Форумџика на годината

Doritos Sauce

Дискусија во 'Рецепти' започната од Mb34, 6 февруари 2012.

1. Mb34

Mb34 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 октомври 2011
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    3
    Дали знаете рецепт за приготвување на сос за доритос чипси, како што е со кечап или со сирење..њааам не можам да му одолеам..

Прикачени фајлови:

• IMG_0388.JPG
      IMG_0388.JPG
      Големина на фајлот:
      176 KB
      Прегледи:
      1.604
  2. Shelea

Shelea Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    4.257
    Допаѓања:
    43.756
    Наједноставна варијанта ти е следнава:

Истураш во голема рамна чинија Доритос зелениот. Рендаш тврд кашкавал врз него, попрскуваш со оригано и во микробранова 2 минути. По желба можеш и да додадеш кечап пред да загреваш.

Друга опција ти е со гвакамоле.
    Ти треба 1 плод авокадо, 1 свеж домат, капка маслиново масло и три четири капки табаско сос. Сево ова во блендер, да стане кремаво, и се служи со Доритосот.

Трета опција ти е со сос од павлака.
    1 павлака ја миксаш со оригано, 1 лажица сенф, кари, рузмарин и сушен магдонос. Најдобро оди со Доритосот од сирење, портокаловиот.

На Ne znam koj, joy1, Mb34 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.836
    Веќе го прашав прашањето во друга тема ама како што гледам не ми одговорил никој. Знае некој освен во Веро (или пак Рамстор, ако има) каде го има ова и колку чини?

Прикачени фајлови:

На Mb34 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Гледав баш вакви сосови (во иста тегличка) ама не ми текнува дали беа Доритос, не приметив, ама мислам дека на нив пишуваше Начос, имаше со вкус на кашкавал, скара и салса, и беа околу 50-60 денари.
    Во Рамстор значи со сигурност ги гледав пред некој ден затоа што сакав да купам, ама не можев да се одлучам кој вкус, па си реков , следен пат . :lol:

5. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.467
    Jас го имам јадено ова, вкусно е, ко топен кашкавал крем-сир нешто

ама не знам дали го има кај нас :)

Mислам дека можеш да си го направиш со оние тост кашкавали што се, во најлонче.. во микро растопи ги ;) па нешто слично ќе добиеш

Прикачени фајлови:

• doritossssss.jpg
      doritossssss.jpg
      Големина на фајлот:
      35,7 KB
      Прегледи:
      1.525
  6. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159

Епа мислам дека е скроз исто тоа во Рамстор :)

7. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.467
    инаку јас да ви кажам еден рецепт...
    се става млеко да се стопли, не кој знае колку ама од око ќе си видите, и се додава од овој кашкавал што ви зборам, со најлон, тост кашкавал(откако млекото ќе зоврие) и сечкана сланина, предходно пропржена, ама на мааали коцкички
    се меша се тоа, треба да биде течно, како каша :inlove: :inlove: :inlove: со пржени компири иде феноменално, мене дечко ми секогаш ми готви :)
    вака треба да излезе ко на сликава, а ние сланината на коцкички од горе си ја ставаме!

Прикачени фајлови:

На Neytiri, Mrs.Bass, mims-89 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Fibia

Fibia Активен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    22
    Јас имам еден универзален рецепт за црвен сос..Оди баш со се (месо, чипс, тестенини...)
    И многу едноставно се подготвува, ви треба
    Домата (или доматен сок) јас си користам од зимницата :P
    1 чаша бело вино
    1 лажичка шеќер
    1 лажичка сенф и 1 лажичка кечап
    и зачини ( јас ставам кари, црн бибер,вегета оригано и мааалку чили)
    Ја ставате доматата во тавче на рингла и ја мешате за да испари т.е да остане само месестиот дел кога ке испари додавате кечапот сенфот и шеќерот мешате таман се спои смесата му го додавате и виното и го намалвате шпоретот ...пред да го тргнете од оган додајте ги сите зачини и најдобро е да го почекате да се олади за да дозгусни

