Незнам дали ја има или не темава али еве јас од потреба ке направам тема за муслимански маски и женски имиња кои имиња ги знаете и кои ви се убави слободно сите писете ги тука... фала и поздрав
Муслимански маски&женски имиња?. Кај муслиманските имиња пред се ми се допаѓа што скоро сите имаат некакво значење. Машки незнам баш каков е изборот , но за женски еве неколку предлози: Биба-сакана, драга,мила Дила-праведна Ајла-расветлена од Месечината Амина-сигурна, вредна Хана-царица, владетелка
Муслимански маски&женски имиња?. Еве неколку што најдов по интернетов и некои што ги знам. Се надевам ќе ви се допаднат Женски: Амира, Ајше, Мелек, Мерием, Амелиа, Алиа, Ава, Амира, Аиза, Сана, Лаиба, Сабрина, Амине, Хана, Фаиза, Фатима, Алмедина, Елиза, Зара, Лијана, Фарија, Јасмин, Алиа, Сафиа, Михримах, ... и многу други. Машки: Мухамед, Амир, Хамза, Али, Осман, Имран, Рефат, Адријан, Харис, Ибрахим, Мустафа, Хасан, Ахмед, Мукрем, Малик, Јусуф, Гулаб, Исир, Емин.... Еве тука имате значење на имињата на англиски, јас од тука ги вадев попознатите. http://www.names4muslims.com/popular-na ... y=&page=30
Муслимански маски&женски имиња?. Од женските познавам личности кои се викаат:Ава(Хава), Алмедина, Адемина, Селимка, Мерима, Ханифа, Мелек, Џејлан и други не ми текнуваат во моментов. Од машките познавам :Рефат, Адријан, Армин, Акија, Џевад, Нехат, Сеид, Аднан, Ибраим и други.
Муслиманските имиња потекнуваат од арапскиот јазик. Тоа не е муслиманско име туку име од нордијските пагански религии и значи Вечен. Внимавајте, темата не се албански имиња туку муслимански имиња. Не се сите албанци муслимани, има и католици и православни. Имињата кои ти ги наведе се среќаваат претежно кај албанците христијани, а самите имиња имаат старогрчко потекло, не арапско.
3нам дека влечат грчко потекло, ама не сум сретнала до сега грќиња со вакво име A Aлбанки муслиманки да, многу од нив вака се викаат
Добро, може не се Муслимански имиња, ама се измеѓу, значи сите ги користиме, и ние и муслиманите. Така да не гледам зашто да не се во оваа тема? Еве пример Сара и ние и муслиманите го имаат, или па Денис
Но ако се оди по таа логика тогаш и Никола и Томе (има албанци кои се викаат така) се муслимански имиња. Можеби темата би била попрецизна ако би била насловена како: арапски имиња.
Па незнам баш колку се муслимански но познавам многу личности муслимани со вакви имиња. Женски:Семра,Сабина,Беатриса,Ава,Мејрем,Мерима,Миниза,Севим\a,Фатима,Џенифер,Фиктера,Џејлан,Лејла,Мелек,Беазе,Амра,Алма,Емина,Џениса,Седеф,Емина,Сеадета... Maшки: Фадил,Јасмин,Сенат,Сејнур,Беџет,Абид,Ердован,Мухамед,Мустафа,Асан,Рамазан,Халил,Сафет....
A Hикола и Tоме се Aлбанци Mуслимани или? Mислам дека нема зашто да не стои меѓународно име во темава, значи не мора да се пишува само чисто Mуслимански Aрапски имиња. Jас си кажав кои ми се допаѓаат што сум ги сретнала кај муслиманите, а не кај нас .
Семра Анарма Селда Јустра Хитам Лејла Хава Азра Селма Алмира Алмедина Инес Ајше Ѓулшен Азизе Мелиха Мелиса Медиха Сенида Фатиме Аниса Аида Амра Ениса Емине Емел Ајхан Мерјем Перјан Бегуша Амра Ајсел Дерја Аделина Шенај Ајла Кадруша Есма итн. Мухамед Халид Семир Мехмет Мустафа Ахмед Аднан Амил Ибрахим Исмаил Бајрам Али Енис Самир Амер Демиралија Анел Шабан Едис Омер Мурат Ерол Сабит Асрет Амел Асим Назиф Сенат Кадир Абдула Арбен Фикрет Нијаз Махир Харис Анес Имран Имер итн.
Фатима, Селма, Сенада, Амела, Сабина, Азра, Емина, Лејла Орхан, Мирсад, Дениз, Мустафа, Имер, Едис, Един, Омер
темата е за муслимански не се само во арабија муслимани...знаЧи нема потреба од менување на темата сите сто ги имате сретнато сите муслимански имиња маски и женски
Знам мн имиња,ама познавам неколку такви. Пр: Лејла,Ениса,Аниса,Селма,Ајше и Шевген мислам има личности што ги знам со овие имиња Денис,Амар,Мирсат,Фјорим,Бејтула од машките знам исто така мн имиња,ама лично само овие ги познавам..
Не реков дека се само во Арабија муслимани, туку сакав да се прецизираат работите - бидејќи темата е како што и самата велиш за муслимански имиња. Муслиманските имиња се изведени од арапскиот јазик, и секое име има некакво значење. Во примерот погоре беше наведено името Денис Тоа не е ниту арапско ниту муслиманско име, туку француско и има врска со Св.Денис кој живеел околу 3-ти век н.е. Инаку самото име Денис пак потекнува од старогрчкото име Дионис - име на старо паганско божество во античка Грција. Нешто сосема е друго името Дениз - Deniz кое по потекло е турско т.е. доаѓа од турската древна митологија од времето на Огуз-кан.