ТЕМА: Амерички крофни и амерички палачинки

Мислење 20 Окт 2011, 09:24

Со мед и ореви ми се преубави... Абе се топат во уста
maja8

Жолто цветче

956477
Мислења: 1920
Зачленет: 03 Јан 2010, 23:46

Мислење 22 Окт 2011, 10:20

starfish напиша:Јас ги имам правено два пати по рецептот на Macushka88 и морам да ви кажам дека клучна улога во вкусот има брашното.
Првиот пат ги правев со брашното на Жито Лукс, излегоа, ама не беа толку убави.
Денес ги правев со Воденичар брашно и прекрасно испаднаа, прсти да излижеш.

Инаку сум ги правела и по еден друг рецепт, ама тие некако помрсни беа, а овој рецепт е одличен!!!!

Ги пoлеав со домашен сируп од јагоди и вишни. Се удавив, буквално.
Сега не можам да мрднам. :tmi:
Photo0581.jpg

еве и јас едно смотано прашање :$ ...значиии треба да се подебели така ??? страв ми е дали ке се доволно испржени :?:
rajna-vojvoda

Сино цветче

59174
Мислења: 323
Зачленет: 03 Јул 2011, 21:48
Локација: Skopje

Мислење 24 Окт 2011, 17:41

Скриен текст: покажи
rajna-vojvoda напиша:
starfish напиша:Јас ги имам правено два пати по рецептот на Macushka88 и морам да ви кажам дека клучна улога во вкусот има брашното.

Инаку сум ги правела и по еден друг рецепт, ама тие некако помрсни беа, а овој рецепт е одличен!!!!

Photo0581.jpg

еве и јас едно смотано прашање :$ ...значиии треба да се подебели така ??? страв ми е дали ке се доволно испржени :?:

Дебелината ке зависи од тоа колку ти е густа смесата. Ако ги сакаш подебелки треба да ти биде погусто тестото значи додај малку брашно. Палачинката се пржи повеќе од првата страна значи одкако ќе ја сипеш на тавчето ќе видиш на горната површина ќе ти се прават меурчиња, тогаш ќе ја свртиш а од втората страна само малку време ќе ти треба за да ја добие посакуваната боја. Со првата ќе пробаш и после ќе им го фатиш редот.
Инаку јас ги обожавам и редовно ги правам викендите за појадок. Смесата ја спремам одвечер и сабајлето само ги пржам и опппп совршена домаќинка.
cecilia

Сино цветче

175112
Мислења: 365
Зачленет: 09 Дек 2009, 17:35

Мислење 25 Окт 2011, 17:02

cecilia напиша:
Скриен текст: покажи
rajna-vojvoda напиша:

Photo0581.jpg

Дебелината ке зависи од тоа колку ти е густа смесата. Ако ги сакаш подебелки треба да ти биде погусто тестото значи додај малку брашно. Палачинката се пржи повеќе од првата страна значи одкако ќе ја сипеш на тавчето ќе видиш на горната површина ќе ти се прават меурчиња, тогаш ќе ја свртиш а од втората страна само малку време ќе ти треба за да ја добие посакуваната боја. Со првата ќе пробаш и после ќе им го фатиш редот.
Инаку јас ги обожавам и редовно ги правам викендите за појадок. Смесата ја спремам одвечер и сабајлето само ги пржам и опппп совршена домаќинка.

по кој рецепт ги правиш, по некој од овие погоре ли???
rajna-vojvoda

Сино цветче

59174
Мислења: 323
Зачленет: 03 Јул 2011, 21:48
Локација: Skopje

Мислење 25 Окт 2011, 22:33

по кој рецепт ги правиш, по некој од овие погоре ли???[/quote]
http://allrecipes.com/Recipe/Good-Old-Fashioned-Pancakes/Detail.aspx
http://allrecipes.com/Recipe/Banana-Pancakes-I/Detail.aspx
Овие два рецепти ми се омилени, после некое време се навикнуваш па си ги правиш од око.
Еднаш ако направиш особено ако имаш деца сите ќе те обожаваат :angel:
cecilia

Сино цветче

175112
Мислења: 365
Зачленет: 09 Дек 2009, 17:35

Мислење 04 Ное 2011, 13:26

јас бас сега си јадам амерички палачинкиии и мора да кажам дека ми испаднаа перфектноо мммм :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
rozy

Сино цветче

9640
Мислења: 265
Зачленет: 22 Јул 2011, 10:01
Локација: in the sky
Uvek postoje dva mišljenja, moje i ono pogrešno!

Мислење 10 Ное 2011, 00:02

Има ли некој слушнато за печени крофни и знаете ли како се прават????
feemina

Фем почетничка

113
Мислења: 36
Зачленет: 27 Јун 2011, 00:03

Мислење 27 Јан 2012, 18:33

Пред некј месец најдов рецепт за амерички палачинки или на некој наш блог или на странска страна, не се сеќавам. Во секој случај еве го:

360гр. брашно
1/2 лажичка сол
1 прашок за пециво
2 лажици шеќер
480 мл млеко (јас ставам околу 350 млеко и останатото вода)
2 јајца
1 ванилин шеќер (кој сака)
60гр стопен путер ( сум пробала и со маргарин и со зејтин ама со путер се дефинитивно најубави)

Значи, прво се мешаат сувите состојки се додава млеко и јајцата и на крај путерот. Не се меша со мискер туку со жица за матење. Имам читано дека тестот треба да биде погусто, дури и мали грутки ако има не е проблем. Јас ги пржам во оние тавчињата од Тинекс на сосем малку зејтин. Се ставаат со лажица за јадење супа, значи треба помали да бидат од тие нашите (во едно тавче собира две). Се вртат штом ќе почне да се јавуваат балончиња од горната страна.

Овие палачинки ми се дефинитивно фаворит. Се пржат многу, многу брзо и лесно а излегува голема количина. За јадење мене ми се најубави топли со малку путер и мед, па и цимет одозгора. А може и за им се стави кашкавал и така да се запечат во рерна.
tigerlady

Зелено цветче

1169407
Мислења: 787
Зачленет: 21 Јан 2011, 19:20
Локација: somewhere in the universe
You is kind,
You is smart,
You is important

Врати се на Рецепти

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 3 гости

Site Meter