Иако има уште неполни два месеци до објавувањето на номинациите за оскарите во голем број на категории од страна на американската филмска академија, во најголем дел веќе се излезени филмовите кои можат да влезат во трката за една од статуетките во различни категории. Сметам дека е време да се отвори темата и секој од нас да си го каже своето видување, став во врска со неговите фаворити за оскар во повеќе категории. Од филмовите но и од трејлерите кои се излезени досега, можам со сигурност да кажам дека веќе се позиционирани најсериозните кандидати за оскар во најзначајните категории и тоа за најдобар филм, за најдобра режија, најдобар актер, актерка, најдобра споредна машка и женска улога. Филмови кои сметам дека ќе добијат номинација и ќе влезат во потесниот круг за оскар според мене се мојот фаворит за кој бев сигурен уште од пред една година кога беше објавена информацијата дека ќе излезе 2012 година тоа е филмот The Master, филмот според мене е ремек дело на маестралниот Пол Томас Андерсон, еден од најдобрите режисери моментално, знаејќи ги неговите претходни филмски остварувања немав воопшто дилема дека ќе создаде уште едно врвно кинематографско дело. Актерската екипа во филмот The Master е брилијантна почнувајќи од Филип Сејмор Хофман за кој сум убеден дека ќе биде номиниран за главна или за споредна машка улога сепак тоа го одлучуваат членовите на академијата, вистинско изненадување во филмот е камбекот на одличниот Хоакин Феникс кој просто воодушевува со својот перформанс и дефинитивно сметам дека ќе добие номинација за оскар за главна машка улога но и сум убеден дека битката за оскарот ќе се води помеѓу него и Даниел Дел Луис кој ја толкува улогата на Линколн во автобиографскиот филм за американскиот претседател Абрахам Линколн. Ејми Адамс е стандардна во своите извонредни перформанси, премногу талентирана актерка една од најдобрите актерки моментално, номинирана 3 пати досега од 2005 година, ова најверојатно ќе и биде 4та номинација за оскар и веќе конечно академијата треба да и го додели оскарот (најверојатно за најдобра споредна женска улога) Нејзиниот преформас во The Master е моќен и достоен за оскар. Втор филм за кој сметам дека ќе биде насериозен кандидат за оскар за најдобар филм е Lincoln одличен филм автобиографски за еден од најпознатите американски претседатели кои оставил белег во американската историја шеснаесетиот претседател на САД Абрахам Линколн. Филмот Арго е исто според мене еден од најсериозните претенденти за оскар за најдобар филм, се работи за вистинска приказна за настаните во Иран во 1980 година. Silver Linings Playbook е филм кој сериозно ќе се трка за оскар со претходниве филмови Beasts of the Southern Wild - овој филм просто ме воодушеви иако не ми е гледан, впечатокот го добив гледаќи го трејлерот, заклучив дека филмот преставува вистинска магија, уметнички направен со актерска екипа која воодушевува, особено малата Quvenzhané Wallis која според мене е откритие на годината и заслужено треба да го добие оскарот за најдобра актерка(вака мала актерка досега ме нема воодушевено од нејзиниот перформанс, вистинска звезда, премногу талентирана на која и предстои блескава кариера. Django Unchained - филмот има голем потенцијал за оскар во повеќе категории и тоа за најдобар филм, режија, главна и споредна машка улога. Les Misérables исто така ќе биде еден од најсериозните кандидати за оскар во повеќе категории. The Sessions - овој нискобуџетен филм има доста голем потенцијал и ме потсејќа на филмот Winter's Bone кој исто така беше пријатно изненадување на оскарите пред две години. Life