ТЕМА: Правосуден испит

Мислење 04 Апр 2012, 14:29

Zadravo,

Konecno se resiv da pocnam da go spremam ispitot, stvarno e premnogu materijal :(
Ke moze li nekoj sto go polagal pravosudniot da objasni podetalno okolu polaganjeto na pismeniot del, a i razbrav deka imalo popravni ispiti. Fala i pozdarv :)
advokatka.26

Фем почетничка
 
10
Мислења: 1
Зачленет: 04 Апр 2012, 14:24

Мислење 10 Апр 2012, 20:40

утре една познајничка на мајка ми полага правосуден па ја интересира колку време ќе се одвива усниот испит, ќе полагала 3 испити. Ве молам за одговор
Скриен текст: покажи
да и напраам услуга на жената
Аватар на корисникот
Lina24

Жолто цветче
 
417241
Мислења: 2234
Зачленет: 26 Фев 2010, 23:29

Мислење 10 Апр 2012, 21:24

kazete i na zenata deka ispitot trae CEL den :( , jas eve veke dva dena odam za da slusam i navistina e iscrpuvacki za mene,a kako li se cuvstvuvaat kandidatite sto polagaat...ispitot gragansko denes pocna vo 10,30h, a zavrsi vo 14h, pa imase pauza skoro 1 saat potoa pocna Stopansko i jas si zaminav, Trudovo sigurno vo 18h...

Потсетување од модератор

Ве молиме пишувајте на кирилица. Ако не знаете како, прочитајте овде.
Julijana78

Фем почетничка
 
14
Мислења: 6
Зачленет: 03 Мар 2012, 23:09

Мислење 11 Апр 2012, 07:23

Julijana78 напиша:kazete i na zenata deka ispitot trae CEL den :( , jas eve veke dva dena odam za da slusam i navistina e iscrpuvacki za mene,a kako li se cuvstvuvaat kandidatite sto polagaat...ispitot gragansko denes pocna vo 10,30h, a zavrsi vo 14h, pa imase pauza skoro 1 saat potoa pocna Stopansko i jas si zaminav, Trudovo sigurno vo 18h...

Ве молам кажете како се одвивасе испитувањето...како се испитувачите?
ramajana68

Фем почетничка
 
02
Мислења: 13
Зачленет: 06 Апр 2011, 10:42

Мислење 14 Апр 2012, 18:16

даги пријателки ве молам да сподели некој искуство со полагањево на правосудниов и со неговото спремање, дали постојат некои комбинации на прашања што се паѓаат, дали ги има одговорено во некоја скрипта прашањата и сл. фала ви мн
saska8

Фем почетничка
 
10
Мислења: 6
Зачленет: 07 Фев 2012, 14:08

Мислење 14 Апр 2012, 19:22

za spremane ime veb strani..
a priracnik vo koj ne e se opfateno ,celiot materijal moze da se najde vo TC,,Mavrovka ,,vo podrum vo skiptara..a primeroci od tuzbi,presudi ima os sudska praka na sudovite na nivnite strani...pa srekno!
ramajana68

Фем почетничка
 
02
Мислења: 13
Зачленет: 06 Апр 2011, 10:42

Мислење 26 Апр 2012, 17:06

Колешки сакам да ве прашам за следново, дали кога се полагаат целосните испити усните пишува дека се полага казнено и уставно на три дена по ред па ме интересира дали мозам да си одберам еден ден да полагам казнено па другиот уставно или треба да се полагаат двата во еден ден, нека ми каже некој како е благодарам
saska8

Фем почетничка
 
10
Мислења: 6
Зачленет: 07 Фев 2012, 14:08

Мислење 03 Мај 2012, 23:09

За жал неможе да се полагаат во различен ден. Откако ќе го пријавиш испитот, од Министерство за правда ќе ти стигне известување по пошта на кои денови од распоредот ќе ги полагаш испитите, во зависност од тоа во која од четирите групи си.
Уставно и кривично се полагаат во еден ден, така што прво сите кандидати од тој ден го полагаат едниот предмет, а потоа се полага другиот...Инаку, може да се деси да се остане и до 23:00 часот додека да завршат сите кандидати, ама се се полага тој ден...

