ТЕМА: Медот како еликсир на младоста и долгиот век

Мислење 29 Окт 2010, 23:36

Слика

Познато е полезното дејство на медот во борба против секакви болести, исто така за природниот мед се вели дека има карактеристика да кристализира, па ме интересира кога настанува кристализацијата на медот и како?

Што мислите медот кој се продава низ продавниците кај нас колку е тој природен и што всушност ни продаваат? јас имам приметено дека тој во продавница не е прав мед, некој ми кажа дека во тој мед се мешаат и други состојки однсно е вештачки направен мед.

Колку го конзумирате и кој вид ви е омилен?
interesna

Жолто цветче

524420
Мислења: 1733
Зачленет: 07 Јун 2010, 23:16
Локација: In the middle of nowhere :)
Слика

If you don't like what you see
If you can do better than me
You better walk on

Мислење 30 Окт 2010, 00:05

Па може да се провери дали медот е природен или не. А и по миризбата барем јас веднаш можам да почувствувам.
Инаку не конзумирам многу мед, немам навика, односно при кашлица по една лажичка јадам бидејќи помага.
А понекогаш си правам и маска за лице од мед и млеко бидејќи ја прави кожата прекрасна.
Точно е дека помага за многу работи и треба да го конзумираме.
k.i.m

Жолто цветче

32491539
Мислења: 4112
Зачленет: 12 Мај 2010, 21:31
Локација: *On a pool party*
Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way when you criticize them, you are a mile away from them and you have their shoes.

Мислење 30 Окт 2010, 00:25

Медот е храна произведена од медоносните пчели од нектарот на цветовите или од секретот од живите делови на растенијата (шумски мед), Има повеќе врсти на мед: цветен, ливадски, од овошни сокови, медлика (шумски мед) и др. Нектарот од цветовите или медликата кога се во природа содржат голем процент на вода. Пчелите работнички кога го собираат, почнуваат со негова преработка уште во медниот желудник. Кога ќе го складираат нектарот во восочните ќелии почнуваат со негова дехидрација. Тие неколку пати го преместуваат нектарот од ќелија во ќелија за да го забрзаат испарувањето на водата. Кога овој процес ќе заврши и кога медот е ,,зрел” пчелите го затвораат со восочни капачињја. По некои пчелари медот може да се цеди кога е затворена една третина од медот со восочни капачиња.
Природниот мед кристализира. Секој природен мед после извесно време кристализира. Зависно од условите во кои се чува најбрзо кристализира медот од медлика или шумскиот мед (3-4 месеци) а најспоро багремовиот мед кој останува во течна состојба до година и повеќе.
Медот е најсварлив прехрамбен производ, Илустрација за тоа е дека организмот на човекот го усвојува без остаток (100%), Енергетската вредност на 1 кг, мед изнесува 13 800Ј а специфичната маса околу 1,41-1,45 при температура од 20 степени Ц. Исто така медот содржи состојки кои итекако му се потребни на човечкиот организам, какоЧ гликоза, фруктоза, органски киселини, ферменти, минерали. Во медот е откриена и фолна киселина. која е многу битна за растење на организмот бидејќи ја подобрува крвната слика. Освен инвертен шеќер медот содржи и супстанции неопходни за нормален живот, на пр. ферменти без кои организмот потполно заслабнува.
Капка мед содржи повеќе од сто различни материи, многу важни за човечкиот организам.
По бројот на ферменти медот е меѓу најважните прехрамбени артикли. Познато е дека по содржината на микроелементите и минерали во медот (магнезиум, железо, калиум, калциум, манган, цинк, кобалт, бакар, натриум и др) е еднаков со оној во плазмата на човековата крв. Медот од пчели е многу богат и со органски киселини (јаболкова, винска, лимонска) а бидејќи во него има и поленови зрнца, содржи и белковини и витамини.

Еве малце на Тена и е досадно па прогугла за медот :) и со оглед на тоа што се содржи ,ептен е полезен да се конзумира.Јас внесувам ретко мед,некогаш за доручек со маргарин и чаша млеко,а блазе си им на луѓето кое секое утро си го почнуваат со лажичка,две мед.Обично знам луѓето кои си користат редовно,купуваат од луѓе кои чуваат дома пчели,а јас купувам од маркет-цветен мед.
Tenna

Сино цветче

173122
Мислења: 259
Зачленет: 17 Окт 2010, 17:34
Локација: Some big,dynamic city...
There is no time for cut-and-dried monotony. There is time for work. And time for love. That leaves no other time!
Coco Chanel

Мислење 20 Ное 2010, 15:50

Многу сакам мед наместо шеќер во се ставам мед. Ама омилен ми е со банана и ореви ммммммм
butterfly.mimi

Сино цветче

8190
Мислења: 456
Зачленет: 05 Авг 2010, 19:36
Локација: Between the paradise and the hell
You can chain me, you can torture me, you can even destroy this body, but you will never imprison my mind.