of Pi - филмот е еден од најсериозните кандидати за оскар за најдобар филм и режија. Во категоријата најдобра режија мислам дека "битката" ќе се води помеѓу Пол Томас Андерсон за филмот The Master Стивен Спилберг за Линколн Том Хупер режисерот на Говорот на Кралот за филмот за Клетници Енг Ли за Life of Pi Дејвид О Расел режисерот (на филмот Фајтер од 2010 год) за филмот Silver Linings Playbook Бен Афлек за Argo Квентин Тарантино за Django Unchained Најсериозни кандидати за оскар за најдобар актер според мене се: Хоакин Феникс за неговата маестрална улога во филмот The Master и заслужено треба да ја добие статуетката бидејќи тоа и го заслужува Даниел Дел Луис за извонредната улога на Абрахам Линколн, исклучително талентиран актер кој може да го освои својот трет оскар во неговата досегашна актерска кариера Бен Афлек иако не е актер кој ми е омилен, сепак морам да признаам дека со својата досегашна работа се покажа многу особено во последниве неколку години. Бредли Купер - сметам дека многу коректно си ја заврши својата одлично одиграна улога во филмот Silver Linings Playbook и заслужува номинација. Џон Хоакс - исклучителен актер со огромен талент кој не е премногу експониран, прв пат го забележав во филмот Зимски коски, потоа во Марта, Марси, Меј, Марлен каде исто така го покажа својот талент, има големи шанси да го освои оскарот за најдобар актер. Хју Џекмен - солиден актер кој има шанси да добие номинација. Ентони Хопкинс за Хичког Џејми Фокс за Django Unchained За најдобра актерка трката ќе се води помеѓу Quvenzhané Wallis малата ме одушеви со нејзиниот преформанс (дефинитнивно според мене го заслужува оскарот) Марион Котилард - мој фаворит за оскар за филмот Р ѓа и Коски Џенифер Лоренс - талентирана актерка една од најдобрите актерки од помладата генерација која заслужува оскар потврдуваќи го тоа со своите исклучителни улоги во повеќе филмови Ен Хатавеј за Клетници Хелен Мирен за Хичког Хелен Хант за The Sessions За споредна машка улога најсериозни претенденти за оскар се Филип Сејмор Хофман кој според мене и треба да го освои оскарот Томи Ли Џонс за Линколн Леонардо Ди Каприо за Django Unchained Вилијам Х Мејси за Сесијата Том Хенкс за Cloud Atlas Роберт Де Ниро за Silver Lining Playbook Алан Аркин за Argo За женска споредна улога трката ќе се води помеѓу Ејми Адамс мој фаворит за филмот The Master Сали Филд за Линколн Никол Кидман за The Paperboy Хелена Бонам Картер за Клетници Лора Лини за Hyde Park on Hudson Од филмовите од англиско неговорно подрачје мој фаворит е филмот Intouchables (2011)
Оскари 2012 година номинации, ваши предвидувања,фаворити Се надевам на Џенифер Лоренс и Silver Linings Playbook
Оскари 2012 година номинации, ваши предвидувања,фаворити Конечно се објавени номинациите за оскарите за 2012 година Во продолжение следи листата со номинираните филмови по категории Тhe 85th Annual Academy Awards Nominations announced Thursday, January 10, 2013; ceremony on Sunday, February 24, 2013. Best Motion Picture of the Year Nominees: Ljubov (2012): To Be Determined Argo (2012): Grant Heslov, Ben Affleck, George Clooney Beasts of the Southern Wild (2012): Dan Janvey, Josh Penn, Michael Gottwald Django Unchained (2012): Stacey Sher, Reginald Hudlin, Pilar Savone Les Misérables (2012): Tim Bevan, Eric Fellner, Debra Hayward, Cameron Mackintosh Life of Pi (2012): Gil Netter, Ang Lee, David Womark Lincoln (2012): Steven Spielberg, Kathleen Kennedy Silver Linings Playbook (2012): Donna Gigliotti, Bruce Cohen, Jonathan Gordon Zero Dark Thirty (2012): Mark Boal, Kathryn Bigelow, Megan Ellison Best Performance