ТЕМА: Несоница (инсомнија)

Мислење 08 Јул 2010, 12:15

Дали имате периоди кога не можете да заспиете?
Што ви помага да заспиете?
Јас лично имам така и ќе седам,ќе седам и ќе гледам у плафонот се додека не ме фати сон...
Лек?? :P
LadyStyle

Сино цветче

104102
Мислења: 158
Зачленет: 05 Јун 2010, 18:53
Act like a lady,think like a man.

Мислење 08 Јул 2010, 20:32

Имам периоди кога неможам да заспијам,па едноставно чекам дремка да ме фати,инаку во принцип лесно заспивам.Несоницата се појавува поради преоптовареност на умот со мисли,мислам дека најдобро решение е јогата,бидејки опушта,па придонесува човек лесно да заспие или пак едноставно со навремено легнување,во точно одредено време,затоа што ние го навикнуваме организмот како да прави.Така,место кога ноќта е за спиење,на некој ноќта му е ден,а денот ноќ,обратно и веројатно и поради тоа може да се појави несоница,сите погрешно правиме,се знае зошто служи ноќта,а зошто денот.Сепак повторно ќе речам,дека несоницата е последица на пероптовареност на умот со мисли,ништо друго.
Gordana10

Жолто цветче

27473440
Мислења: 4610
Зачленет: 07 Дек 2009, 19:15
Локација: Скопје
Veni, vidi, vici - дојдов, видов, победив!

Мислење 08 Јул 2010, 20:35

Тешко заспивам кога имам добиено . Не можам да се наместам , а кога ќе заспијам се будам одма и се на се дали 2-3 саата спијам .
Кога сум нервозна исто не можам да заспијам . Тогаш само гледам во плафон или слушам музика , не знам како другачије.
Dushica-sk

Жолто цветче

22481420
Мислења: 4769
Зачленет: 12 Јан 2010, 19:03
Don't be pushed by your problems. Be led by your dreams.

Мислење 08 Јул 2010, 22:02

Фала :)
LadyStyle

Сино цветче

104102
Мислења: 158
Зачленет: 05 Јун 2010, 18:53
Act like a lady,think like a man.

Мислење 08 Јул 2010, 22:06

Jас си чекам да ме фати дремка, а дури чекам превртувам враќам филмови. Па како што вели Горданчето не спиеме бидејќи мозокот ни е преоптоварен со мисли.
Е па не мислете повеќе :P
zvezdakoska

Зелено цветче

2953
Мислења: 767
Зачленет: 14 Апр 2010, 19:44
Локација: here, there, somewhere ...
СликаСакам барем еден ден да имам волшебно стапче

Мислење 09 Јул 2010, 00:11

Кога неможам да сијам, станувам од кревет да прошетам малку, пијам вода да се освежам и пак в кревет. Но не помага ова секогаш
k.i.m

Жолто цветче

32681550
Мислења: 4128
Зачленет: 12 Мај 2010, 21:31
Локација: *On a pool party*
Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way when you criticize them, you are a mile away from them and you have their shoes.

Мислење 09 Јул 2010, 01:31

Вака во лето нормално е до 3-4 да седам , ама кога имам обврски како бебе во 10 си легнувам, не дека сум многу одговорна, туку ми се спие-ми се плаче.
Кога треба да станам пред 7 и цел ден да не седнам, кога ќе дојдам навечер дома само кревет и храна гледам .
Инаку ретко патам од несоница, најчесто кога психички нешто ме мачи, инаку си немам проблем со спиењето .
irenna

Жолто цветче

13481507
Мислења: 2547
Зачленет: 01 Дек 2009, 20:19
Локација: Скопје
There are three ways to do something: good way, bad way and my way

Мислење 09 Јул 2010, 02:00

Gordana10 напиша:Имам периоди кога неможам да заспијам,па едноставно чекам дремка да ме фати,инаку во принцип лесно заспивам.Несоницата се појавува поради преоптовареност на умот со мисли,мислам дека најдобро решение е јогата,бидејки опушта,па придонесува човек лесно да заспие или пак едноставно со навремено легнување,во точно одредено време,затоа што ние го навикнуваме организмот како да прави.Така,место кога ноќта е за спиење,на некој ноќта му е ден,а денот ноќ,обратно и веројатно и поради тоа може да се појави несоница,сите погрешно правиме,се знае зошто служи ноќта,а зошто денот.Сепак повторно ќе речам,дека несоницата е последица на пероптовареност на умот со мисли,ништо друго.

Мене така ми се случува. Седам по цела вечер, а дента спијам. Не дека не сакам порано да заспијам, ама неможам ,така си го навикнав организмот и никако не можам да се одвикнам од тоа. :worried: Само се мачам и се осекам многу неубаво ... Ако знаете некој ``лек`` за тоа пишете :) Поздрав
nice.girl9090

Сино цветче

41151
Мислења: 237
Зачленет: 21 Јун 2010, 20:18

Мислење 09 Јул 2010, 03:39

Обично не можам да заспијам ако сум напната ,ако мислам нон стоп на нешто или посебно ако вежбам или учам пред спиење. И уште повеќе паника ме фаќа за наредниот ден, зошто нели треба да бидам одморена и свежа пред испрашувањето или тестот за кој сум учела, а јас не можам да заспијам. :@ Сакам се да ми е организирано, затоа неможам да заспијам ако имам заостанати обврски, дури и ако не ми е проветрено,средено и чисто во соба.

И ако не можам да заспијам станувам од кревет и не легнувам додека не почуствувам потреба да спијам, а ако имам нешто што ме мачи обавезно будам некој за да си раскажам што ми лежи на душичкава :) Чај со многу мед исто помага против несоница :)
Waka-waka

Сино цветче

2590
Мислења: 451
Зачленет: 02 Јул 2010, 12:47
It's not that I'm so smart, it's just that I stay with problems longer.

- Albert Einstein

Мислење 09 Јул 2010, 14:58

Ми се случило да не можам да заспијам.
Лек? Додека траеше школската година, земав книга в рака :D :D :D
Ефективно беше :)
Hipica

Виолетово цветче

60839561
Мислења: 11394
Зачленет: 31 Дек 2009, 01:34
Локација: Се дувам на врв на Ајфелова
You can still gain me with love and have me for a while, you know? But you're not fighting for us.
Therefore, my love for you will grow low day by day and all the memories will consequently die.

Врати се на Психологија

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 3 гости

Site Meter