Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. Dala

Dala Популарен член

Се зачлени на:
    17 септември 2012
    Пораки:
    1.512
    Допаѓања:
    1.890
    Извади го ѕвончето ако може,а ако не џабе.. :D

На MiDnIgHtLaDy му/ѝ се допаѓа ова.
  2. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Се плаши од звукот, не практикувајте такви синџирчиња. Нас ни се интересни ама на миленичињата и не баш...

3. princessara

princessara Активен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    4
    прекрасно е многу е убаво срценце :* :*

4. Edie.S

Edie.S Истакнат член

Се зачлени на:
    7 октомври 2012
    Пораки:
    320
    Допаѓања:
    395
    Девојки дали можам на кучињава надвор да им давам топло млеко? Да не ги стегне некое проливче? :wasntme:

5. Lola-M

Lola-M Популарен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2011
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    536
    Уличните кучиња нема да ги стегне проливче од млеко, животот ги научил да бидат издржливи.Сепак, не мора да го топлиш млекото.Подобро е да е на собна температура

На Edie.S му/ѝ се допаѓа ова.
  6. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.836
    Имам вакво папагалче[​IMG] (машко). И забележав денес над носето има како некоја корупка малечка, пробав да му го извадам :| , но нејќе, а и папагалчето ми е многу живо и немирно се мрдаше (а може и го болело не знам). Ваљда убаво објаснив, значи како дамка мала му е над носето и кораво е, тврдо. Што му е тоа? Ваљда ништо страшно не е нели? Инаку настинка немал, ама имаше пролив :tmi: пред неколку дена од сменета храна (веќе нема, му ја вративме старата храна).

7. LittleFairy

LittleFairy Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2012
    Пораки:
    1.427
    Допаѓања:
    1.935
    Како што кажа Дала, ако можеш извади му го ѕвончето .Иначе друго за болви ке ти кажам според мојот мачор.Како помал вриеше и цел подрум со болви од него ни беше. Го однесовме на ветеринар зашто крв пушташе од чешање. Ни даде како едни капсули што се раствораат во вода, па со нив го прскаш мачорот , ама мораш цврсто да го држиш и несмееш многу да му се приближуваш неколку саати, ако нормално, неќеш и ти да се наполниш со болви зашто ке бегаат. Ние го прскавме 1 недела, и после ни б од болва немаше. Незнам колку пари точно се капсулите, така да не ти кажувам да не те излажам... :)

8. angel92

angel92 Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    1.882
    Допаѓања:
    4.452
    Татко ми само што ми донесе маче. му застанало на пат пред кола... Дали од вас некој може да ми каже отприлика колкава возраст е мачето? Значи има стекнато хигиенска навика, се капи само... а за физиолошка потреба незнам сеуште... Сеуште мислам дека цицаше од мајка му ама не сум сигурна. Како да го хранам и одгледувам? Сум чувала мачки пред 10 години ама имам заборавено... Му дадов млеко со вода... друго?
    Ево слика да видите што може да се направи...

9. Emma89

Emma89 Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    426

Лелеее сонце :sun: Колку е само слатко :inlove:

Ова маченце по моја претпоставка има неколку месеци, еве да речам 3-4 максимум. Храни го со млекце, јогурт можеш да му даваш, попара прави му со кисело млеко. Види како ќе се храни следната недела-две. Полека почни да му даваш храна дома што ја јадете (ориз тавче, супичка со трошки леб, мачка сака рипчиња :) , после префрли се по малкуцка мевце да му даваш). Срцко е, чувај го во топло. А за физиолошката потреба ќе си видиш сама. Само би било добро да го однесеш на ветеринар за преглед, таму ќе ти кажат подобро што да правиш (вакцинации, бањање и сл.)

На MaggieTatum му/ѝ се допаѓа ова.
  10. angel92

angel92 Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    1.882
    Допаѓања:
    4.452
    Сега бев во Тинекс и купив Wiskas Junior котки и пилешко тоа што е кесичката... Засега планирам од кесичката по пола да му давам... А потака ке видиме... Мислам дека е тргнато од мајка и од браќа сестри, некако многу ми е тажно...

11. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Давање млеко на мачки имам пишано и јас и некои други феминки наназад дека е нешто што најмногу треба да го избегнувате да го давате! Кисело млеко, јогурт, павлака може..
    И од каде ви е тоа дека мачките треба да јадат домашна храна што ја јадете вие по дома ич не ми е јасно? Супи, ориз и слично сигурно зачинети, пропржени јадења со кромид кој патем е штетен за мачки и предизвикува сериозни проблеми кај нив.
    Се знае дека мачките се месојадни животни, можете чисто месо да им давате. Малку живо, пред да го готвите за вас дома и тоа да е пилешко, телешко (свинско ми се чини треба да се избегнува).. или евентуално чисто сварено без зачини, зеленчуци итн. Пржени, печени меса со мрснотии исто избегавајте.
    И да, најсоодветна е специјалната храна за мачки, негде поназад баш подетално пишував за исхраната.
    За физиолошките потреби ти треба песок (има во веро,кам,тинекс,пет шопови...посебен за мачки) и пластично како легенче и лопатка, а по пет шоповите има исто така специјални такви за мачки.