by an Actor in a Leading Role Nominees: Bradley Cooper for Silver Linings Playbook (2012) Daniel Day-Lewis for Lincoln (2012) Hugh Jackman for Les Misérables (2012) Joaquin Phoenix for The Master (2012) Denzel Washington for Flight (2012/I) Best Performance by an Actress in a Leading Role Nominees: Jessica Chastain for Zero Dark Thirty (2012) Jennifer Lawrence for Silver Linings Playbook (2012) Emmanuelle Riva for Ljubov (2012) Quvenzhané Wallis for Beasts of the Southern Wild (2012) Naomi Watts for Lo imposible (2012) Best Performance by an Actor in a Supporting Role Nominees: Alan Arkin for Argo (2012) Robert De Niro for Silver Linings Playbook (2012) Philip Seymour Hoffman for The Master (2012) Tommy Lee Jones for Lincoln (2012) Christoph Waltz for Django Unchained (2012) Best Performance by an Actress in a Supporting Role Nominees: Amy Adams for The Master (2012) Sally Field for Lincoln (2012) Anne Hathaway for Les Misérables (2012) Helen Hunt for The Sessions (2012) Jacki Weaver for Silver Linings Playbook (2012) Best Achievement in Directing Nominees: Michael Haneke for Ljubov (2012) Ang Lee for Life of Pi (2012) David O. Russell for Silver Linings Playbook (2012) Steven Spielberg for Lincoln (2012) Benh Zeitlin for Beasts of the Southern Wild (2012) Best Writing, Screenplay Written Directly for the Screen Nominees: Ljubov (2012): Michael Haneke Django Unchained (2012): Quentin Tarantino Flight (2012/I): John Gatins Moonrise Kingdom (2012): Wes Anderson, Roman Coppola Zero Dark Thirty (2012): Mark Boal Best Writing, Screenplay Based on Material Previously Produced or Published Nominees: Argo (2012): Chris Terrio Beasts of the Southern Wild (2012): Lucy Alibar, Benh Zeitlin Life of Pi (2012): David Magee Lincoln (2012): Tony Kushner Silver Linings Playbook (2012): David O. Russell Best Animated Feature Film of the Year Nominees: Brave (2012): Mark Andrews, Brenda Chapman Frankenweenie (2012): Tim Burton ParaNorman (2012): Sam Fell, Chris Butler The Pirates! In an Adventure with Scientists! (2012): Peter Lord Wreck-It Ralph (2012): Rich Moore Best Foreign Language Film of the Year Nominees: Ljubov (2012)(Austria) Rebelle (2012)(Canada) No (2012/I)(Chile) En kongelig affære (2012)(Denmark) Kon-Tiki (2012)(Norway) Best Achievement in Cinematography Nominees: Anna Karenina (2012/I): Seamus McGarvey Django Unchained (2012): Robert Richardson Life of Pi (2012): Claudio Miranda Lincoln (2012): Janusz Kaminski Skyfall (2012): Roger Deakins Best Achievement in Editing Nominees: Argo (2012): William Goldenberg Life of Pi (2012): Tim Squyres Lincoln (2012): Michael Kahn Silver Linings Playbook (2012): Jay Cassidy, Crispin Struthers Zero Dark Thirty (2012): William Goldenberg, Dylan Tichenor Best Achievement in Production Design Nominees: Anna Karenina (2012/I): Sarah Greenwood, Katie Spencer The Hobbit: An Unexpected Journey (2012): Dan Hennah, Ra Vincent, Simon Bright Les Misérables (2012): Eve Stewart, Anna Lynch-Robinson Life of Pi (2012): David Gropman, Anna Pinnock Lincoln (2012): Rick Carter, Jim Erickson Best Achievement in Costume Design Nominees: Anna Karenina (2012/I): Jacqueline Durran Les Misérables (2012): Paco Delgado Lincoln (2012): Joanna Johnston Mirror Mirror (2012/I): Eiko Ishioka Snow White and the Huntsman (2012): Colleen Atwood Best Achievement in Makeup and Hairstyling Nominees: Hitchcock (2012): Howard Berger, Peter Montagna, Martin Samuel The Hobbit: An Unexpected Journey (2012): Peter King, Rick Findlater, Tami Lane Les Misérables (2012): Lisa Westcott, Julie