1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Домашни кубети

Дискусија во 'Рецепти' започната од Flower27, 7 април 2013.

  1. Flower27

    Flower27 Популарен член

    Се зачлени на:
    6 декември 2012
    Пораки:
    1.530
    Допаѓања:
    4.179
    Пол:
    Женски
    Рецепт како да направите домашни кубети

    Земете околу 3-4 кришки леб. Исцецкајте ги на мали парчиња или раскршете го лебот со раце
    Земете плех или тепсија и ставете малку маслиново масло ставајте капки насекде низ тепсијата
    Потоа ставете ги парчињата леб
    Додадете сол или вегета по вкус (јас ги правам и со сол и со вегета)
    И ставете ги во рерна или во рерна на шпорет на дрва и оставете ги околу 20 минути
    Но промешувајте ги на секои 4-5 минути
    Кога ќе добијат боја на кубети извадете ги од рерната
    И сервирајте ги во чинија

    Пробајте и пишете ! ;) Јас правам многу често и многу ми се убави :inlove:
     
    На joy1, Belieberka666, Serafima и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Dazey

    Dazey Истакнат член

    Се зачлени на:
    24 ноември 2011
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    123
    И јас правам исти такви само без масло и со бибер, а понекогаш ставам и оригано и во вкусот се како пица кубети.
     
  3. Mishela

    Mishela Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.573
    Допаѓања:
    80.649
    Пол:
    Женски
    Кога ми се грицка нешто вкусно, па и кога немам купено никакви грицки, често се случува да си направам домашни кубети.
    Ги правам на истиот начин како што опишале девојките погоре, меѓутоа се трудам што поситно и попрецизно да го исецкам лебот на убави коцкички - опсесија ми е добивањето на правилни форми при сецкањето. :tmi: :D

    Експериментирам со зачините - правам една тура на која додавам само крупна сол, друга тура со вегета, бибер и оригано, трета со кари, следна со црвен пипер и сл.
    Денеска правев и со ким, преубави излегоа кубетите и имаа баш убав специфичен мирис на ким. :mm:

    Исто така, си правам и некој сос и ги макам кубетите во него.
    Најчесто во чинивче матам кисело млеко, додавам малку рузмарин или оригано и лук во прав или пак домашен кечап со оригано и букова сол (сакам да ми лути) и уживам во грицкањето.
     
    На joy1, Kaley, marina.m.g и 2 други им се допаѓа ова.
  4. ph.orhideja

    ph.orhideja Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.331
    Допаѓања:
    47.772
    Пол:
    Женски
    Еве јас како ги правам.
    Го сецкам лебот,го пропржувам на маслиново масло и ставам зачини,најчесто оригано,сушен магданос,сол,босилек, понекогаш и нане.
    Сега е сезона на марула,па најчесто вечераме цезар салата.
     
  5. levely

    levely Популарен член

    Се зачлени на:
    10 јуни 2011
    Пораки:
    914
    Допаѓања:
    902
    Велите успева :?: .Малку сум скептична за овие работи ме страв да не запалам нешто , оти не сум баш искусна со рерините и кујната :lol:
     
  6. Mishela

    Mishela Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.573
    Допаѓања:
    80.649
    Пол:
    Женски
    Нема шанси да не ти успее, со овој преедноставен рецепт би се снашол и најнеспретниот во кујна. :D
    За да не ти загорат ќе ја отваратш одвреме-навреме рерната и ќе ги промешуваш кубетите.
    Кога ќе добијат златесто-бакарна боја, ќе ги извадиш.
     
  7. Cecyska

    Cecyska Истакнат член

    Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    62
    Пол:
    Женски
    Mмм е богами ми се пријаде кубети, сега ќе си направам :P
     
  8. Belieberka666

    Belieberka666 Истакнат член

    Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    144
    Пол:
    Женски
    ммм пред малку ги направив, им ставив сол, вегета и оригано, а откако ги испеков им ставив и кечап и мајонез... прекрасни се :)
     
  9. Aniston

    Aniston Истакнат член

    Се зачлени на:
    15 февруари 2011
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    234
    Може да се стави и мелен лук, чили, босиљок.. Јас сум правела багети, па ваљда и со кубетите ке е исто.. утре пробувам ! :lol:
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. kikikikirika

    kikikikirika Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    4.484
    Пол:
    Женски
    Утре и јас ги правам дефинитивно...