Поздрав и со среќа...
Аватар на корисникот
cungalunga

Фем почетничка
 
50
Мислења: 38
Зачленет: 16 Јан 2012, 18:49

Мислење 22 Мај 2012, 14:07

Ако ви е од помош еве некои прашања што се паѓаа, ги запишував кога слушав. Само ќе ви напоменам да не учите стрикно по нив, зошто се може да се падне, па и прашање кое го нема овде, а прашањава нека ви послужат само како помош да видите до каде сте со учењето. Мене по некои испити ми се паднаа комбинации кои ги имав запишано од што слушав претходно, но ми се паднаа и прашања што ги немаше во комбинациите.
ТРГОВСКО
Ком.1
1.Trgovski polnomosnik i trgovski patnik
2.Poveduvanje na stecajna postapka
3.Dogovor za osiguruvanje
Ком.2
1.Prokura
2.Lica nad cij imot se sproveduva stecajna postapka
3.Odgovornost na prevoznikot za zagubuvanje,ostetuvanje i zadocnuvanje na ptarkata
Ком.3
1.DOO
2.Zaklucuvanje na stecajna postapka
3.Subjekti na prava od industriska sopstvenost
Ком.4
1.Prava i dolznosti na sodruznicite vo DOO
2.Prethodna postapka(poveduvanje na prethodna postapka)
3.Odgovornost na prodavacot za meterijalnite nedostatoci-voopsto
Ком.5
1.Trgovski registar(poim,nacin na vodenje i postapka za upis)
2.Namirivanje na doveritelite na stecajnata masa
3.Dogovor za angaziranje ugostitelski kapaciteti
Ком.6
1.Predmet na rabotenje na TD
2.Megunaroden stecaj
3.Bankarska garancija
Ком.7
1.Osnovanje i upis na AD
2.Stecajna postapka vrz zaednicki imot na bracnite drugari
3.Odnos na isprakacot i prevoznikot
Ком.8
1.Komanditno drustvo
2.Resenie za otvaranje na stecajna postapka
3.Odgovornost na izveduvacot,proektantot i liceto koe vrselo nadzor za solidnosta na gradez ili zemjiste
Ком.9
1.TP
2.Izlacni doveriteli
3.Prava od industriska sopstvenost
Ком.10
1.Javno TD
2.Odbor na doveriteli (osnovanje i razresuvanje)
3.Dogovor za ekspediranje(spedicija)
Ком.11
1.Stecaen upravnik
2.Nositeli na platen promet(subjekti)
3.Kaznena kamata
Ком.12
1.Organi na AD(sistem na upravuvanje)
2.Stecajna postapka vrz imotot na umreno lice
3.Postapka za priznavanje na patent
Ком.13
1.Belezi na TD(firma i sediste)
2.Stecajna masa
3.Dogovor za prodazba(poim,predmet i cena)
Ком.14
1.Ништовност и побивање на одлуката на собранието на АД)
2.Побивање на правните дејства на стечајниот должник
3.Индустриски дизајн, предмет и заштита
Ком.15
1. Собрание на АД
2. Прифаќање и одобрување на плант за реорганизација
3. Товарен лист


КРИВИЧНО

Кривично - Општ дел
1.Кривична одговорност,кривично дело и дело од мало значење
2.Нужна одбрана и крајна нужда
3.Пресметливост
4.Умисла, небрежност и одговорност за потешка последица
5.Подготвување и обид на кривично дело, доброволно откажување
6.Соизвршителство, поттикнување и помагање
7.Кривична одговорност на правно лице
8.Начин, време и место на извршување на кр. дело
9.Цели на кзнување, видови казни и услови за нивно изрекување
10.Затвор
11.Условен отпуст и отповикување
12.Парична казна и наплаќање
13.Стек на кривично дело
14.Продолжено кривично дело
15.Примена на алтернативни мерки
16.Условна осуда и услови за нејзино изрекување
17.Отповикување на условна осуда
18.Општокорисна работа
19.Судска опомена
20.Куќен затвор
21.Изрекување на мерки за безбедност
22.Задолжително психијатриско лекување и чување во здравствена установа
23.Задолжително психијатриско лекување на слобода
24.Задолжително лекување на алкохоличари и наркомани
25.Казнување на правно лице
26.Конфискација на имот и имотна корист, заштита на оштетен
27.Одземање на предмети
28.Застареност на извршување на казна
29.Амнестија и помилување
30.Важење на кривичното законосавство според местото на извршување на кривичното дело
31.Значење на изразите во КЗ

