Еве 10 модни правила кои смееме да ги прекршиме
(превеземено од кафепауза.мк)Конкретно има и за правилото за чанта и чевли.
1. Никогаш не носете бело во зима.Глупости! Зошто да не носиме бело во зима? Дали треба во зима да се зацрнуваме и се црно да носиме? Напротив, белата боја е многу убава, не е важно дали носите бел џемпер, капут или бело капче или шалче, белата боја секогаш ќе го освежи вашиот изглед.
2. Чевлите мора да одговараат на чантата.Зошто да мора? Колку само на светски познатите личности им се случувало да направат легендарни модни утки, носејќи сосема различна чанта и чевли! Секако дека чевлите и чантата треба да одговараат со останатите делови од вашата облека, но не мора да одговараат едно со друго.
3. Никогаш не носете црно со тегет или кафено.Половина од денешната младина не сака ниту да чуе за комбинација црно-кафено. Еве признавам, и јас сум една од оние кои што се против оваа комбинација. Но никогаш не сум имала разумни убедувања зошто не треба да се носи оваа комбинација. Мајка ми одсекогаш ме убедувала дека кафено и црно убаво стои и навистина е така. Но немојте да претерувате, облечете повеќе кафени а помалку црни работи, сепак сме тинејџери и не треба да се зацрнуваме.
4. Никогаш не носете црвено ако сте црвенокоси.Зошто да не?! Можеби црвенокосите навистина треба да одвојат повеќе време при изборот на облека, но не значи дека воопшто не смеат да носат црвена облека. На некои црвенокоси, црвената облека им стои преубаво.
5. Не комбинирајте накит од различни метали.Можеби повеќето од вас не слушнале за ова модно правило, но ете јас сум тука за да ви го покажам и ова модно „правило“. Зошто да се ограничуваме и да носиме само злато или само сребро кога можеме да направиме совршени комбинации од повеќе метали па и со други материјали. Доколку имаме вкус и знаење, можеме златниот накит совршено да го искомбинираме со накит од други материјали (дрво, метал, бижутерија) и притоа прекрасно да изгледа.
6. Никогаш не носете хулахопки со чевли со отворени прсти.Претпоставувам дека повеќето од вас кога ќе видат некоја девојка или жена дека облекла чевли со отворени прсти и облекла хулахопки ви изгледа смешно. Секако, и мене порано ми изгледаше смешно и се чудев како можеле да се облечат на тој начин. Но кога требаше и јас да се облечам на тој начин воопшто не ми беше чудно, тогаш се чудев како сум можела на тој начин да размислувам. Но сепак, при прекршување на ова правило, мора внимателно да ги изберете хулахопките или пак чорапите кои треба да одговараат со чевлите.
7. Не носете превртена кожа или кожа во лето.Претпоставувам дека повеќето од вас немаат слушнато ниту за ова модно „правило“. Штета е да не ги носиме нашите кожни чанти во комбинација со убави летни фустанчиња. Но не само чантите, зошто да не носиме и кожна јакна или пак кожни чизми во постудените летни вечери?!
8. Никогаш не комбинирајте различни шари.Баш глупаво правило! Токму затоа се почесто се прекршува. Да, навистина некои шари не одговараат една со друга, но зошто да не ги комбинирате остантите шари.
9. Никогаш не комбинирајте тексас со тексас.Сигурно некогаш сте слушнале дека не треба да комбинирате тексас панталони со тексас јакна. Оваа сезона во мода се тексас кошулите кои најчесто се комбинирани со тексас панталони. Но сепак при комбинирањето мора да пазите само на една работа. Не секоја тексас боја одговара со друга тексас боја.
10. Секоја боја во вашата комбинација мора да одговара една со друга.Нема што да се коментира. Се знае дека не треба да направите некоја комбинација со сите можни бои што постојат, но сепак не значи дека не можете да искомбинирате три - четири бои во една комбинација.