Поим другарка/пријателка

Discussion in 'Општи дискусии' started by Snow-Queen, May 19, 2012.

1. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Поимите другарка/пријателка, како ги дефинирате,според вас која е разликата, и што сваќате под поимот другарка, а што под поимот пријателка?

2. pamelche

pamelche Форумски идол

Ја под поимот другарка сваќам некој најблизок кого можам да му се доверам. А под пријателна онака, само дружење без доверување..:D

Ingvild likes this.
  3. SOVRSENSTVO

SOVRSENSTVO Популарен член

Другарки ми се оние со кои скоро секојдневно се гледам или слушам, со кои се договарам за излегување и слични работи, а пријателки ми се оние со кои се поздравуваме и чат-пат пиеме заедно кафе пропратен со бош муабет :)

pamelche likes this.
  4. femtinka

femtinka Активен член

drugarka e licnost so koja mozes da spodeluvas pointimni momenti od tvojot zivot so koja ednostavno se imas povrzano na takov nacin a prijatelka moze da bide i nekoja devojka sto ke ja vidam na ulica od odamna ja znam i ke si napraam muabet na ulica so nea kako si sto pravis sto ima novo...

5. Jule.Sk

Jule.Sk Популарен член

Другарка онаа што секогаш е со тебе што секогаш и кажуваш добри и лоши работи а пријателка онаа што имаш едно здраво како си итн :) ништо повеќе.

6. biggirlsdontcry

biggirlsdontcry Истакнат член

Кога бев помалечка моите другарки си ги викав другарки а на мајка ми другарките-пријателки :D ко демек поголеми и таков ми беше зборот тогаш,никој меѓу себе не се викаше пријтелката таа и таа седи до мене во клупа.Смешно е. :D И така ми останало,инаку мене сега како поголема ми се слични тие поими,како сакаш кажи ама човек од доверба да е,другар.Пријател.Д сеим. :)

7. BlackSwan5

BlackSwan5 Популарен член

Пријателка е некој подалечен, можеби од факултет, можеби од работа, познаник итн со кој сте во добар однос но не му кажувате којзнае какви работи за вас или да имате интимен разговор.
    Другар е некој со кој и без зборови се разбирате, секогаш ви го чува грбот, совети и разни тајни споделува со вас. Знаете многу работи еден за друг.
    Штета што овој вториот вид е се пореток.

Ingvild likes this.
  8. The.Princess

The.Princess Истакнат член

Како другарка сфаќам да биде во добро и во зло со тебе, да те смее и заедно да правите се, лудости, да разговарате постојадо и мноогу да се дружите.. А за пријателка мислам дека треба да те советува и да и ги кажуваш сите свои тајни..

9. Skromna

Skromna Истакнат член

... :^) ...........за мене голема разлика... :^)
    ,, :D ,другарка според мене е жена со која се дружам повремено.по потреба или повод...
    ...пријателка е личност со која делам тајни,ми е морална и финансиска подршка,секогаш е со мене и во арно и во лошо..... :hai:

10. feminium

feminium Истакнат член

Хмм мене па некако обратно ми е другарка ми е нешто поблиско,додека пријателка ми е само онака нешто како другарка со која не споделувам тајни

11. NewYorker

NewYorker Истакнат член

Пријателка-девојка за дружење и забава,тие ни се најчести во животот.
    Другарка-девојка на која можеш да ѝ се довериш со се!Која е рамо за плачење,те поддржува во се и ти ги дава тие мили и другарски совети,со кои не сака да те повреди за да не го направиш погрешното.Другарките(најдобрите) се најректите луѓе во нашиот живот. :)

12. Butterfly-Girl

Butterfly-Girl Популарен член

За мене другарка е некоја со која ги споделувам тајните, секогаш е тука за мене и во добро и лошо, а додека пријателка е некоја со која сме само на здраво :D

13. QueenElena

QueenElena Популарен член

Другарка е некој кој ти е близок, можеш да му кажеш се и секогаш ќе ти помогне кога ти е потребно.
    Пријателка некој кој го познаваш, но не сте блиски и само си „правите лице“ кога ќе се видите.

14. Queen-K

Queen-K Активен член

Другарка е онаа која е тука да ти помогне, да те ислуша и поддржи. Онаа во која ќе имаш намногу доверба и онаа на која можеш се, буквално се да и кажеш. А пријателка е онаа со која имаш едно здраво, не толку длабок муабет, некоја школска на пример.. :D

15. Natali.3

Natali.3 Форумски идол

Поим другарка/пријателка претставува нешто кое во денешно време е многу ретко! ;)

16. style-girl

style-girl Нов член

Под поимот другарка подразбирам таа која што ми помага која ги чува моите тајни а пријателка онаа која што само се дружам :D

17. Golden

Golden Популарен член

Под другарка подразбирам со некоја која можам да бидам блиска и да се дружам а,под пријателка онака поздрав и по некој муабет :D

18. skygirl

skygirl Истакнат член

Другарка- поблиска личност со која се поминува повеќе време, со која може да се зборува за се и на која најчесто се доверуваме. За жал, многу ретки личности, поради што побројни се пријателките, познанички со кои може но и немора редовно да се дружиме и муабетиме.

19. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

За мене другарка претставува поблиска личност од пријателка, личност со која се минува повеќе време и се споделуваат повеќе нешта.

20. Queen8

Queen8 Популарен член

Другарка е блиска личност, со која се поминува повеќе време заедно, се споделуваат заеднички моменти, излегувања, дружби, најчесто другарката е на иста или приближна возраст со нашата, обично другарството е поинтензивно, а често и подолго трае, а додека под поимот пријателка подразбирам личност со која се знаете, повремено се гледате, поретко во секој случај, може и да не е на иста или приближна возраст, се запознавате под сплет на околности и немате некоја преголема близина.