Форумџика на годината

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. Doberman

Doberman Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    519
    Домашни миленичиња

Ехее, јас сите фризери низ Скопјево ги знам бидејќи на секој 2 месеци ја носам мојата Пудла на фризер.
    Низ Скопјево имаме неколку фризери.

1) Најпрофесионален и најдобар фризер е Тошко Гроздановски од фризерскиот салон „Ashaya Exclusive„ јас сум презадоловна од него и се наоѓа во Тафталиџе.
    Човекот е професионален ем прекрасно шиша и ем му е однесувањето со муштериите на ниво, многу културен човек, вистински професионалец :clap: тој зима за бањање и шишање 1.000 денари.

2) Пепи од Фауна центар (кај мечос пица се наоѓа) е исто така одличен фризер, тој зима за бањање и шишање 800 денари.

3) Ана од Кисела вода е најевтина, за бањање и шишање зима 600 денари, али има монгу лош однос кон кучињата и воопшто не сум задоволна од неа, често знае да им викне и да ги потчукне кучињата доколку се немирни.
    Јас на моето куче не му се развикувам, па која е она да му се дере на мое куче затоа што не седи мирно ???
    И плус, заразлика од горенаведените Тошко и Пепи кој што имаат добро опремени салони, Ана нема салон и работи во гаража.

4) Сашка е добар фризер, но и она исто така работи во гаража и плус во гаражата нема водовод така што за бањање ги носи кучињата горе во нејзиниот стан ги бања па после пак ги враќа во гаража.
    И плус кучињата ги бања со човечки шампон Wash&Go , мислам хелоооу од толку многу кучешки шампони она ми го бања кучето со човечки шампон.
    Е јас мои пари не оставам на такви луѓе кои што сакаат да уштедат на шампон и не користат шампон наменет за кучиња.
    Последниот пат кога бев кај Сашка бев пред 4 години и платив 1.000 денариза бањање и шишање.

5) Елица се вика жената али она нема свој фризерски салон или гаража така што дома доаѓа да ги шиша кучињата, али кога веќе имаш избор и можеш кучето да си го оставиш во салон, незнам зошто некој би ја викал Елица дома да му го шиша кучето и дома да му направи еден куп влакна.

Епа мислам дека сте задоволни од мојот одговор сите фризери ви ги објаснив, доколку сакате контакт од Тошко или Пепи, обратете ми се ги имам нивните телефони.

На kostarika, Alanna, gluvarche и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. OrdinaryGirl

OrdinaryGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.453
    Допаѓања:
    499
    Домашни миленичиња

Очекував одговор од тебе Доберман :)

Инаку јас преку Златна книга ги најдов тој Тошко, некој Петар Велјановски и таа Ана. И да ти кажам искрено ми фати око Ана, пошто викам ајде женско можеби повеќе ќе биде нежно, ама после ова што ми го кажа - нема шанси кај неа да ја носам.
    Уште едно прашање: Во вакви „справи“ ги шишаат? Ги врзуваат за нозете и главата им ја ставаат во инка? :worried:

3. gluvarche

gluvarche Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2010
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    113
    Домашни миленичиња

Doberman секоја чест за исцрпниот одговор и сликовитото објаснување, јас имам кученце, го шишаа во зоовет, исто бањање и шишање е 1000, а ако е немирно кучето му ставаат некоја инекција за смирување (нашки, дијазепам) ххахахаха и тоа е околу 1300
    али добро што објасни кои се нај професионални и искусни, следен пат го носам кај Тошка, па ќе споделам искуство
    OrdinaryGirl :))))))) ме изнасмеа жими се, не ги шишаат на ваkви справи во никој случај, бар од тоа јас што го видов :))))))))) искрено ме исплаши со сликава..........

4. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.467
    дали кучињата смеат да јадат ореви,лешници.бадеми,семки,сончогледи,фстаци?? :?:
    Мојава многу јаде,ама не знам дали е добро??? :|

5. alison

alison Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2011
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    8
    еве сум јас пак.. :)) иначе ме интересира од колку месеца да очекувам да почне да лае.. сега лае.. ама на пр. еднаш или двапати во денот.. зашто ми каажаа дека оваа мојава малтешка си лаела ... а мене мн малку ми лае а сакам да лае интересно ми е хахаха.. ии сега ми е добро кученцето :) го однесов на ветринар на водно.. таму и ке ја прими втората вакцина :) и така се радувам едвај чекам да почнам да го шетам.. зашто вемево е неодоливо хаха.. (А) ии ме интересира доберман каде да го носам на шишање бањање.. :))) кој е најдобар во ск ? :) :*

6. Doberman

Doberman Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    519
    Домашни миленичиња

Да, тој Петар Велјановски што си го нашла во Златната книга е всушност Пепи што го спомнав, само ние што си го знаеме него си го викаме Пепи наскратено наместо Петар, и се наоѓа во Фауна центар.

Да, тие справи се викаат „Groom tables„ тоа се маси за груминг (шишање и фенирање).
    Тие се специјални маси обложени со гума за да не се лизгаат кучињата и се врзуваат напред кај вратот за да не рипнат, а одпозади кај стомакот се врзуваат за да не седнуваат.
    Но мојата Пудла си е научена на секои 2 месеци да си оди на бањање и шишање и си го познава Тошко (јас кај Тошко ја носам мојата Пудла) и нема потреба ни да ја врзува бидејќи си е мирна и навикната.

7. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.467
    Домашни миленичиња

доберман дали кучето смее да јаде сончоглед, ореви,лешници....???
    и денес мојава кучка доби за 1 пат1
    крвари сега...ме интересира колку дена ќе трае ова?
    и само 2 пати годишно ќе добива и само тогаш ќе може да се пари?
    не се разбирам баш-баш..... :$

8. Doberman

Doberman Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    519
    Домашни миленичиња

Незнам на што ти го шишале твоето куче, но вакви маси се стандард, нашите фризери ги имаат купено од странство и овие маси се обложени со гума, имаат и држач за фен и се што е потребно за комплетно средување на едно куче, и нема потреба да се плашиш од сликите ;)

На gluvarche му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Doberman

Doberman Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    519
    Домашни миленичиња

Ореви во помали количини, но сончоглед и лешници може.
    Па околу 2 недели ќе крвари во поголема количина, може да ти остави и мали флеки од крв по паркетот/тепихот али ништо страшно со крпче ќе исчистиш.
    Да само кога има циклус тогаш може да се пари, 2 пати годишно.
    И сега кога има циклус шетај ја колку да си изврши нужда, не ја шетај во парк или на места каде што се собираат кучиња.

На ludoto19 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Doberman

Doberman Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    519
    Епа мало ти е уште кутрето, нели околу 3 месеци беше старо.
    Почекај уште малку и ќе почне да си лае.

Инаку јас пишав за фризерите во темава али одговорот ќе го ископирам.

Ехее, јас сите фризери низ Скопјево ги знам бидејќи на секој 2 месеци ја носам мојата Пудла на фризер.
    Низ Скопјево имаме неколку фризери.

1) Најпрофесионален и најдобар фризер е Тошко Гроздановски од фризерскиот салон „Ashaya Exclusive„ јас сум презадоловна од него и се наоѓа во Тафталиџе.
    Човекот е професионален, ем прекрасно шиша и ем му е однесувањето со муштериите на ниво, многу културен човек, вистински професионалец тој зима за бањање и шишање 1.000 денари.

2) Пепи од Фауна центар (кај мечос пица се наоѓа) е исто така одличен и културен фризер, тој зима за бањање и шишање 800 денари.

