ТЕМА: Фиксни протези

Мислење 15 Окт 2010, 10:21

Денес треба да ставам протези
ги мразам протезите
но морам да ставам затоа што многу ми се искривени забите
дали вие носите?
какво е чуството?
дали ви сметаат?
summer.girl

Фем почетничка

02
Мислења: 7
Зачленет: 15 Окт 2010, 10:17

Мислење 16 Окт 2010, 13:37

summer.girl напиша:Денес треба да ставам протези
ги мразам протезите
но морам да ставам затоа што многу ми се искривени забите
дали вие носите?
какво е чуството?
дали ви сметаат?

Да, јас носам фиксни и доле и горе
Чувството е ок..ке ти биде непријатно во почеток пошо имаш железо на заби.. :D и ке те боли после секоја контрола пошо нормално ке ти ги стегне..али тоа поминува и после неколку дена,нема ни да ги осекаш,едноставно ке станат дел од тебе :)
јас ставив негде почетоков на годината,и треба да ги вадам и двете у ноември-декември..одвај чекам
сметање, не..ке се навикнеш многу брзо..не се секирај,протезата е доста нормална и честа појава, ништо страшно не е..башка за убавина се работи
поз ;)
Name

Жолто цветче

421776
Мислења: 1022
Зачленет: 05 Јун 2010, 19:55
Локација: *In the middle of nowhere*

Мислење 16 Окт 2010, 14:10

Како малечка до четири години си пиев млеко од шише и баш ми беше гајле :D Велат тоа е причината за моето криво запче. Не стрчи многу , никогаш не ми било комплекс, сум носела повеќе протези од овие мобилни чинам се викаат. Никогаш не ги сакав, постојано ги губев и нередовно ги носев.До пред некое време мајка ми ме убедуваше да си ставам фиксна протеза .Не можам да ја смислам , одвратно ми изгледа насмевка со железа, а дечко ми пак напротив многу го сака , вели нема посекси од криво запче ..и така научив и јас да си го сакам. Пред некое време другарка ми стави порцеланска , тоа и мене ме стави во дилема , па деновиве планирам да го посетам чичко забар и да се распрашам колку време ќе ја носам. Па и не е толку лошо едвај се познава , но да ја имам за матура не доаѓа во предвид :|
XstrongerX

Зелено цветче

375223
Мислења: 807
Зачленет: 07 Јул 2010, 22:52
Локација: фар акрос д диштанс
Слика

Мислење 16 Окт 2010, 14:14

Јас во средно носев фиксни протези, некаде 6 месеци и бев презадоволна од резултатот. Но според мене треба да се носат повеќе време бидејки мене пак ми се разместени многу малку но сепак. Инаку не знам зошто мразиш баш ми се симпатични мене. :*
Fearless

Зелено цветче

11601307
Мислења: 938
Зачленет: 30 Сеп 2010, 01:59
Локација: Planet Earth. Most of the time..
Gινє α gιяℓ тнє яιgнт ѕнσєѕ, αη∂ ѕнє ¢αη cσηqυєя тнє ωσяℓ∂...
Слика

Мислење 16 Окт 2010, 16:16

Исто и мене ми се слатки =)
баш симпатично изгледа кога ке се насмееш со протезички =)
Name

Жолто цветче

421776
Мислења: 1022
Зачленет: 05 Јун 2010, 19:55
Локација: *In the middle of nowhere*

Мислење 16 Окт 2010, 16:34

Воопшто не е непријатно и баш е симпатично, а тек кога ќе ти се исправат забите, тогаш ќе биде уште поубаво. Носев протези година и пол на горната вилица, па дури и на матура ги имав. Бев уникатна, со метална насмевка :D Инаку на почеток ќе ти биде чудно, ќе ги миеш забите по сто пати, ама за кратко време и ќе заборавиш дека ги носиш. Најтешко е кога ќе ти ги затегнат и тогаш не можеш да џвакаш потврда храна, ама поминува за ден-два. Во секој случај не џабе рекле трпи бабо за убавина :)
Sweety-Tweety

Зелено цветче

364263
Мислења: 867
Зачленет: 17 Дек 2009, 14:57
Слика
“Love doesn’t make the world go round; love is what makes the ride worthwhile.”- E. Browning

Мислење 18 Окт 2010, 08:38

Почнав да се привикнувам
Денес ми е четврт ден
И што знам некако почнав да си ја засакувам железната насмевкаа
Многу ме болеа забите првите два дена а сега веќе не.
Чудно ее.. Но ништо страшноо :)
summer.girl

Фем почетничка

02
Мислења: 7
Зачленет: 15 Окт 2010, 10:17

Мислење 18 Окт 2010, 14:45

јас носев 2ипол години и многу ми беше тешко кога требаше да ја симнам,зашто ептен се навикнав со неа.во почетокот и јас ја мразев ме болеа забите многу првата недела,ама после се навикнав и беше ок ;)
maca99

Жолто цветче

14702652
Мислења: 1755
Зачленет: 19 Сеп 2010, 22:54

Мислење 18 Окт 2010, 16:58

Носев протеза од мои 11 години до 12 и пол, значи 2 и пол години. Забите ми беа многу криви, а после толку носење ми се исправија. На почетокот е мачно и многу боли, не можеш да јадеш нормално и да зборуваш, но после ќе се навикнеш и нема ни да ја чувствуваш. ;) Нема да ти сметаат воопшто, само ќе треба почесто да ги миеш забите. Кога ќе ги извадиш фиксните, ќе треба редовно да ја носиш мобилната протеза за да не ти се искриват пак. Верувај, ќе се помачиш и потрудиш малку, но потоа трудот ќе ти се исплати десеткратно. :)
Whatsername

Сино цветче

329379
Мислења: 301
Зачленет: 07 Окт 2010, 20:26
Локација: The skylines on top of the world.
Karma's only a bitch if you are.

Мислење 18 Окт 2010, 19:49

Јас носам и горе и доле,веќе една година..Уште пола ќе ја носам и ајт со здравје.После па со мобилна ќе се бафтам,али вреди.На почетокот многу се срамев,но после тоа се навикнав и сега ми е гајле.Кај некои изгледа ко да ја имаат цела железничка во уста,а кај некои не се ни приметува..
CupCake

Сино цветче

15967
Мислења: 211
Зачленет: 10 Окт 2010, 20:06
Локација: Neverland*
Слика

Врати се на Лице

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: AnaNaskovska, ani22, jarec6, loki.c9, Nice.girl и 14 гости

Site Meter