Dartnell Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Score Nominees: Anna Karenina (2012/I): Dario Marianelli Argo (2012): Alexandre Desplat Life of Pi (2012): Mychael Danna Lincoln (2012): John Williams Skyfall (2012): Thomas Newman Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Song Nominees: Chasing Ice (2012): J. Ralph("Before My Time") Les Misérables (2012): Alain Boublil, Claude-Michel Schönberg, Herbert Kretzmer("Suddenly") Life of Pi (2012): Mychael Danna, Bombay Jayshree("Pi's Lullaby") Skyfall (2012): Adele, Paul Epworth("Skyfall") Ted (2012): Walter Murphy, Seth MacFarlane("Everybody Needs a Best Friend") Best Achievement in Sound Mixing Nominees: Argo (2012): John T. Reitz, Gregg Rudloff, José Antonio García Les Misérables (2012): Andy Nelson, Mark Paterson, Simon Hayes Life of Pi (2012): Ron Bartlett, Doug Hemphill, Drew Kunin Lincoln (2012): Andy Nelson, Gary Rydstrom, Ron Judkins Skyfall (2012): Scott Millan, Greg P. Russell, Stuart Wilson Best Achievement in Sound Editing Nominees: Argo (2012): Erik Aadahl, Ethan Van der Ryn Django Unchained (2012): Wylie Stateman Life of Pi (2012): Eugene Gearty, Philip Stockton Skyfall (2012): Per Hallberg, Karen M. Baker Zero Dark Thirty (2012): Paul N.J. Ottosson Best Achievement in Visual Effects Nominees: The Avengers (2012): Janek Sirrs, Jeff White, Guy Williams, Daniel Sudick The Hobbit: An Unexpected Journey (2012): Joe Letteri, Eric Saindon, David Clayton, R. Christopher White Life of Pi (2012): Bill Westenhofer, Guillaume Rocheron, Erik De Boer, Donald Elliott Prometheus (2012/I): Richard Stammers, Trevor Wood, Charley Henley, Martin Hill Snow White and the Huntsman (2012): Cedric Nicolas-Troyan, Phil Brennan, Neil Corbould, Michael Dawson Best Documentary, Features Nominees: 5 Broken Cameras (2011): Emad Burnat, Guy Davidi The Gatekeepers (2012): To Be Determined How to Survive a Plague (2012): To Be Determined The Invisible War (2012): To Be Determined Searching for Sugar Man (2012): To Be Determined Best Documentary, Short Subjects Nominees: Inocente (2012): Sean Fine, Andrea Nix Kings Point (2012): Sari Gilman, Jedd Wider Mondays at Racine (2012): Cynthia Wade, Robin Honan Open Heart (2013): Kief Davidson, Cori Shepherd Stern Redemption (2012/V): Jon Alpert, Matthew O'Neill Best Short Film, Animated Nominees: Adam and Dog (2011): Minkyu Lee Fresh Guacamole (2012): PES Head Over Heels (2012): Timothy Reckart, Fodhla Cronin O'Reilly Paperman (2012): John Kahrs The Simpsons: The Longest Daycare (2012): David Silverman Best Short Film, Live Action Nominees: Asad (2012): Bryan Buckley, Mino Jarjoura Buzkashi Boys (2012): Sam French, Ariel Nasr Curfew (2012/I): Shawn Christensen Dood van een Schaduw (2012): Tom Van Avermaet, Ellen De Waele Henry (2011/III): Yan England
Оскари 2012 година номинации, ваши предвидувања,фаворити Ајде сега тука да прокоментирам и да дадам мое мислење за оскариве. Баш како што очекував Линколн на Стивен Спилберг(како и скоро секој негов филм) има најмногу номинации-12. Повеќето номинации не ме изненадија, едниствено Бредли Купер ме изненади и Австискиот филм Amour. За најдобара актерка дефинитивно сакам Јенифер Лоренс да победи, а за актер Хју Џекмен. Најтесно во изборот според мене е кај најдобра актерка во споредна улога бидејќи како номинирани ги имаме Ен Хетавеј, ејми Адамс и Сали Филд кои сите три се прекрасни и предобри актерки. Сепак јас потајно си навивам за Ен Хетавеј и ќе ми биде многу мило ако таа победи, но тоа останува да видиме на 24 Фебруари. A и да не заборавам изреволтирана сум што Трето Полувреме го нема меѓу номинираните!!!