Посебен дел
1.Убиство
2.Убиство на миг, од небрежност и убиство на дете при пораѓање
3.Наведување на самоубиство и помагање во самоубиство
4.Противправно прекинување на бременост
5.Телесна повреда и тешка телесна повреда
6.Поткуп при избори и гласање, повреда на тајноста на гласањето
7.Клевета и навреда
8.Силување
9.Обљуба врз немоќно лице
10.Полов напад врз дете
11.Обљуба со злоупотреба на положбата
12.Посредување во вршење на проституција
13.Пренесување на заразна болест
14.Недозволено производство и пуштање во промет на наркотични дроги, психотропни супстанции и прекурсори
15.Кражба и тешка кражба
16.Разбојништво и разбојничка кражба
17.Измама и измамување на купувачи
18.Перење на пари
19.Даночно затајување
20.Неовластена употреба на туѓа фирма, на туѓ пронајдок или софтвер
21.Шпионажа
22.Здружување заради непријателска служба
23.Примање поткуп
24.Давање покуп
25.Давање лажен исказ
26.Неизвршување на судска одлука
27.Спречување на службено лице во вршење на службено дејствие
28.Трговија со луѓе
29.Воени злосторстав против цивилно население
30.Изработка и употреба на лажна платежна картичка
31.Повреда на права од хартии од вредност
32.Злоупотреба на постапка за јавен повик, доделување на договор за јавна набавка или јавно-приватно партнерство

Кривична постапка
1.Начела на кривична постапка
2.Месна надлежност
3.Изземање
4.Бранител
5.Мерки за обезбеување на присуство
6.Гаранција
7.Куќен притвор
8.Притвор и траење на притвор
9.Претрес на дом и лице
10.Испитување на обвинет
11.Сосолушување на сведоци
12.Увид и вештачење
13.Обвинителен акт
14.Приговор против обвинителен акт
15.Заштита на сведоци, на соработници на правдата и жртвите
16.Подготовка на главен претрес
17.Јавност на главен претрес
18.Претпоставки за одржување на главен претрес
19.Одлагање и прекинување на главен претрес
20.Записник на главен претрес
21.Доказна постапка
22.Содржина на жалба
23.Постапка по жалба
24.Граници на испитување на првостепена пресуда
25.Одлуки на второстепен суд по жалба
26.Жалба на пресуда на второстепен суд
27.Вонредно ублажување на казна
28.Барање за вонредно преиспитување на правосилна пресуда
29.Барање за заштита на законитост
30.Скратена постапка


УСТАВНО
Устав
1.Преамбула на Уставот на Р.М и основни одредби на Уставот
2.Темелни вредности на уставниот поредок
3.Основни слободи и права на човекот и граѓанинот(граѓански и политички слободи и права)
4.Економски, културни и социјални права
5.Права на припадниците на националностите според Уставот
6.Положба и права на припадниците на македонскиот народ во соседните земји, иселениците и граѓаните на Р.М во странство
7.Гаранции на основните слободи и права според Уставот
8.Собрание на Р.М(дефиниција, состав, избор, имунитет, оставка, претседател и потпретседател)
9.Седница на Собранието на Р.М
10. Надлежност на Собранието и правни акти што ги донесува
11.Интерпелација, пратеничко прашање и референдум за менување на границата
12.Претседател на Р.М (избор, заменување при спреченост на вршење на функцијата и имунитет)
13.Претседател на Р.М(уставни функции и надлежност)
14.Влада на Р.М (дефиниција, избор, состав, акти, одговорност и имунитет)
15.Надлежност на Влада на Р.М (начин на работа,седници, одлучување, работни тела)
16.Односи на Влада со Собрание, со Претседател на Р.М и со органите на управата
17.Државна управа
18.Судство во Р.М
19.Судски совет
20.Уставен суд на Р.М
21.Начин на работа на Уставниот суд
22.Постапка за одземање на имунитет и утврдување на одговорност на Претседателот на Р.М
23.Акти на Уставен суд
24.Измени на Уставит на Р.М
25.Амандман 20 и 21 од Уставот на Р.М
26.Изборен систем за пратеници на Собранието на Р.М
27.Изборен систем во локалните избори
28.Референдум и граѓанска иницијатива
29.Народен правобранител
30.Нотаријат
31.Јавно обвинителство