Мислење 20 Ное 2010, 15:55

Само не заборавајде дека медот има голема вискозност па не е убаво да се јаде само мед бидејќи има способност да ја нагризе внатрешноста на желудникот! Најубаво е да се раствори во млеко, сок, чај....ама истите при тоа да не бидат врели.... :!:
UbavkaBube

Сино цветче

54230
Мислења: 210
Зачленет: 13 Јан 2010, 03:18

Мислење 20 Ное 2010, 16:54

Порано не користев мноу мед во исхраната, иако ми се допаѓа, ама некако немав навика. Сега редовно јадам по едно лажиче со семе од коприва - добро било за слабокрвни како мене :), а скоро секоја вечер си правам млеко со краш експрес, мед, цимет и морско оревче. И во чај го сакам, а бога ми и во палачинки :D
Озобено е добар :D во комбинација со цимет. Така е ептен здрав.
Ariel

Жолто цветче

1837752
Мислења: 2220
Зачленет: 07 Дек 2009, 01:23
Локација: Малку појужно од таму каде што би сакала да бидам!

Мислење 25 Ное 2010, 18:33

Мене мајка ми има навика да ме тера секое сабајле да јадам по една лажичка. Секако не ја слушам, не затоа што не сакам, туку не ми текнува.
Најчесто во чај, наместо шеќер ставам мед. Така ми е највкусен за конзумирање. И во палачинки ми е многу вкусен, со ореви мелени :)

Имам еден бабски рецепт за маска за кожата на лицето. Една лажичка мед, една лажчка јаболков оцет, и една лажичка цимет, се мешаат и нанесуваат на лицето како маска. Не сум го пробала, ама знам дека дава одо.лични резултати ако се применува редовно. Ете, за тие кои се по иновативни техники, слободно може да пробате.

Инаку препорачувам да набавувате мед од луѓе кои произведуват домашен. Ретко кога мајка ми купила од маркет. Најчесто го нарачува, и ви гарантирам дека има гоооолема разлика.
starfish

Жолто цветче

75651614
Мислења: 4071
Зачленет: 31 Јан 2010, 23:50
Слика

Hiljadu necijih srecnih casaka bice kao ovaj, ali ovaj nikada više.
Hiljadu tudjih ljubavi bice kao ova, ali ova nikada više.
Nikada: jedina konacnost.

Мислење 27 Ное 2010, 19:13

Mед мојот најомилен десерт,ретко да купам несто благо али кога ме фака криза или помисла за нешто слатко две лажици мед измешани со ореви,лешници,бадеми и решен проблем.(али има еден друг нерешен ;) сексуалната мок е на високо ниво па затоа не претерувајте )
Кај мене секогаш има резерви од мед и тегла тан па си правам и 50-50 мед -тан измешано со полен и ептен ми е вкусно.

[color=#FFFF00]Мед со таан

Комбинација на мед со таан. Ефективен во третман на белодробни воспаленија, кашлици, јакнење на имунетот на организмот….. Се користи и како десерт.

[color=#FFFF00]Мед со поленов прав

Поленот ги содржи сите состојки неопходни за здрав живот: витамини (А, Б комплекс, Ц, Д, Е), минерали (железо, калциум, магнезиум, натриум …), амино киселини, протеини, липиди, ензими, соли и други супстанции со антибиотско дејство. Поленот поттикнува, тонифицира и го нормализира функционирањето на дигестивниот систем. Се препорачува против анемија, хипертензија, го смирува нервниот систем, го подобрува апетитот кај децата и редовно користење го подобрува општото здравје на организмот.

Мед со полен

Овој производ е ефикасен во третманот против простата. Делува врз плодноста, го намалува хорестеролот во крвта, помага во стресни, физички и ментални работи. Но треба да се напомене дека може да предизвика и алергиски реакции кај децата.
Користење:

На почетокот се зема во помали количини. Три пати дневно по едно лажиче.
[/color][/color]
Pla4ka

Сино цветче

5210
Мислења: 226
Зачленет: 26 Дек 2009, 18:45

Мислење 27 Ное 2010, 19:43

Инаку, медот е единствената храна на светот, која не се расипува. Со тан е нејздраво да се јаде. А она што се однесува дека има голема вискозност е точно, но не е точно дека не чини да се става во топли пијалоци. Може да се стави во топли и ладни, сеедно, но најбитното со медот е дака не треба да се претерува. Хемиската структура на медот е една од најдобро подредените јаглехидрати. Инаку за медот можам книга да напишам, дедо ми е пчелар, па кога сум со него секогаш ми раскажува. Тие кои немате навика, секако јадете по една лажица во било кое време од денот.
Sparks

Зелено цветче

27121271
Мислења: 831
Зачленет: 06 Ное 2010, 00:29
Локација: Tomorrowland
...............................................................................Слика

Мислење 02 Дек 2010, 22:29

k.i.m напиша:Па може да се провери дали медот е природен или не.

Ако се остави медот да постои на поладна температура и тој почне да зашекерува( да се грутчи) тоа е знак дека е чист мед. А инаку оние фабрички произведените што се продаваат во маркетите не се сигурни. Често ставаат шеќер со арома на мед. Најдобро е да се зема од човек за кој сме сигурни дека чува пчели.
garudamon

Сино цветче

3631
Мислења: 144
Зачленет: 06 Мај 2010, 21:45
Слика

Врати се на Храна и пијалоци

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: black-anchy и 8 гости

Site Meter