До сега не прочитав ваков рецепт за компири, многу е лесен, бргу се прави а е многу вкусен 1. Компирите се варат ама се внимава да не се преварат , да не се распаѓаат кога ќе ги лупите, значи се варат и се лупат а потоа се сечат на коцки отприлика големина 2-3 цм , 2. во тавче се загрева путер а може и маргарин ама со путер се повкусни и покалорични и се додава малку масло колку да се разреди маргаринот , 3. во врелиот маргарин се додаваат неколку лажици презла и сусам и се пржат додека не заруменат но внимавајте да не ви изгори, 4. потоа се додава малку сол и се додаваат компирите , со две лажици се се промешуваат за да на компирите се залепи смесата од масло , презла и сусам. Компирите се многу вкусни , како поховани .Пробајте го и чекам коментар П.С да не се прави повеќе од еден кг компири бидејќи смесата нема добро да се залепи на компирите а останатите состојки се ставаат по желба.
Логорски компир: Измијте килограм компири (не многу големи), избоцкајте ги со вилушка, замотајте ги во фолија (еден по еден) во која сте капнале малку масло и сте ставиле морска сол. Печете во фурна, логорски оган или едноставно во рерна(иако на логорски оган е врвот). Се служи со еден мој измислен сос: половина тегличка мајонез, лажица оригано, лажиче копар и 100гр рендан тврд кашкавал. Кога се топли компирите, исечете ги на половина ( со се лушпата) и додајте им од сосот по две лажички. Компир салата - класика: Половина кг варен компир се сече на коцкички, му се додава една главица кромид, ситно исечкана, бибер, сол, масло и лимонов сок. По желба додајте две лажици мајонез и малку кари, го дополнува вкусот. Јас обично сечкам и маслинки и во прилог со риба е прекрасно. Компиров леб: 500 гр бело брашно се меша со 2 јајца, неколку добро изгмечени сварени компири, лажичка вегета, две лажици путер и топла вода во која сте растопиле половина пакетче квасец (по проценка околу 200мл топла вода), добро месејќи да добиете мазно тесто. Печете го во врела рерна, додека да добие крцкава корка. Малку е потежок од класичниот леб, но е добар како залчиња за гулаш или супа.
КОМПИРИИИИИИИИИИИИИИИИ обожавам, инаку мојот рецепт е следниот Си земате компири колку сакате, ги ставате да се сварат ама не скроз, потоа се лупат и во зависност кој како сака или на полозина или цели (јас ги правам на половинки) се стават во тава одоздола премацкана со путер - маргарин, одозгора врз секој компир ставате маргарин, сол, вегета, оригано, буковска, бибер, кечап и се печат од прилика 20 минути во убаво загреана рерна инаку зависи до шпоретот може и за пократко или подолго време да се готови сами ке забелезите кога се готови
ushe malce ke mi porasnat vo stomako kompirite vaka poarno pomali kompiri a ako se golemi gi secite na 4-5 parcinja gi lupite vo edeno pajnce prezla videta sol i posle gi prpelkata i gi klavate vo tava so maslo i od prilika za 40 min se gotovi ama se prevkusni probajte ))
FallenAngel мило ми е што ти се допаднал рецептот. За сите што сакаат компири еве уште еден брз и лесен рецепт -1кг тврдо варени млади компири -малку маслиново масло а може и путер -неколку лажички крупна морска сол во зависност од големината на тавчето -2-3 лажички ким Рерната се загрева на 200степени , плехот се премачкува со масло , солта и кимот рамномерно се распоредуваат. Компирите се сечат на половина и со рамната страна надоле се ставаат врз солта и кимот.Место ким може да се стават семки од копар и неколку гранчиња рузмарин. Се печат 20-25 мин на 180 степени а најубаво е ако рерната има вентилатор да се уклучи.
Jas denes go pravev ovoj recept ama nekako mn mrsni mi se, i ne mi se nesto posebno ali sepak gi izediv DDD, maja da ne se navredis ne deka ne se ubavi ama ne mi se nesto posebno pozzzzz
Крокетите се многу убави , незнам зошто мрсни ти излегле, се пржат во фритеза на многу врел зејтин за да не го упијат.
najmnogu si sakam vareni kompiri,posle toa malku proprzeni so zacin..moze i da se dodade mlado kromidce prethodno zaprzeno...a sakam i kompir salata...
Pa neznam kaj bese problemot, moze i do mene da e, gi przev vo mn vrel zejtin ama nekako mrsni mi bea, pa poradi toa i ne mi bea naj naj, ama ke probam i dr da gi napravam pa ke vi kazam kako mi izlegle po vtor pat , moze ke se upravam naredniot pat
eve eden recept 1 kg kompir izlupe i isecen na dolzina se stavaat vo tava se dodavaat zacini po vkus, se naleva zejtin i mleko, se stavaat vo rerna , koga se peceni na kraj im se dodava 250 gr kajmak, se vrakaat vo isklucena rerna uste nekoja minuta, mnogu se vkusni
FALA MNOGU ZA RECEPTOV JAS SUM NA DIETA I IMAM DVA DENA SAMO KOMPIRI I SE MISLEV KAKO KE GI JADAM OSVEN VARENI( PRZENI SEKAKO NE).KOGA KE MI BIDE DENOT ZA KOMPIRI KE GI NAPRAVAM I KE TI KAZAM DALI ME BENDISALE POZZDRAVCE
jas pak,prvo gi podvaruvam malku so zacin vo vodata,potoa ubavo gi isceduvam i gi ovalkuvam vo prezla ,susam i kari,i gi proprzuvam,so malku maslo.imaat prekrasen vkus,probajte
значи си ги ставаш во караванче сечени на покрупни прачиња, со оригано, сол, путер и БЕЛО ВИНО значи повкусни немам јадено,дури се печат се мешаат еднаш-двапати и после ајде да си јадеме.јас му ставам и кечап и сирење одозгора ама мама вика вкусот му го губиш :roll: а белото винце му дава некоја посебна арома а за друго да речиш не се нешто посебно.ама многу повкусно е од обично печен компиррр
Јас ке ви го препорачам следниов рецепт:компирите се сечат на поголеми парчиња,се додаваат зачини,масло и вода и се печат.Кога ќе е при крај се става одозгора ситно сечкан лук се прелива со хопла и се враќа во рерна да се потпечи.Пробајте многу се убави.
Од копирчиња кај мене се прави:пинџур со пиперки и се друго,пире,се печат,се пржат,се прави салата од варени компири,се затвараат полнетите пиперки од кога ќе им се набута мефце и за друго не ми текнува сега ..
mene kompirite na vakov nacin mi se najubavi... Se varat kompirite celi,se lupat,se secat na polovina i so malo lazice se vdlabnuvaat(da se napravi dupka vo sredinata,znaci kompirov da lici na brodce )Potoa se redat na namstena tava,se posoluvaat i se stava vnatre vo dupkata iseckana sunka,kaskaval i pecurki.Se stavaat da se pecat na 150-180 stepeni okolu 30 min.Potoa se vadat i vrz sekoj kompir se stava podebelo parce kaskaval da se pokrie cel.Se vrakaat uste 5-10 minuti.Prethodno se mati edno jajce so edna mala pavlaka i otkako ke se rastopi kaskavalot se vadat se posipuva sekoj kompir so pavlakata i se pecat uste 5 min..Se sluzat topli i se prevkusni.Probajte!!!
Повеке ги сакам пржени и ги јадам најчесто со растопен кашкавал одозгора ммммммм... највкусно ми е ова