ТЕМА: Зелен чај

Мислење 06 Јан 2010, 22:38

Зелениот чај е познат по тоа што го намалува холестеролот и со тоа се балансира неговото ниво во крвта. Спречува да се создаваат масни наслаги во телото и го забрзува метаболизмот. На овој начин тој помага при губењето на килограмите и одржување на линијата.

Зелениот чај штити од болести.Докажано е дека зелениот чај содржи корисни полифеноли, кои се многу јаки антиоксиданси кои го зајакнуваат имунолошкиот систем ,кои помагаат во борбата против ракот (го намалуваат дејството на ензимите кои овозможуваат канцерогените клетки да се населуваат во организмот и со тоа ги намалува шансите за заболување од рак. Кинеска студија која била спроведена на 6.928 жени покажала дека тие кои редовно конзумираат зелен чај имаат 12 % помал ризик да заболат од рак на дојка). Полифенолите помагаат и кај луѓето кои имаат проблем со спор метаболизам како и при диети (докажано е да при диети, луѓето побрзо губат килограми доколку наместо вода пијат зелен чај. Лицата кои пиеле зелен чај изгубиле повеќе од 7% масни наслаги отколку луѓето кои пиеле други напитоци, со ист број на калории).

Зелениот чај исто така штити од срцев удар и мозочен удар (врз основа на 9 научни истражувања било докажано благотворното дејство на зелениот во превенцијата на мозочниот удар. Лицата кои пијат 2 до 3 шољи чај дневно имаат 21 % помал ризик да доживеат мозочен удар).

Зелениот чај ги намалува токсините на црниот дроб вклучувајќи ги и оние од цигарите и алкохолот.

Доколку редовно го конзумирате или ја перете усната шуплина со него, тој спречува појава на кариес и ги штити непцата и грлото (во студија, во која учествувале 940 мажи, било докажано дека оние мажи кои пиеле зелен чај имале појаки и поздрави забни непца)

Ја намалува појавата на тромбоза, односно ја спречува аглутинацијата на крвните плочки - тромбоцитите.
Може да се користи и како средство за чистење и освежување на кожата на лицето.

Честото конзумирање на зелен чај може да ја зголеми јачината на коските (благодарение на катехинот кој го содржи зелениот чај) , да го стимулира растот на коскената срж, да го успори нивното распаѓање и да спречи појава на остеопороза (тајвански научници откриле дека високата содржина на полифеноли во зелениот чај ја одржува густината на коските и со тоа ја спречува остеопорозата. Затоа на жените, посебно во периодот на менопаузата им се препорачува да пијат зелен чај во поголеми количини)

Нова студија во Јапонија ја открива врската меѓу честото консумирање на зелен чај и помалата појава на депресија...

Новата студија е извршена на 1058 жители од Јапонија на возраст од 70 години. Позитивен ефект се манифестирал кај оние испитаници кои секојдневно пијат по две до три чаши, а резултатите се уште подобри меѓу испитаниците кои дневно пијат по четири чаши на зелен чај.

Точниот механизам на дејството на зелениот чај врз депресијата се уште не е јасен, но ова е уште една во серијата на докажани благотворни ефекти на мултилатерален пијалок.

Знаеме кои се бенефитите од зелениот чај, дека помага и во слабеењето, но и не е баш вкусен да речеме, знам дека го има и во вид на таблети, па сакам да прашам дали ги имате користено и какво е вашето искуство?
Последна редакција: mKdevojce на 07 Јан 2010, 15:42; редактирано вкупно 2 пати.
mKdevojce

Бело цветче

4520
Мислења: 72
Зачленет: 25 Дек 2009, 23:13
Avoid the crowd. Do your own thinking independently. Be the
chess player, not the chess piece.

