ТЕМА: Несоница (инсомнија)

Мислење 21 Јан 2012, 14:24

Дали имаш доволна физичка активност? Она здраво да се измориш и да си легнеш да спиеш? Или можеби да не си под стрес периодов? И според мене многупати несоницата ти е на психичка база од самото тоа што си го узвтуваме во глава дека неможеш да заспиеш и цело време со тоа се опседнуваш и стварно неможеш да заспиеш. И кај мене имам приметено дека има периоди кога полесно заспива, а кога потешко.
SOVRSENSTVO

Жолто цветче

915340
Мислења: 2454
Зачленет: 20 Сеп 2010, 14:25
Локација: далекy од реланоста...
We are in love Слика

Совршенството неможеш да го достигнеш,но никогаш не се откажувај од стремежот кон него!

Мислење 21 Јан 2012, 15:15

Тоа со прекини во спиењето е најужасна несоница, барем за мене. Најодвратно чувство е се будиш на сред ноќ и не можеш да презаспиеш. :puke: А што точно последниве два месеца? :?: Пред тоа нормално спиеше? Имаш друг проблем освен несоница?
anneyy

Зелено цветче

9371159
Мислења: 812
Зачленет: 24 Јул 2010, 22:16
Локација: Right behind you...!
The road to success is always under construction...

Мислење 21 Јан 2012, 20:22

Па да баш последниве два месеца.Ај ќе пробам да вежбам нешто пред спиење за да се изморам,па ќе видам дали ќе заспијам,а нема нешто што психички ме мачи,незнам зошто се будам ноќе.Ми имаат кажано дека ме виделе по дома како ноќе шетам,а јас ништо не се сеќавам(малце страшно :o ) :D
yellowflower

Фем почетничка

22
Мислења: 15
Зачленет: 22 Ное 2011, 16:56

Мислење 21 Јан 2012, 21:41

Јас несоница во летото интензивно имав секоја ноќ.
Како што ќе си легнам кај 12,1 часот, заспивав дури во 4,5 часот. Воопшто не ми беше пријатно чувството 4 ипол саати да дремеш, и да се вртиш во кревет секоја можна минута, барајќи погодно место за спиење, инадевајќи и молејќи се да заспиам... Барав многу совети на нет, некои од нив и ги применував ама ништо не ми помагаше. Мислам дека сето тоа ми беше на психичка база, од што бев напната цело време. Мислите ми летаа на милион страни... Де за школо размислував а на распуст бевме, де за друштво размислував, де за дома... За многу работи... И така главата ми пукаше се до 4,5 часот насабајле...

Сум пробувала и да се напијам чајче некое пред спиење или млеко.. Читав некаде дека миењето на нозе пред спиење е добро за несоницата и тоа го применував ама ефект нула имав од сето ова.

Исто така една другарка го имаше дома соновникот од Драгче дома, и на заднит страни пишуваше нешто за несоницата, па прочитав нешто и од таму ама ни тоа не ми помагаше..

И што ќе правам цела ноќ, земав креирав страна една бесплатно на нет, која што моментално ми е запустена... Прикачував слики по сајтови, се допишував со уште една инсомнијка како мене, моја другарка која исто неможеше да спие...

И така ми помина целото лето.. Кога дојде време за школо јас со недели неможев да се стабилизирам..
Неможев да заспијам повторно, ама некако почнав да имам навика да си легнам порано за да можам да станам насабајле.. Еве сега, повторно за распустов јас повторно имам несоница.. т.е не сум сигурна дали е несоница... :^)
anabel-a

Жолто цветче

14592207
Мислења: 1307
Зачленет: 25 Авг 2011, 17:17
Локација: New York
Слика

Мислење 21 Јан 2012, 21:58

И јас го имав овој проблем.
Кога ќе ме фати несоница само ја вртам перницата на другата страна и заспиивам во рок од 15 минути. Ама понепријатно чуство од тоа да не можеш да заспиеш нема! Обично кога сум под стрес, имам тест, сум направила грешка, некој ме повредил или имам грижа на совест се јавува ова.