3) Ана од Кисела вода е најевтина, за бањање и шишање зима 600 денари, али има монгу лош однос кон кучињата и воопшто не сум задоволна од неа, често знае да им викне и да ги потчукне кучињата доколку се немирни.
    Јас на моето куче не му се развикувам, па која е она да му се дере на мое куче затоа што не седи мирно ???
    И плус, заразлика од горенаведените Тошко и Пепи кој што имаат добро опремени салони, Ана нема салон и работи во гаража.

4) Сашка е добар фризер, но и она исто така работи во гаража и плус во гаражата нема водовод така што за бањање ги носи кучињата горе во нејзиниот стан ги бања па после пак ги враќа во гаража.
    И плус кучињата ги бања со човечки шампон Wash&Go , мислам хелоооу од толку многу кучешки шампони она ми го бања кучето со човечки шампон.
    Е јас мои пари не оставам на такви луѓе кои што сакаат да уштедат на шампон и не користат шампон наменет за кучиња.
    Последниот пат кога бев кај Сашка бев пред 4 години и платив 1.000 денариза бањање и шишање.

5) Елица се вика жената али она нема свој фризерски салон или гаража така што дома доаѓа да ги шиша кучињата, али кога веќе имаш избор и можеш кучето да си го оставиш во салон, незнам зошто некој би ја викал Елица дома да му го шиша кучето и дома да му направи еден куп влакна.

Епа мислам дека сте задоволни од мојот одговор сите фризери ви ги објаснив, доколку сакате контакт од Тошко или Пепи, обратете ми се ги имам нивните телефони.

11. alison

alison Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2011
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    8
    аааа фалааа :))) иначе не сум видела дека си пишала.. сру.. :/
    јас сакам број од двајцата да ми пишеш и мислам дека би го однела.. кај тошко вака по пофалбиве :))

12. Karol.Ina

Karol.Ina Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    263
    Допаѓања:
    74
    Вчера добив на подарок малтешка пудла стара 2 месеци и 1 недела. Многу мило кученце и не сака да остане сама. спие со мене на кревет. само многу се чеша. вошки болви и тие ствари нема туку приметив на влакненцата што му испаднаа засушена кожичка. во понеделник ке го носам на ветеринар но што да му правам до тогаш ?
    исто така многу гризи. се што ке најде пред себе гризе, како да го одвикнам ? страв ми е да не го гризне на брат ми мал е.
    И многу се митари а мајка ми вика дека ако недај боже голтнеш кучешко влакно се добивало тенија. Има начин да се заштити некако од тоа? По цел куќа остава влакна по 500 пати во денот смукам.

Eдит: ако згрешив нешто не ме карајте, прво милениче ми е па уште ништо не знам.
    А да, И на колку време да го бањам и чешлам ?

13. padme1517

padme1517 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    14
    За гризењето купи ми гумени играчки.Има специјални коски од гума.распрашај се во продавници за миленици,а за митарењето редовно четкање со специјална четка за долговлакнести кучиња.

14. hiphopgirl

hiphopgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    190
    ммм значи вака од лично искуство ти кажувам
    оној ден го водев моето куче на ветеринар и тој ми кажа зошто се мити многу
    ако го чуваш на топло повеќе испушта влакна и да тоа е точно!
    моето е мопцче и многу се тресе на ладно

за влакната исто така на вакцина ке го водиш така да и ако голтнеш влакно да не добиеш кучешка тенија зашто и моето многу се мити и страшна работа дома влакна колку сакаш :lol:

за гризењето го чешкаат забите зашто треба да му се менуваат и гризе се пред себе
    да можеш да му купиш некоја играчка и со неа да се забавува

15. Karol.Ina

Karol.Ina Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    263
    Допаѓања:
    74
    фала ви мнооогу !
    а за капењето ? На колку време да го бањам ?