На sunfemina и Mb34 им се допаѓа ова.
  9. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.467
    Дури и 10 пати поубаво е од доритос сирењето што го јадев. зависно колку сакаш, ќе си ставиш млеко, кога ќе зоврие, едно по едно од овој тост кашкавал ќе ставаш и ќе мешаш дур не се растопи.и после ново парче и се така ;) земи си 2 паќетчиња вакви! многу е убаво со пржени компири, абре мераци :)

10. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Ме погоди темава :P , обично се давам во начос со ваков cheese сос во мексикански ресторан и многу често си правам дома.
    Порано мислев дека се прави со топење на кашкавалот директно во рерна со се чипсот, но така чипсот загоруваше додека да се стопи убаво кашкавалот и после одма ќе се излади, ќе се здрви и ништо од специјалитетот. Сепак поентата била во топењето на кашкавалот во млекце за да се добие баш тоа што треба, јас го сакам погуст па му додавам и една лажица брашно (убаво се меша со загреаното млеко) пред да го додадам кашкавалот. Кога ќе се стопи кашкавалот..спремно е за поливање или мацкање кој како сака 8)
    Не сум пробала со пржени компири до сега, се настрвив за утре :) :) мммм...

[​IMG] [​IMG]

11. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.821
    Колку млеко на колку кашкавал?

12. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.467
    зависи колку сакаш да направиш.. пробај со една чаша прво, еве и брашни можело да се стави, јас не знаев.
    и после ќе си мешаш од кашкавалов :) Hе ми текнува искрено мерката, ама не беше кој знае колку млеко, нема шанса да го утнеш, зашто треба да се става кашкавал се додека не стане кашасто :)

13. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Eдна шоља млеко, една лажица брашно и едно пакетче од 120 гр. кашкавал и по желба сол.
    Кога ќе се загрее млекото се става брашното, се меша и малку се згуснува. После тоа парче по парче се додава кашкавалот и се меша додека не се стопи.

14. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.918
    Допаѓања:
    81.194
    А може да се направи со обичен кашкавал, кравји на пример, можеби ајдамер или мора со оној тост-кашкавал што го има спомнато Лудото некоја страничка поназад?
    Ми изгледа вкусно, морам да пробам.

15. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    По рецептите на интернет сум сретнала дека се спомнува чедар кашкавал, а единствено така спакуван во кесички сум го сретнала. Како и да е треба да е помек кашкавал, а тие тост кашкавалчињата се најмеки.

На didisi и Mishela им се допаѓа ова.
  16. linija

linija Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2011
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    19
    Јас денес го пробав рецептот, одличен беше, јас го правев од око, една чаша млеко, и 2 пакетчиња цели од малечките тост кашкавали, ми излеле многу, ама 4 персони бевме :D :D се утепавме од јадење
    Закон е!!!! :swear:

На ludoto19 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Elena-97

Elena-97 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    913
    Допаѓања:
    2.107
    Лелелелеле ми се јадеееее! Одамна сакав нешто вакво да пробам, секад гледав вакви ствари јадат на американскиве шоуа и јас си викав што е толку интересно. Верувајте, сега е касно, али утре дефинитивно ќе направамм!! :D

18. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    ЈАс да кажам дека не мора кашкавалот да е баш таков тост во најлончиња што е. Јас го правев и со Ајдамер (оној со дупчињата што е) и убаво ми излезе.

На sunfemina му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Emma89

Emma89 Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    426
    A некое рецептче вака набрзински со кечап? :) Ова изгледа превкусно!

На didisi му/ѝ се допаѓа ова.
  20. BlackSwan070

BlackSwan070 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    3
    Не знам експериментирај O:)
    Можеш само кечам да му ставиш..
    а мислам има и со домата некој рецепт ако знае некој нека кажи :)