Мислење 06 Јан 2010, 23:23

jas sega pocnav da go pijam procitav deka go podobruva imunitetot ne e los po vkus go mesam so med,ne go imam probano bez med
Suzeto

Сино цветче

100
Мислења: 252
Зачленет: 26 Дек 2009, 00:55

Мислење 06 Јан 2010, 23:38

imam slusnato deka zeleniot caj se pie bez nikakvi dodatoci zatoa sto na toj nacin gi gubi svojstvata..Probaj da go pies bez nisto so tek na vreme ke se naviknes na nego;) pozz
Elenaaa

Фем почетничка

20
Мислења: 16
Зачленет: 26 Ное 2009, 12:35

Мислење 07 Јан 2010, 01:42

Suzeto напиша:jas sega pocnav da go pijam procitav deka go podobruva imunitetot ne e los po vkus go mesam so med,ne go imam probano bez med

od kade go zema i kolku koshta ?
Milickaa

Бело цветче

10
Мислења: 58
Зачленет: 08 Дек 2009, 12:43

Мислење 07 Јан 2010, 19:23

JAS GO PIJAM PODOLGO VREME I SE NAVIKNAV NA VKUSOT,DURI SEGA I MI E PRIJATEN,A ZABELEZAV DEKA MNOGU MI VLIJAE POVOLNO NA IMUNITETOT I VOOPSTO NA ZDRAVJETO ;)
MATH

Фем почетничка

10
Мислења: 8
Зачленет: 07 Јан 2010, 18:37

Мислење 07 Јан 2010, 23:03

Ima i so vkus na limon i nane, tie se povkusni. I mene mi bese gaden, ama se naviknav na toj so limon.
Ariel

Жолто цветче

1837752
Мислења: 2220
Зачленет: 07 Дек 2009, 01:23
Локација: Малку појужно од таму каде што би сакала да бидам!

Мислење 12 Јан 2010, 20:48

Jas pak samo zelen chaj pijam, ima so razlichni vkusovi i super mi e.... ne go zasladuvam, ama ponekogash moze 1 laziche med da dodadam ako mi bara dushava blagichko...
Peace.Love.Happiness

Бело цветче

130
Мислења: 65
Зачленет: 12 Јан 2010, 19:13

Мислење 12 Јан 2010, 20:55

Milickaa напиша:od kade go zema i kolku koshta ?

го има по обичниве продавници и маркети во филтер кесички, едно паковање со околу 20 филтер кесички внатре е некаде околу 60 ден. јас таков имам пробано ама неможев да се навикнам на вкусот и го пиев на екс со затнат нос :lol: и после 2-3 чаши се откажав :D
Go-Girl

Жолто цветче

37873463
Мислења: 3699
Зачленет: 22 Ное 2009, 20:20
Локација: Во срцето на некој примерок од спротивниот пол.
You'll never get to Heaven if you're scared of getting high!

Слика

Мислење 12 Јан 2010, 22:36

Suzeto напиша:jas sega pocnav da go pijam procitav deka go podobruva imunitetot ne e los po vkus go mesam so med,ne go imam probano bez med

Probaj go zeleniot caj na vitalija so zen shen i raza ima dobar vkus
sasho

Фем почетничка

00
Мислења: 1
Зачленет: 10 Јан 2010, 16:58

Мислење 12 Јан 2010, 23:03

EVE RESENIE ZA SITE NA KOI NE VI E VKUSEN..:) KE SI KUPITE ZELEN CAJ TAHEBO NA VITALIJA GO IMA VO SITE APTEKI , MARKETI OKOLU 100 DEN E .....SO MIRIS NA PORTOKAL I VO LIVCINJA E NE FILTER...MNOGU E DOBAR ;) POZDRAV I PISETE KAKO STE ZADOVOLNI
enca.69

Жолто цветче

27782519
Мислења: 1676
Зачленет: 25 Дек 2009, 17:16
If u wait to do something untill you`re complitely sure...you probably won`t do much in your life

Врати се на Диети

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 23 гости

Site Meter