Иди, иди несаницее, да не видим твоје лицее :lol:
bumbuleya

Сино цветче

8622
Мислења: 259
Зачленет: 08 Јан 2012, 18:43

Мислење 21 Јан 2012, 22:12

Нема по непријатно чувство од несоницата, нема си веза дали ќе го промениш креветот или пак перницата...веќе цели недели страдам од тоа а зошто причината не ја знам.
Natti

Бело цветче

52
Мислења: 55
Зачленет: 19 Јан 2012, 21:55
You know my ­name, not my­ story

Мислење 25 Јан 2012, 02:25

yellowflower напиша:Па да баш последниве два месеца.Ај ќе пробам да вежбам нешто пред спиење за да се изморам,па ќе видам дали ќе заспијам,а нема нешто што психички ме мачи,незнам зошто се будам ноќе.Ми имаат кажано дека ме виделе по дома како ноќе шетам,а јас ништо не се сеќавам(малце страшно :o ) :D

Драга yellowflower од кога започна да ти се јавува несоницата? Дали тоа можеш да го поврзиш со некој настан во твојот живот во тој период? Не мора да е психички проблем, може да е стрес, некоја промена, нешто што е поразлично од порано. Дали можеш да направиш пресек кога ти се појавува несоница дали тие периоди се поврзани со нешто, циклус и сл?Тоа твое движење ноќе на кое не се сеќаваш колку долго трае. кога започнало?
Многу е важно да имаш редовен режим на сон/будност. Во кое време е нормално за тебе да легниш да спиеш? yellowflowerо кое време стануваш? Колку саати на сон ти се оптимално доволни за тебе? не е препорачливо да правиш никакви физички вежби пред спиење бидејќи ти иако мислиш дека ќе се измориш всушност го будиш и раздвижуваш твојот организам. Физичките вежби се препорачуваат наутро и не подоцна од 18ч. Исто така не е пожелно да се конзумираат одредени храни после 21ч. Доколку сакаш можам да ти испратам вежби за релаксација и заспивање кои се користат при несоници.
pepperutka30

Фем почетничка

23
Мислења: 12
Зачленет: 24 Јан 2012, 23:52
Локација: in your fantasy
Yesterday I was clever, so I wanted to change the world. Today I am wise, so I am changing myself.

Мислење 03 Фев 2012, 20:09

Неможам да спиам а и неможам ни да јадам,си легнувам во 12 напладне и се будам во 4 напладне јадам 1 дневно нз што ми е ако знаете некој лек да си го вратам сонот ве молам помогнете оти ко станам немам концентрација за ништо неможам да учам а испитите си се пред врата помогнете ако знаете нешто да се наспиам како човек
Nedzhla

Сино цветче

5614
Мислења: 131
Зачленет: 25 Јан 2012, 00:55
Слика

Мислење 03 Фев 2012, 20:14

Скоро не сум имала несоница, ама летото 3 дена по ред не можев и не можев никако да заспијам.
Што ми помага да заспијам? - Ништо. Читам некоја книга да ми помине времето или само лежам и размислувам се додека не се раздени, па потоа некако да заспијам.
Sanniii

Зелено цветче

473487
Мислења: 642
Зачленет: 18 Авг 2011, 23:52
Локација: Hollywood
"Fashions fade. Style is eternal" - Yves Saint Laurent

Мислење 11 Фев 2012, 00:35

Порано имав многу такви периоди кога ич ама ич не можев да заспијам.Ама сега откако сама си го контролирам умот а не тој мене можам да им кажам стоп на мислите и едноставно да се опуштам и да потонам во сон.. :)
Sara123

Жолто цветче

331452
Мислења: 1266
Зачленет: 30 Мај 2011, 19:46
Локација: Во тврдината каде што сум Император-ка

Врати се на Психологија

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 3 гости

Site Meter