше поентата да ни го прави тоа, и чистите мозоци да ни ги полни со :x се` и сешто.
girl.23

Жолто цветче

11851537
Мислења: 1768
Зачленет: 02 Јул 2011, 12:09
"Čovjek samo srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo."

Мислење 15 Мар 2012, 01:31

Мене денес ме изнервираа многу свекор ми и свекрва ми :@
Прво зборат ааа никогаш да не го карате детето , такво дете нема толку добро итн а денес керка ми земала едно пенкало од масата ( а масата полна со пенкала ги купила свекрвам и и така ги оставила) и да и го земе она почна да плаче , а свекор ми кога и се развика на керка ми ,сите занемевме , а оно уште толку се расплаче. Искрено незнаев што да речам да се расправам со него или да си кутам , досега сум немала никаков др. проблем. И детево не сакаше да го види , па ајде викам си одиме дома земав да и облечам јакна и она продолжи да плаче , и свекрва ми ааа коритсаки што и направи , зашто плаче почна да вика , и ми ја зема од раце. и што излезе сега дека јас и направив нешто а тие ја расплакаа. ее Божеее.. :@ ке експлодирам
koritsaki

Жолто цветче

717596
Мислења: 1302
Зачленет: 01 Мар 2010, 02:25
Локација: Greece
Слика
Слика

Мислење 15 Мар 2012, 21:44

koritsaki напиша:и свекрва ми ааа коритсаки што и направи , зашто плаче почна да вика , и ми ја зема од раце. и што излезе сега дека јас и направив нешто а тие ја расплакаа

Или објасни им ја ситуацијата како и што било или едноставно откачи ги и кажи им дека му се спие на детето па затоа е кенкава.
Што го земе во раце земе па сигурно кажала и ,,мила на баба, не плачи,, :devil:
Таа реченица ја слушав и јас и ме вадеше од контакт па плус и го земе во раце, и еден ден во афект реков ,,да да да само тој е дете на овој свет, нема други деца. Тоа дете има мајка и татко и на нив е НАЈМИЛ и го зедов од нејзините раце,, :D Изгледа ја подзамислив со мојот одговор па повеќе не ја слушнав таа реченица и се научи да не се меша кога го караме без разлика дали јас или татко му.
Златно правило кога еден го кара сите други треба да молчат за да свати зошто се кара.
Кај мене пак беше обратен случај што буквално се се дозволуваше да се пипне па и скрши. И ден денеска кај баба му е најслободен затоа што прави што сака. И реков ,,не му дозволувај се, затоа што еден ден на глава ќе ти се качи,, ама изгледа тоа не го свати.
После некое време го носи во раце и целата потресена, љута, вришти од нервоза и почна ,,тоа направи, тоа, тоа.....,, Смирено и реков е ако де, утре и куќата ќе ти ја бутне па жали се. Зошто не го прави тоа кај мене ?!? И веќе и беше јасно.
Можеби е лошо што неможев на паметен начин да и докажам дека некои работи не одат како што мисли па допуштив да ги свати откако ќе ги почувствува. Сега и е јасно и нема никаков проблем и имам голема подршка од неа.
slavica999

Жолто цветче

1172496
Мислења: 2325
Зачленет: 27 Дек 2009, 01:31

Врати се на Дете

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 5 гости

Site Meter