kompirite mi se omileno jadenje najmnogu gi sakam przeni (znam deka ne e zdravo ops: ) aj kazete kako vie gi podgotvuvate?
Излупи ги, исечи го на поголеми парчиња, нареди ги во каравенче, тури му зачин, масло и вода и стави ги во рерна да се печат... Имаат извонреден вкус, а и не се калорични како пржените компирчиња.
И јас сум голема обожавателка на компирите. Според мене најубави се ако се однадвор крцкави, а внатре меки. Тоа ми се идеално направени компири. Ама вкусот најмногу зависи и од типот на компир. Порано знам дека почесто среќавав од компирите кои поцрвенуваат додека ги пржиш и беа како благи, многу вкусни. Сега одамна немам јадено убави компири. Инаку за да го избегнам пржењето, а сепак да останат вкусни прво ги сечам на подебели прачиња и ги ставам да се варат. Не ги преварувам, ги оставам додека да омекнат. Во водата во која се варат обавезно да има сол. Потоа ги ставам во тава со малку повеќе масло и посолувам уште малку. Ги печам додека не почнат да поцрвенуваат и така стануваат крцкави однадвор, а меки внатре ммммммм И ова не е здрав начин на приготвување, но не би ги заменила штетните компирчиња за ништо друго.
Probaj vaka izlupi gi i iseckaj gi na krugovi debeli okolu 1-1ipol cm namackaj ja tavata so margarin naredi gi eden do dru i vrz sekoe parce stavi polovina lazice margarin i zacin po zelba ovicno sol i vegeta i stavi gi da se pecat. po 30 tina minuti koga ke zacrvenat izvadi gi i vrz eke parce kompir stavi kecap i ostaj gi da se ispecat. Vkusot e fantasticeeeen . mmmmmmmmmmmm prsti da izlizes
Јас обожавам крокети од компири. Сварените компири се пасираат, се додаваат зачини - вегета и црн пипер, се прават топчиња, се валкаат во брашно, изматено јајце и презла, и се пржат во врело масло. При обликувањето во средината можете да ставите кашкавал, сирење или шунка. Кога ќе се испржат се јадат со кечап, со сирење, и што сакате. Многу се вкусни Ч)
ej vakvo neto prvpat slusam ama aj ke probam i ke vi kazam a biber mora li zasto ni jas ni maz mi ne sme negovi obozavateli
Probajte go i ovoj nacin mn e dobar: kompir napraven kako pire ,potoa formiras topcinja od nego i vo sredina stavas edna kocka bilo kaskaval ili pak sirenje, gi valkas vo jajce i prezla i gi przis i mn se ubavi kaskavalot i sirenjero se rastopeni i mmm prsti da izlizes dobivas eden vid na piroski od kompir
Еве женски како јас приготвувам пирошки од компири 0.5кг компири варени и изрендани 1/2 квасец 200гр сецкана салама,а може и кашкавал или сирење,а може и да си комбинирате 1 жолчка 1 лажичка сол брашно по потреба(тестото да биде лесно за обликување-ни прејако,ни премеко) Се меси тесто од сиве овие состојки и се сочи кора, сантим и пол дебела. Кората се сечи на ленти во должина,ширината вие ја одредувате како и должината на самите пирошки. Се балаат во брашно,па во белки и презла и се пржат.Се сервираат ладни. Многу се вкусни и едноставни за припрема.Секој што ги пробал ми го побарал рецептот.
И мене компирите ми се омилено јадење.Ги сакам секакви,но највеќе пржени.Се согласувам со другите дека не е здраво ама што да се прави.Исто така ги сакам приготвени на следниов начин(не е нешто којзнае што ама убави се) ги лупиш компирите и цели или на половина ги сечеш и ги редиш во тавче премачкано со маслиново масло.На компирите ставаш путер,вегета и др. зачини по избор.На крај ги поливаш со вино и ги ставаш да се печат.Кога ќе се испечат се крцкави и одвнатре меки и имаат одличен вкус од виното.Пробајте ќе ви се допадне.
њоки од компири со пица вкус Компирите се варат ( зависи колку сакате количинкси толку компири ке употребите) . Сварениот компир се пасира како пире, се додава малку брашно и едно јајце ( смесата не треба да биде многу мека ни многу тврда. Од неа треба да се оформат нјоки ( јас ги правам во форма на кебапчиња ама помали не толкави). На тенџере на оган се става вода да зоврие, и њоките се ставаат да се обарат неколку минути. Се вадат со решетка. Во подмачкана тава се става еден ред од њоките. врз нив ставате исецкана шунка, кашкавал, кечап и оригано. Одозгора повторно редите ред њоки, и врз нив пармезан или рендан кашкавал. Се ставаат во рерна 15тина минути, колку да се спојат вкусовите и мирисите и да се стопи кашкавалот. Ви звучи вкусно? Кога ке имате повеке време задолжително пробајте, нема шанси да не ви се допадне Се извинувам што не знам да напишам точно колку количински ке треба од продуктите, ама си ставам онака, од рака. Паметни сте си ке си се снајдете
Mojot najomilen recept : samo izmijte gi sose luspa i vo zagreana rerna, mnoooogu zagreana (ili uste poubava varijanta ako nekoj ima sporet na drva, mnogu se poubavi, kaj babi mi si pravam stalno) celi stavete gi, znaci sose luspa....se pecat podolgo vreme posebno ako se pogolemi, zatoa gledajte da se positnicki....i koga ke se ispecat....mmmmmm....gi rascepuvas na pola, so solce...se ekstra....polesno zdravje, pozdravi i ponemasno zdravje....a i povkusno zdravje ....ubavi se i vo elektricen no na drva se ludnica....aj probajte go slozeniov recept pa pisete dali vi uspeal
Daaaaa , i jas imam probano kako sto preporacuva enca.69 , samo sto namesto sol zemete sirenje...mmmmmm
jas najcesto gi pecam vo rengla iseckani na krukcinja so mnogu voda ,i pir kraj im stavam malku hopla .pavlaka i vegete prefkusni veruvaj ke se zarazis ako si zainteresirana podetlano ke ti pisam recept so minutazaza da ti se pogodat