Оскари 2012 година номинации, ваши предвидувања,фаворити Номинациите се објавени, почнува трката за најдобрите во сите номинирани категории. Во престојниот период следува многу работа, реклама, лобирање помеѓу сите номинирани Според моето мислење кое го дадов пред неколку месеци во врска со филмовите, режисерите, актерите, актерките во најголем дел се остварија предвидувањата. Изненадување е номинацијата на филмот Амор за најдобар филм, Емануел Рива за најдобра актерка. Исто многу сум изненаден и револтиран поради тоа што филмот The Master на маестралниот Пол Томас Андерсон кој беше мој фаворит за оскар не доби номинација за најдобар филм и за најдобра режија кои апсолутно ги заслужи, но тоа е, како што и претходно имам напишано се прават огромни неправди од страна на членовите на академијата. Во врска со номинациите за најдобар филм нема некои големи отстапки од моите предвидувања, сметам дека најсериозни претенденти за оскарот се Линколн, Клетници, Животот на Пи, Арго, Zero Dark Thirty. Во категоријата за најдобра режија мислам дека битката ќе се води помеѓу Спилберг и Енг Ли. За најдобра актерка според мене имаше голема неправда затоа што Марион Котилард не доби номинација, од номинираните најголеми шанси има Џесика Честејн актерката е одлична една од новите актерки кои посебно се истакнаа овие две три години во неколку филмски проекти, лани беше номинирана за оскар за споредна женска улога за филмот The Help, Џенифер Лоренс повторно се докажа како врвна актерка која заслужува да ја добие престижната награда за својата одлично одиграна улога во филмот Silver Linings Playbook, Куванзан Валис е вистинско изненадување и освежување оваа година, малата мене ме воодушеви уште кога го гледав трејлерот на филмот, уште тогаш знаев дека ќе добие номинација, искучителниот талент кој го има оваа млада актерка треба соодветно да се вреднува, доколку го добие оскарот тоа ќе биде сосема оправдано и заслужено. Во категоријата најдобар актер трката ќе се води помеѓу Хоакин Феникс и Даниел Дел Луис, мене фаворит ми е Хоакин Феникс. За споредна женска улога мој фаворит е Ејми Адамс за која не се сомневав дека ќе добие номинација за оскар уште кога прочитав дека ќе биде дел од екипата на филмот пред година и пол, Ејми е феноменална актерка ова и е четвртта номинација за оскар и конечно треба да го добие тоа што од порано го заслужи, Ен Хатавеј е исто така одлична во улогата во Клетници, но исто така одлични се и Сали Филд и Хелен Хант. Изненадување е номинацијата на Џеки Вивер која мене ми остави впечаток со нејзината улога во австралискиот филм Animal Kingdom за кој пред две години беше номинирана во истава категорија. Во категоријата за оскар за споредна машка улога мој фаворит е Филип Сејмор Хофман и сметам дека тој сосема заслужено ќе го добие оскарот, и другите номинирани се одлични но сепак оскарот го заслужува маестралниот Хофман. Од филмовите од англиско неговорно подраче за мене беше изненадување и разочарување тоа што мојот фаворит филмот Недопирливите не беше номиниран тоа е голема неправда, од останатите номинирани сеуште немам фаворит бидејќи не ми се гледани откако ќе ги изгледам ќе го дадам моето мислење за филмовите и мојот фаворит.