На imelda му/ѝ се допаѓа ова.
  12. rici.aaaaa

rici.aaaaa Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    3.403
    Феминки имам еден проблем би сакала ако некоја се има судрено со оваков проблем да ми одговори или едноставно ваше мислење ми е потребно
    Имам кученце кое го сакам повеќе од се на свет ја чувам веќе седум години таа е австриски пинчер наликува на срна пред два месеца ја оперирав од тумор на градата и имаше гној во матката па моравме да и ја извадиме матката срце ме болеше се чуствував како монструм но морав да ја спасам сепак се работеше за животот на мојата Ричи,сега пред некои 15 дена забележав како и се создаваат топчиња над градите некако се мрдаат кога ќе ги допреш веднаш испаничена ја однесов на ветеринар тој рече не паничи тоа се лојни жлезди ако растат пак ќе ја оперираме го прашав може ли локално да не се тормози тој рече не не мора целосна опојка ако ми верувате немам мир уште повеќе ја разгалив сега си ја носам и на дуќан само да е до мене Незнам како ќе ме разберете меѓутоа ВЕ МОЛАМ кажете ми дали некој се судрил со мојов проблем и дали станува збор за нешто страшно,премногу сум приврзана со неа

13. angel92

angel92 Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    1.882
    Допаѓања:
    4.452
    Значи мачево не верувам да има два месеци... Ми се чини како да нема заби излезено... Имам купено Whiskas Junior котки ама како со мака да ги јади... Исто така купив Whiskas Junior кесичка со пилешко и ја јаде без проблем. Значи колку пати дневно да му давам за јадење на мачето?

И мислење ми треба, татко ми се вратил кај што го нашол мачево и ја видел мајката на мачево... Дали е паметно да го чувам или да го вратам кај мајката? Греота ми е и многу жал.

Да напоменам дека од кесичката, третина само му дадов... Значи третина од кесичката и котки имам оставено со млеко измешано со вода малце... дали е доволно тоа?

14. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Има позади на ќесичките препорачана дневна количина. Не знам колку пишува за јуниор храната, ќе прочиташ поточно бидејќи одамна моиве пораснаа со јуниор храните за до 1 година. Јас погоре на странава си го препостирав мислењето во spoiler во кое опишав на кој начин му давам храна на моето маче, истото сме го практикувале и кога беше помалечко. Со тоа што помалите мачиња имаат потреба почесто да си поткаснуваат по малку, затоа што растат. Треба да се настојува главно да јаде сува храна за мачки, другото е додатно. Сепак бидејќи е многу малечко може тешко му е сеуште да ја џвака сувата храна, па ако веќе ја мешаш помешај ја со течноста од потечната храна од кесичката, наместо со млеко. Млекото предизвикува дијареа кај мачките, немаат ензим за да го преработат. Meне ми изгледа според сликите дека мачето е околу 2 месеци.
    Мало е и сега допрва стекнува навики за исхрана така да ако сакате добро да се развива и расте, правилно хранете го.
    Еве и што пишува на страната на whiskas за исхраната на мали мачиња
    Special kitten food
    For the first 4 or 5 weeks of her life, your kitten will get all she needs from her mother and she will usually be weaned by 7 weeks old. However, even from week 4, she can get used to eating a specially prepared kitten food like ours.

Small stomach, big appetite
    Your kitten will grow 15 times faster than a baby, but with a stomach that's initially only as big as a thumbnail, she can't eat very much in one go. That's why it's important to feed her small meals at regular intervals (up to 6 times a day) at the beginning. To start with, try spreading the food onto a plate so she can just lick and get a taste for it.

Kitten to cat portions
    From about 4 months old, a Whiskas® Kitten Pouch is perfect for a single tasty meal. Feed her 3 to 4 meals a day until she's 6 months old. From 6 months, 2 to 4 meals should satisfy her. Finally, between 10 and 12 months, she will be ready for adult food and 2 meals a day.
    Подетално тука

Инаку не сум сигурна дека мачката ќе го прифати назад сега, малку се деликатни мачките околу такви работи. Нема да му дава да цица веројатно, а и сигурно е во фаза на одбивање (активно цицаат до 1 месец, а до 7 недели полека преминуваат на друга исхрана).

15. rici.aaaaa

rici.aaaaa Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    3.403
    Феминки ако има некоја која се судрува со проблем како мојот што го имам со моето кученце Ве Моламнека ми одговори

16. Dala

Dala Популарен член

Се зачлени на:
    17 септември 2012
    Пораки:
    1.512
    Допаѓања:
    1.890
    Ричи,јас не сум имала ваков проблем со моето кученце,види сепак со ветеринарот :(

17. MiDnIgHtLaDy

MiDnIgHtLaDy Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    21
    Мачоров мој,на долната вилица од страна му е потечено,изгледа има некаква инфекција внатре на забот или непцето,незнам што да му дадам ..антибиотик или нешто слично? Помош,итно ми е :worried:

18. Dala

Dala Популарен член

Се зачлени на:
    17 септември 2012
    Пораки:
    1.512
    Допаѓања:
    1.890
    Јави се на ветеринар и брашај :sweat:

19. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    Многу кучиња како стареат добиваат лојни жлезди. Ако ветеринарот веќе ја прегледал, земал примерок од нив и ти кажал дека се тоа, не и се плаши. И моето куче почнува да ги има, го прегледа ветеринар, зема примерок со игла и ми кажа дека е fatty lumps. Ако не земал ветеринарот примерок од нив за во лабораторија да потврди дека се тоа, за мирен сон прашај да му направат тест на кутрето. Па кога ја галиш пофаќај редовно за ако некое нагло расте и почне да смета во движење ако им е под пазуви на пример, ветеринарот може ќе сака да го извади, доколку останат помали не треба ништо, не им штетат и не ги болат. А ако се вадат, сите ветеринари ги вадат со генерална анестезија.

20. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.911
    Допаѓања:
    31.654
    Купи сируп за деца Цефалексин и давај му по половина лажичка два пати на ден. Од искуство ти кажувам, зашто и мојот мачор имаше сличен проблем и така ми кажа ветеринарот.
    И давај му помека храна, ако не сака да јаде зошто најверојатно го боли тогаш на сила мачкај му храна на устето или храни го со шприц.