    Туку не сум баш спретна со рерната. На колку степени да биде одприлика?

    И ова зачините што им ги додадавате, на пример лук. Треба со вода нешто да го размешам па да попрскам или така?

    Инаку, ви благодарам за идејата.
     
  11. Belieberka666

    Belieberka666 Истакнат член

    Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    144
    Пол:
    Женски
    ^ јас ги печев 15 минути на 250 степени.. а зачините само онака ги додадов одозгора и не попрскав со ништо
     
  12. kikikikirika

    kikikikirika Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    4.484
    Пол:
    Женски
    Јас денес баш ги правев, мене на 200 ми загореа малку а ги мешев не знам зш така. Не ни се печеа 15 мин порано ги извадив. Другиот пат на 180 ке ги пуштам и ке дремам над нив.

    Утка ми се малку ама се јадат. Пресолени се за мој вкус ама јас дека не јадам сол па и тоа малку шо го ставив ми смета.

    Инаку сакав да ве прашувам. Со зачините што ги прскам ставив маслинов зејтин и некако мн мрсни ми дојдоа. Да не е подобро нареден пат да размешам масло и вода ?

    Све и свему, ко за прв пат добри се :)
    Нареден пат знам кај ми се грешките ле бидат ептен професионални 8)
     
  13. Mishela

    Mishela Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.573
    Допаѓања:
    80.649
    Пол:
    Женски
    Не, туку нема да ставаш масло директно на лепчињата. Намачкај го плехот во кој ќе ги печеш само, од повеќе нема да имаш потреба.
    Јас секогаш така ги правам и супер се.
    Инаку, ако ти се мрснички, ставај ги на салфетка, малку да се упие мрснотијата.
     
    На kikikikirika му/ѝ се допаѓа ова.
  14. charliee

    charliee Истакнат член

    Се зачлени на:
    19 март 2012
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    716
    Пол:
    Женски
    денес јас ги правев и наместо маслиново масло плехот го премачкав со маргарин кристал и неколку капки сончогледово масло.од загини ставив само мешан зачин,оригано и вегета исто ко кубети од маркет :D
     
  15. tinka-mace

    tinka-mace Популарен член

    Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.463
    Девојки јас сега ги ставив да се печат пред 3 минути. Седам до шпоретов па ќе видиме дали ќе испаднат. :)

    Готови сееееееее и многу се вкусни изгледаат како купечките кубети.
     
  16. koritsaki

    koritsaki Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    17.877
    Допаѓања:
    102.892
    Пол:
    Женски
    А кога го сечете лебот , не ли се распаднува/ дроби? :?: Сепак кубетите треба да изгледаат како коцкички па затоа прашувам :lol:
     
  17. kikikikirika

    kikikikirika Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    4.484
    Пол:
    Женски
    Ќе земеш од тој големиот нож што е за леб сечење, со забци и долг. Така мн малку се распаѓаат. Мислам си ја имаат убавата форма на коцки ама не ептен сега како тие од продавница мазни мазни да се.
     
    На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  18. marina.m.g

    marina.m.g Истакнат член

    Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    91
    И мене ми се пријадоа сега,фала ви :D вечер ќе ги правам,инаку ако се мрсни сигурно може да се обложи плехот со хартија за печење и без масло,така да се наредат сигурно покрцкави ќе бидат,што и да правам во рерна секогаш земам таква хартија,да не морам да ставам масло
     
  19. Mishela

    Mishela Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.573
    Допаѓања:
    80.649
    Пол:
    Женски
    Не мораш да им ставаш хартија за печење, јас секогаш го премачкувам плехот со Bords Eve маргаринот и никогаш не испаднале мрсни, баш се крцкави и вкусни. :)
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. koritsaki

    koritsaki Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    17.877
    Допаѓања:
    102.892
    Пол:
    Женски
    Епа и јас вечерва ке направам па ке пишам како ми испаднале :) а ако не ги попрскам со зејтин ке бидат ли убави или викате малку прснам неколку капки :)