Оскари 2012 година номинации, ваши предвидувања,фаворити Дали може некој да ми каже линк за да можам да ги гледам оскарите онлајн вечер оти нема да можам да ги гледам на сител тнх
Оскари 2012 година номинации, ваши предвидувања,фаворити Ќе излезат торенти на другите денови, ќе можеш да си ги симнеш. Додуша и сител секако ке даваат реприза. А онлајн, преку идивиди на макств пак на сител ако неможеш на тв.
Оскари 2012 година номинации, ваши предвидувања,фаворити на сител ќе има реприза во понеделник во 23:30
Оскари 2012 година номинации, ваши предвидувања,фаворити Всушност е Оскари 2013, без разлика што се доделуваат статуетки на филмовите од 2012та година
ЈАс гледам на Сител,ама ок Незнаев дека и на Е ги има Ај да видиме што ќе направат и што ќе изберат,а и како се облечени
И јас гледам . Се надевам дека нема да заспијам и ќе ги догледам бидејќи утре сум на работа. Имам изгледано неколку филмови кои се номинирани за најдобар филм и си имам фаворит. Се надевам дека ќе победи Silver Linings Playbooк, а Џенифер Оскар за најдобра женска улога . Ама тешко, ми се чини дека Арго ќе го лапне Оскарот .
моите палчиња одат за женска улога Jennifer Lawrence for Silver Linings Playbook (2012) споредна улога Robert De Niro for Silver Linings Playbook (2012) или Christoph Waltz for Django Unchained (2012) Django Unchained (2012): Quentin Tarantino - режисер и за ефекти : The Avengers (2012):
Израдувајте ме дека Миланка не збори вечер! Знам дека нејзината водителска работа се сведува само на една ноќ ама стварно не ми се гледаат Оскари со коментатор, плус ова е единствена вечер освен НБА што се осудувам да ја преседам (официјално сум болна за сите што ќе прашаат утре зошто сум отсутна). Иако во прв план ми се фустаните и сихронизацијата на Миланче, ако се прашувам јас фаворит ми е Клетници. Ама како што гледам Арго и Линколн се фаворити, м? Сеедно ми е кој ќе победи, пошто Ле Мизерабле нема шанса меѓу овие два. Филмовите се просечни, ништо посебно за главна награда на Оскар - типично американски, американци си гласаат така да колку пари толку музика. Ах колку би сакала Силвер Лајнингс да им замати вода од нигде никаде.. Едит: Таман се израдував дека не коментира, ете ти ја! Редно е да добие статуетка пошто ги има искоментирано сите 85 изданија на оскар
Се согласувам за Jennifer Lawrence дефинитивно ми е омилена. И како што ја ѕирнав добро изгледа. Бредли Купер исто ми беше солиден во Silver Linings Playbook, уште од кичен кофиденшл ми го имаше оној ит факотор. Али и Дензел Вашингтон не е за потценување. Ќе биде неизвесно во таа категорија. Мене life of pi многу ми се допадна, и навивам за него за best picture. За друго немам некоја посебна желба, не нагаѓам многу однапед, зашто во последниве 2 години слабо ми се исполнија желбите. Добро е барем нема нем-црно бел филм со одвратен француз годинава, уф лани никогаш нема го голтнам тој момент. Утре си земав слободен ден од факултет можам цело комлетно да го гледам, ако не заспијам од умор
Мене па клетници ми е фаворит ама тешко освен за Ен сум сигурна, после и Џенифер Лоренс ми е фаворит кај жените а Бредли кај мажите, па ќе видиме. Инаку јас си гледам на Е пошто на сител ме нервират комѓнтаторине.