16. alison

alison Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2011
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    8

јас имам малтешка..сеа скоро 3 месеца.. и мојава исто се чеша.. нз зашто.. иначе сака да гриза зашто и/му/ растат запчиња.. не се плаши нема ништо да му биде на брати.. мене како ме гриза ко мрднато.. иначе сега им е време за митарење и јас го приметив мојов дека мн пушта влакна.. мене моите исто ми викаат нон сто за тоа да не го бацувам.. иии дека ако се голтнело влакно бла бла.. ама ја не се замарам мн си го сакам и само си го бацувам.. иначе за чешлање мораш секој ден.. еве ај не секој ама секој втор зашто ако не ја/го најучиш ке ти биде тешко после а малтешката има мн долги влакна.. и може да му/и се плтекаат.. затоа подобро научи ја/го сега за понатака да не ти биде проблем..
    за бањањето не сакаат мн бањање зашто слушнав дека се умирисувале.. :/ затоа бањај ја/го на месец.. некогаш и два.. јас кога го земав малиов после мислам една недела дека беше го избањав и сеа планирам од коа ке ми ја прими втората вакцина да почнам да го шетам.. па да го однесам на бањање втората недела од април.. :) и онака на 4ти ке правам веке месец од кога го имам. :) поззз :))

17. padme1517

padme1517 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    14
    Капење еднаш месечно е доволно,а за чешлање секој ден и треба да го научиш од мало.Ако случајно се заплеткаат влакната полека отплеткувај ги да не го заболи.Во краен случај ако не можеш да ги отплеткаш исечи ги со ножици.

18. alison

alison Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2011
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    8

во никој случај не смее да ги исече со ножици.. како така со дупка ли после да шета кучето.?!
    исто ко твојата коса да се заплетка па ај со ножици исечи ја... -.-
    ке си го чешла секој ден кучето и нема да дојде до заплеткување.

19. padme1517

padme1517 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    14
    Па затоа реков во краен случај.Подобро со ножици,него да го здоболи при чешлањето,па да не сака да се чешла.Знам дека редовно ќе го чешла.

20. Doberman

Doberman Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    519
    Ти во никој случај не си добила Малтешка пудла на подарок, бидејќи таква раса Малтешка пудла не постои.
    Ти си добила на подарок куче од расата Bichon Maltese (Малтезер) :!:
    Малтезерот спаѓа во групата на Бишони и има вкупно 6 видови на Бишони, а Малтезерот е еден од тие 6 видови на Бишони.
    А Пудлата си е друга раса и нема никаква врска со Бишоните.

А сега да ти одговорам во врска со прашањата,
    Штом ти е Малтезерчето 2 месеци и 1 недела старо, доколку досега не е прочистено, ти треба да го прочистиш од внатрешни паразити со апче Бихелдон, едно апче се дозира на 10 кила куче, но бидејќи твоето е 2-3 кила, ти ќе му дадеш 1/4 од апчето.
    После 5-7 дена од прочистувањето ќе треба да го однесеш на прва вакцина.
    Вакцината кошта 500/600 денари и таа е многу важна за имунитетот на твоето кутре и мора да ја прими вакцината.
    Исто така треба и да се ревакцинира, ревакцината се става 4 недели по примањето на првата вакцина.
    Ех така лесно ако се добивало тенија јас досега 100 пати требаше да добијам тенија.
    Нема врска дека така лесно се добива тенија, кажи и на мајкати да не се секира, и ништо нема да бидне ако се голтне едно влакно.
    Јас сум израсната со кучиња, и сега исто чувам куче и досега еден куп влакна имам испоголтано, па еве ништо не ми е од влакната, жива и здрава сум.
    За бањање, бањај го еднаш месечно, а треба да го чешлаш секој ден.
    И сега додека е мало почни да го чешлаш за да му се створи навика и никогаш не дозволувај да се затутка влакното.
    Треба да му купиш специјален чешел и четка за кучиња, прашај во пет шоп да ти кажат која најмногу ќе одговара за Малтезер.

Ако нешто друго те интересира во врска со кутрето твое, слободно прашај ме.