Девојки...знае некоја како се прави марципан или пак од каде да го купам? В петок ми е роденден па сакав на тортата да ставам.
Во Кам се продаваат топчиња од марципан во кесичка, мислам околу 40 и нешто денари беа.Можеш да го искористиш за торта.
250 гр.бадеми -ќе ги сомелеш прав шеќер 250 гр. белки 2 Лимонов сок 2-3 капки сето тоа убаво се замесува и voilà http://www.netkirken.dk/tekster/show.ph ... d=marcipan
Дали некој знае како се прави марципан..Ми треба за роденденот ..Сакав да ја декорирам тортата со него ако некој знае ве молам нека пишии.. фала однапредд..
Јас ги сакам десертите со марципан,топчиња,чоколатца...А марципан за торти поубаво е со готова смеса,еве мимс како што кажа
Ако го правиш од мелени бадеми ,запомни , бадемите треба прво да се излупат зашто марципанот ќе горчи.Бадемите се потопуваат во врела вода неколку минути,за полесно да се излупат. Тој од Кам е погоден за цветчиња и ситни фигури.Инаку треба да купиш баш многу за да ја обложиш тортата.
Марципан и фондан се две сосема различни работи. Марципанот се прави како смеса од ситно мелени бадеми, шеќер во прав, некаде ставаат белка од јајце за подобро да се поврзат, други ставаат мед, шеќерен сируп или слично (зависи кој го прави), а се додаваат и екстракти како ружина вода, вода од цвет од портокал, за мирис најчесто. А фонданот може да се прави од локум и шеќер во прав, или пак од глицерин, декстроза и слични состојки. Вкусот им е дијаметрално спротивен. Сигурна сум дека си јадела Моцартки, или пак Мерси чоколатца со марципан - смесата внатре има карактеристичен вкус на бадем. А фонданот има вкус како гума, барем за мене.
Hmm, za rodendenot na malata ke praam home made marcipan od marsmalo. najdov recepti na youtube pa ke vidam kako ke ispadne.
Prasanjevo znam deka e glupo ama nekoj da mi kaze kakov vkus ima marcipanot? Sakav da naracuvam torta so marcipan ama majka mi me premisluva, ne bilo vkusno, ne izgledalo ubavo i neznam se mislam sto da pravam.
Јас уште не можам да одлучам Чадорче, на моменти ми е вкусен, на моменти одвратен. Има некој сладок вкус кога ќе пробаш а потоа загорчува, па повторно иде благичко... Што знам, малце е поспецифичен и дефинитивно не е за секого. Подобро оди си на најсигурната варијанта - чоколадо.
Јас иако обожавам марципан никогаш не би порачала торта без да ја имам претходно пробано. Марципанот ако не е убаво направен има ужасен вкус што мене лично ме потсетува на некој одвратен лепак. И убаво те советувала Пеперминт, не е нешто што на секому би се допаднало, да не речам на повеќето не би им било убаво. Јас дури се мислам и пред да купам овошна торта, луѓево некако само на чоколадо и карамел имаат запнато
Многу обожувам марципан,ретко јадам торта без марципан.Некако не ми е вкусно. Како помала (7-8години) велев дека тоа е свински врат
Преубав е за декорација, дефинитивно најсвечен тон и дава на тортата, а за вкус, не е нешто многу вкусно.