Се смета дека јаболковиот оцет е одличен за нашето здравје а особено за одржување на убавото лице, тело и коса. Уште од времето на Египќаните и Вавилонците, овој оцет се користи за чистење на телото но и во медицината како лек против болести. Денеска можеби не се користи премногу во медицината но затоа вие можете да го искористе во домашни услови и да ви помогне со следните проблеми: Вишок килограми: Доколку имате проблем со масните наслаги или пак држите диета а не можете да се справите со вишокот масти во телото тогаш пробајте помеѓу оброците да пиете по една чаша млака вода во која ќе ставите една супена лажица јаболков оцет. Овој рецепт се користи најчесто за детоксикација на организмот па така, со помош на здрава исхрана и јаболков оцет ќе можете полесно да се справите со мастите. Коса: Ако сакате сјајна коса без да користите регенератори за кои трошите пари а повеќето производи на пазарот не се успешни пробајте го следниот рецепт: Во 125 мл вода ставете една супена лажица јаболков оцет, ставете ја смесата во шишенце, а потоа после капењето наместо регенератор ставете малку од смесата на темето, втријте ја и оставете ја десетина минути да отстои а потоа исплакнете ја косата. Заби: Со јаболковиот оцет не треба да се претерува особено не количински доколку го користите за белеење на забите. Една кафена лажичка растворете ја во половина литар вода, и неколку пати неделно прво измите ги забите со водата а потоа и со паста за заби. Веднаш ќе ја забележите разликата на вашите заби. Висок крвен притисок: Ако имате висок крвен притисок, почнете го денот со една кафена лажичка јаболков оцет. Калиумот во него има благотворно дејство на срцето и го намалува високиот притисок. Акни: Доколку имате проблем со акни тогаш јаболковиот оцет може да биде решение за вас. Ставете малку оцет на памукче и поминете ги местата на кои имате акни, направете го тоа пред спиење а изутрина погледнете ја разликата. Дали можеби вие знаете уште некоја корисна употреба на јаболковиот оцет за здравјето и убавината, ако да, споделете ја Спојлер Ако ја има темата - канта
Заби: Со јаболковиот оцет не треба да се претерува особено не количински доколку го користите за белеење на забите. Една кафена лажичка растворете ја во половина литар вода, и неколку пати неделно прво измите ги забите со водата а потоа и со паста за заби. Веднаш ќе ја забележите разликата на вашите заби. ќе пробам
Дома не користиме друг вид на оцет освен овој. Најздрав е ,највкусен и секогаш кога ќе ја дојадам салатата си го пијам оцетот
I nie doma koristime jabolkov ocet isklucivo i toa domasno prigotven.E sega kako tocno se pravi,ne znam,treba majka mi da ja prasam za toa-taa e majstorot Znam samo deka go pravi od onie epten kiselite sitni jabolcinja,gi mele so masinka,a potoa gi stava vo burence da fermentira.Posle 40dena stoenje na temno i ladno mesto,go cedi ocetot i go flasira.
Jabolkoviot ocet isto taka e mnogu dobar I za grloto/krajnicite. Ako vi se vospaluva ili imate problemi so krajnicite, mnogu e ubavo da se pie po edna kafena lazicka od ocetot I ubavo da pomine niz grloto. Ama stvarno imat efekt. Se pie edna lazicka nautro edna na vecer. Kaj go cisti grloto pa I dobar e I za zeludnikot.
Најдобра и најздрава варијанта на оцет, исклучуво јаболков користам, на Виталиа од диви јаболка, а понекогаш купувам и Киско, ама од него помалку ставам, зашто е малку појак.
Го користиме јаболковиот оцет. Најчесто во салати. Пеглата ја чистам со него. Добар е и за габична инфекција на стапалата и ноктите.
Дали има некоја форумџика овде која си прави домашен јаболков оцет? Имам прашање, прв пат правам годинава оцет, го ставив крајот на септември. Бидејќи немам некоја точна рецепта, гледав многу видеа и сега ми е малку измешано ме интересира дали откако ќе потонат јаболката на дното треба да се извадат? Или не треба да се вадат?
Домашен не знам да правам, немам ниту купено, од ДМ земам со години јаболков ми ми е ок. Го користам само за салати.