ТЕМА: Како да зготвам свинско месо?

Мислење 28 Дек 2009, 03:10

:( :( ајде ако мозе некој нема ми помогне и нека ми каже што би мозела и како би можела да зготвам свинско месо :shock: мајка ми ми остави месо и ми реце утре за ручек да го зготвам(таа ке оди на работа), а јас незнам што да му правам освен да го испржам а и така го правам мноооогу мрсно за никаде бљак :D ајде кажете некој рецепт кој ке ми помогне мнооогу :roll:
2468

Жолто цветче

24622302
Мислења: 4469
Зачленет: 23 Дек 2009, 23:22
Локација: Big apple...
Life isn't about finding yourself. Life is about creating yourself! Слика

Мислење 28 Дек 2009, 03:26

Исечи го на поголеми парчиња излупи компири , моркови и стај го сето тоа во тава,
Стави две чаши вода, малку значи сосем малку зејтин,
вегета, сол малку, бибер, сенф, едно чашче од ракија ,
вино и стави го рерна на тивко да се пече неколу часа,
Притоа покриј го со алуминиумска фолија
место ке бидее ровко и толку вкусно.
Рецепт n.2 исечи го на тенки парчиња дебли колку еден прст,
посоли го со сол и вегета , прзла јајце валкање и пржње во врел зејтин,
гарнир мешан зеленчук варен , успат можеш да свариш зелечукова супа.
Рецепт n.3 исецкј 3 главици кромид .
Свари го месото на тивко околу 45 минути и
исецкај го на ситни коцкички(не ја исурај водата од варењето)
Пропшжиго крмодот со мевцето доури од водата исецкај некој морков ,
стај зачини ко на пример вегета, многу малку мајчина душичка, сол бибер,
стави малку доматно пире, и после 1 час варење на тивко напрај запрка или пак земи стави павлака колку да згусни, ова може да оди со варени макрони или пак шпагети.
gwen

Сино цветче

4586
Мислења: 241
Зачленет: 13 Дек 2009, 16:51
If I let my self to hope, and it came to nothing... That would kill me!

Мислење 28 Дек 2009, 18:29

фала многу за советиве ;) ме спаси :) првиот рецепт ти е екстра лесен а и вкусен зашто мнооогу јадам моркови :D :D
2468

Жолто цветче

24622302
Мислења: 4469
Зачленет: 23 Дек 2009, 23:22
Локација: Big apple...
Life isn't about finding yourself. Life is about creating yourself! Слика

Мислење 09 Фев 2010, 14:46

местото можеш и да го вариш на шпорет ке пробуваш кога ке биде сварено со тоа ке направиш супа салата може и супер ручек ;)
anastasija19

Сино цветче

210
Мислења: 245
Зачленет: 13 Јан 2010, 15:25

Мислење 19 Сеп 2010, 23:29

Ова сигурно ќе ти се допадне . Едноставно искечкај го на малечки парчиња , стави го во сад и додај нане и буковска пипер ..малку зејтин ..нареди го на стапчиња за ражничи и испечи го на скара , многу е вкусно ..мора да е кога на моите дома па и на дечко ми му го правам скоро секој ден :)
XstrongerX

Зелено цветче

375223
Мислења: 809
Зачленет: 07 Јул 2010, 22:52
Локација: фар акрос д диштанс
Слика

Мислење 17 Ное 2010, 16:00

Девојќи дали знае некоја како се прави селско месо. Многу сакам,ама не знам да правам... Фала ви
katka-slatka

Сино цветче

2813
Мислења: 296
Зачленет: 15 Мај 2010, 01:42
Ако можеш да гледаш на минатото без жал,а на иднината без страв,тогаш се наоѓаш на вистинскиот пат.

Мислење 17 Ное 2010, 16:10

Еве го мојот рецепт, малку поедноставена верзија. Во оригиналната верзија има свинско и телешко месо плус ќофтенца, а јас го правам со еден вид месо.
Го вариш месото (обично користам свинска кртина) со неколку листови ловор и зрна црн пипер, и тоа убаво да се свари. Потоа го сечеш на парченца (големина по желба).
Во тавче пржиш главица кромид додека да омекне, па му додаваш печурки (свежи или маринирани - изборот е твој, ама ако се свежи, треба да ги пржиш подолго време да испари водата). Ставаш зачини (јас ставам малку вегета, црн пипер мелен, две три лажички сенф, малку кечап или сос од домати) и го оставаш така да се динста малку. Потоа се додава убаво свареното месо и некоја лажица од водата во која се варело месото. Сето ова се става во земјена тава и се потпекува во рерна, при крајот можеш одозгора да ставиш малку павлака колку за коричка или пак парчиња кашкавал. Наздравје! ;)
Annath

Жолто цветче

22233515
Мислења: 3548
Зачленет: 09 Јан 2010, 17:01
Go confidently in the direction of your dreams. Live the life you have imagined.
Слика

Мислење 17 Ное 2010, 16:14

katka-slatka напиша:Девојќи дали знае некоја како се прави селско месо. Многу сакам,ама не знам да правам... Фала ви

Еве ти еден лесен рецепт.
Најпрвин малку го пропржи месото - исечкано на парчиња, за да добие поубав вкус. Потоа нареди го во некоја тава (ако имаш и земјена тава). Пропржи кромид, морков, додади пеќурки и зачини по вкус и тоа додади го во тава со месото. Јас некогаш ставам и ќофтиња кога ми се прават. Направи една крем супа од пеќурки и полиј го месото. Стави во рерна и нека крчка.
Епа пријатно :)
slavica999

Жолто цветче

1209529
Мислења: 2347
Зачленет: 27 Дек 2009, 01:31

Мислење 17 Ное 2010, 17:24

Еве го и мојот рецепт за Селско месо :) :

Најпрвин се пржи една глава кромид, па се додават ситно исецкани моркови, потоа печурки и откако ќе се пропржат сите тие малку заедно се додава месото, и тоа исто исецкано. Откако ќе се испржи месото, се додава вода така убаво да ги залије состојките во тенџерето, се става една лажица сенф и се остава да вари.

Откако горе долу ќе испари скоро цела вода во тенџерето, во голема чаша топла вода се мешаат отприлика две лажици брашно и откако убаво ќе се измеша водата со брашното, значи да нема грутки од брашното, чашата се додава во тенџерето кај што е месото и се меша убаво со голема лажица да згусни.

На крајот се додава пак сенф по желба и се меша во тенџерето, ако не ви се допаѓа бојата на селското може да се додаде малку црвен пипер, се зачинува со сол, вегета и црн пипер.
Добар Апетит ! ;)
senza.parole

Жолто цветче

5541103
Мислења: 1113
Зачленет: 22 Сеп 2010, 02:23
Локација: Sotto la luna d'argento.
Lasciatemi in pace... e vi amerò per questo...

Мислење 17 Ное 2010, 21:19

senza.parole напиша:во голема чаша топла вода се мешаат отприлика две лажици брашно и откако убаво ќе се измеша водата со брашното, значи да нема грутки од брашното

За да нема грутки, брашното се меша со ладна вода. Барем така мајка ми ме научи. Додуша, не ставам брашно во селското месо што го правам, досега не сум имала потреба. :)
Annath

Жолто цветче

22233515
Мислења: 3548
Зачленет: 09 Јан 2010, 17:01
Go confidently in the direction of your dreams. Live the life you have imagined.
Слика

Врати се на Рецепти

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 4 гости

Site Meter