900 гр шеќер во прав 1 желатин ( 10 гр.) 50 мл ладна вода 100 гр фруктоза 20 мл вода 1 лаж глицерин 1 лаж маргарин 1. Желатинот се става во 50 мл ладна вода, и се остава да стои 10 мин. 2. Фруктозата се потопува со 20 мл. вода и се става на оган да се стопи, но несмее да зоврие. 3. Потоа во растопената фруктоза се става желатинот, глицеринот и маргаринот. Се мешаат додека не се соедини смесата убаво. 4. Така добиената смеса се става во поголем сад во кој претходно е ставено половина од шеќерот во прав. И мешајќи со лажица се соединуваат. И целата смеса се става на работна маса и се меси со останатиот шеќер во прав, се додека не престане да се лепи. 900 гр. шеќер е доволно за оваа смеса. Така добиената смеса се става во кеса и се увиткува убаво за да не прима воздух и се чува на собна температура. Најубаво за употреба е следниот ден. Смесата може да се бои, но боите да се во течна состојба. Доколку имате бои во прав најубаво е да ги растворите во малку вода, колку само да се потопи бојата. Доколку ви се рони утредента, ако несака да се меси најубаво е да се стопли 5-10 сек во микробранова печка. Јас кога ја правев првпат смесава ми излезе супер, а до сега имам направено повеке од 15 пати. * Фруктозата ја има во поголемите маркети. * Глицеринот се купува од аптека. Дали некој го праве овој рецепт??? во колкава количина се купуваат фруктозата и глицеринот,цена?
јас го имам правено со помош од друг... па идеш во аптека и си зимаш едно пакетче фруктоза едно глицерин се продава мислам во пакетчиња и не се скапи потоа си ставаш колку ти пишува
^ колку се движат цените на фруктозата..има ли измееени во смесата?? кори за розен торта Какви се? Каде може да се најдат,цена,има посебни филови за нив или можеме да ги комбинираме со филови по наш избор?
Дали некоја има правено Cocoa-Hazelnut Granola Bars with Dried Figs? Не знаев како да го преведам,па затоа на англиски го постирав. Станува збор за ова: Вкусно е и за спремање како,што? п.с:страната од каде го видов ова чудо кое ме огладни http://www.thekitchn.com/recipe-hazelnut-fig-amp-cocoa-granola-bars-recipes-from-the-kitchn-201538
Месото го сецкаш на долгнавести парчиња, кромидот, морковот и пиперката исто така се сечкат на резанки (долгнавести парченца). Најпрво се запржува месото со црн пипер и зачин и откако ќе зарумени, парчињата месо се вадат во чинија а во преостанатото масло се пржи кромидот, морковот и пиперката. Откако тие ќе омекнат парчињата месо повторно се враќат во тавата и сето тоа заедно се меша. Во 250-300 мл вода се додава 2 лажици крем супа од печурки се разматува и се довава во тавата со месото и зеленчукот. Потоа смесата се претура во огноотпорен сад и се печи на 220 степени околу 30тина мин. Превкусно е, и има и многу убав изглед поради резанките зеленчук. Добар апетит!
Се почесто во рестотантите сретнувам варени компири па пржени/печени појма неам со презла и внатре ситни парчиња морков, салама, печурки, секогаш различно. Дали некоја знае рецепт, ептен ми се вкусни па сакам дома да пробам да ги направам
Не знам дали се работи за истиот рецепт. Компирите се варат и се пасираат како за пире.Од смесата се земаат топчиња и во нив се чија големина се обликува според желба и внатре се става фил од сецкана салама,печурки и рендан морков.Во презла се става малку брашно и зачин.Се промешува и во неа се валкаат топчињата.Се пржат во претходно загреан зејтин на умерена температура.Кога се вадат од тавата се редат на кујнска хартија за да се впие маснотијата,а потоа се сервираат.
Девојки како да направам убави плескавици? Значи најобични,без кашкавал и слично,ама да не ми се распаѓаат,да можам убаво да ги испечам на скара. Ќофтиња немам мака,многу убави ми излегуваат,ама плескавиците ми се растураат и се собираат и не личат на ништо
Во меланото месо изрендај кромид компир стави брашно и јајце направи како тесто замеси го после тоа направи топчиња и расплескај ги на рака и одлични се
http://www.crnobelo.com/hrana/recepti/2 ... -10-minuti Го има ли некој пробано рецептов? Сакам да го правам но проитав во коментарите дека е лаги со опашки, па ако е така воопшто да не го правам.
Кременадлите од лосос ги премачкувам со растопен путер од двете страни а потоа со следнава смеса: во блендер стави 2 чешниња лук 5 лажици маслиново масло и една рака магдонос, сол и бибер. Откако ке си намачкам од двете страни и со смесата, ги ставам во тава во која имам ставено алуминиумска фолија. во тавата додавам околу 20 мг. бело вино. Печам на 200 степени додека не зарумени лососот (околу 2 0минути, зависи од рерната како пече) Се надевам ти помогнав
Фала делува вкусно.јас можеби само ке го изоставам виното пошто не сум сигурна дали може за керка ми (5 год).Може ли низ внатре да додадам и компир ?