Закон за судови
1.Основни начела од законот за судови
2.Управен суд
3.Судска управа и судска полиција
4.Адвкатура како јавна служба
5.Судски совет
6.Разрешувањена судија од судиска функција поради загубена способност и потешка дисциплинска повреда
7.Разрешувањена судија од судиска функција поради нестручно и несовесно работење
8..Јавен обвинител на Р.М и Совет на јавни обвинители

Управна постапка
1.Начело на законитост, начело на заштита на правата на граѓаните и јавниот интерес
2.Начело на сослушување на странки, начело на двостепеност, конечност, правосилност и извршност на решение
3. Стварна и месна надлежност
4.Службено лице овластено за водење на управната постапка
5.Странка според Закон за општа управна постапка(странечка и процесна способност и застапување на странка)
6.Општење на органите и странките според ЗОУП
7.Доставување според ЗОУП
8.Посебни случаи на доставување според ЗОУП
9.Враќање во поранешна состојба
10.Поведување на управна постапка
11.Скратена постапка
12.Посебна испитна постапка и претходно прашање
13.Доказни средства според ЗОУП
14.Усна расправа
15.Решение според ЗОУП
16.Делумно, дополнително и привремено решение
17.Жалба во управна постапка
18.Постапување на првостепен орган по жалба и решавање на второстепен орган по жалба
19.Повторување на постапка
20.Менување и поништување на решение во врска со управен спор
21.Барање за заштита на законитоста
22.Укинување и менување на решение во согласност или по барање на странката
23.Поништување и укинување на решение по право на надзор и правни последици
24.Вонредно укинување на решение и огласување на решение за ништовно
25.Извршување на решение и заклучок
26.Извршување на непарични обврски и извршување заради обезбедување, привремен заклучок за обезбедување
27.Молчење на администрација

Управен спор
1.Управен спор, поим на управен акт во управен спор, странки, поведување на управен спот
2.Постапка по тужба во управен спор
3.Претхосна постапка по тужба во управен спор
4.Решавање во управен спор
5.Повторување на постапка во управен спор
6.Задолжителност на пресуди и нивно извршување според законот за управен спор
Организација на управа и локална самоуправа
1.Функции и организација на органите на управата
2.Органи за вршење на инспекциски надзор
3.Органи на управа и нивен делокруг
4.Совет на единиците на локалната самоуправа
5.Градоначалник на единиците на локалната самоуправа
6.Управен орган, општинска администрација, заштита на уставната положба и судска заштита
7.Сопственост и финансирање на единиците на локалната самоуправа
8.Распуштање на советот на единицата на локалната самоуправа


Право на ЕУ
1.Институции на ЕУ, седиште и надлежност

Европска конвенција за заштита на човековите права
1.Европска конвенција за заштита на човековите права и слободи, Протоколите кон неа, статус и содржина
2.Европски суд за човекови права
3.Апликација/жалба пред Европскиот суд
4.Видови одлуки на ЕСЧП
5.Извршност на одлуките на ЕСЧП
6.Застапување на Р.М пред ЕСЧП
7.Елементи на правото на правична судка постапка загарантирани со членот 6 ст.1 од Конвенцијата
8.Право на правично судење според членот 6 ст. 2 и 3 и чл 7 од ЕКЧП
9.Право на слобода според ЕКЧП
11.Право на ефективно правно средство и забрана за дискриминација според ЕКЧП
12.Забрана за протерување на државјани и колективно протерување
Аватар на корисникот
BoaVista

Жолто цветче
 
78607323
Мислења: 2819
Зачленет: 23 Авг 2010, 00:40
Слика

Мислење 23 Јун 2012, 07:07

Здраво Феминки!
Ќе ве молам за една информација. Дали знаете дали се признава искуство стекнато во странство? Дали некој имал ваков случај до сега?
На иста линија, дали знаете дали се признаваат кредити стекнати во странство?

Фала за одговорот!
Поздрав!
Аватар на корисникот
Oaza.123

Фем почетничка
 
513
Мислења: 21
Зачленет: 12 Фев 2011, 00:48

Врати се на Образование

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 15 гости