ТЕМА: Кифли

Мислење 21 Јан 2012, 17:36

Од овој рецепт излегуваат многу многу кифли (ама може некој да си ги преполови намирниците). Ние обично со мама кога правиме правиме многу.

4кг. брашно
1л. врела вода
1л.студено млеко
1/2 л. зејтин
10 лажици (големи) шеќер
7 мали лажици сол

Сетоа тоа се замесува со 3 квасеца. Кога добро ќе се подмесат се оставаат да киснат 15 минути. Формите се прават по желба. Се премачкуваат со жолчка и одозгора се посипува сусам. Се печат врз хартија за печење и се ставаат и неколку парчиња маргарин (кристал).
Прикачени фајлови
1.JPG
2.JPG
3.JPG
ana-banana

Зелено цветче

333456
Мислења: 868
Зачленет: 27 Јан 2011, 02:17
Слика

Мислење 21 Јан 2012, 21:20

Морам во темава да ја пофалам мајка ми, бидејќи ги прави најубавите кифли :lol:
Ептен се меки и вкусни, еве рецепт и обавезно да ги направите. :!:

ПЕКАРСКИ КИФЛИ

2 кг брашно
2 коцки квасец
1литар млеко
2лажици бел оцет
5-6 лаж. шеќер
1-2 лаж сол
4 финџали масло
Квасецот се става да надојде во млако млеко. Во сад се ставаат сите продукти се мешаат со лажица и на крај се додава брашното. Се меси убаво. Тестото кисне еднаш, па се прават кифлите, се редат во подмачкан плех, се мачкаат со жолчка, одозгора се поросуваат со сусам, се става маргарин и се печат. :)
savana

Жолто цветче

488378
Мислења: 1132
Зачленет: 18 Авг 2010, 12:39

Мислење 24 Јан 2012, 23:03

Ептен сакам кифлички ммм.
Ќе ви позајмам некој од рецептиве и некогаш ќе ја изненадам мајка ми.
А кога таа ќе прави кифлички ќе ги сликам и ќе ви го пратам и рецептот :)
Ammy.Lee

Жолто цветче

1092641
Мислења: 1227
Зачленет: 31 Јул 2011, 17:56
- Љубовта е направена од една душа која што живее во две тела - Aristotel

Мислење 27 Јан 2012, 00:26

Реков пред некој ден дека ќе ги сликам кога ќе направи мајка ми и ги сликав.
На првата слика тогаш ги правеше ама се брзав да излезам и не беа премачкани со јајце и сусам,ама кога се вратив ги сликав за да видите како изгледаат печени.Рецептот ќе ви го пишам утре оти незнам кај и е книгата на мама со рецепти :D
Прикачени фајлови
IMG3150A.jpg
IMG3152A.jpg
Ammy.Lee

Жолто цветче

1092641

Мислење 27 Јан 2012, 00:33

[quote="Ammy.Lee"]Реков пред некој ден дека ќе ги сликам кога ќе направи мајка ми и ги сликав.
На првата слика тогаш ги правеше ама се брзав да излезам и не беа премачкани со јајце и сусам,ама кога се вратив ги сликав за да видите како изгледаат печени.Рецептот ќе ви го пишам утре оти незнам кај и е книгата на мама со рецепти :D[/quote
Совршено изгледаат!Браво за мајка ти :) !
Мајка ми ич не е по месењето, а и јас :( И секогаш се воодушевувам на жени кои умеат со месени работи.
Ај прати рецепт,јас не знам да правам кифлички,ама имам желба да научам ;)
Lola-M

Сино цветче

184112
Мислења: 283
Зачленет: 16 Ное 2011, 22:56

Мислење 27 Јан 2012, 00:36

Lola-M напиша:
Ammy.Lee напиша:Реков пред некој ден дека ќе ги сликам кога ќе направи мајка ми и ги сликав.
На првата слика тогаш ги правеше ама се брзав да излезам и не беа премачкани со јајце и сусам,ама кога се вратив ги сликав за да видите како изгледаат печени.Рецептот ќе ви го пишам утре оти незнам кај и е книгата на мама со рецепти :D[/quote
Совршено изгледаат!Браво за мајка ти :) !
Мајка ми ич не е по месењето, а и јас :( И секогаш се воодушевувам на жени кои умеат со месени работи.
Ај прати рецепт,јас не знам да правам кифлички,ама имам желба да научам ;)

Важи утре сабаље кога ќе ја најдам книгата со рецепти ќе го пратам :)
Ammy.Lee

Жолто цветче

1092641

Мислење 27 Јан 2012, 12:39

Ви ги покажав на слика па еве го рецептот за кифлите на мајка ми :)

1 чаша јогурт
пола чаша масло
2 лажички сол
2 лажички шеќер
1 квасец
600 гр. брашно.
Се меси и се дели на 10 топчиња,секое се расукува и се мачка со маргарин (кристал),потоа се оставаат малку 2 мин.да постојат така расуканите 10 теста,и потоа се редат едно врз друго и се расукува кората и се формираат кифлите,така направените кифли се премачкуваат со јајце и им се тура сусам,и се ооставаат цели 2 часа пред печење да киснат :)
Толкуу :) Ептен се вкусни прбајте ;)
Ammy.Lee

Жолто цветче

1092641

Мислење 27 Јан 2012, 16:46

ПЕКАРСКИ КИФЛИ (Стандарден рецепт за кифли, кој нема утка. Кифли како памук.) :D
-1кг брашно
-500мл. топло млеко
-2 јајца
-1 лажица шекер
-1 мала лажица сол
-1 квасец
-2 филџани масло

Се замесува тесто, се остава да кисни 30мин., па се прават кифли. Се мачкаат со јајце и се посипуваат со сусам. Одзгора пред печењето им се става по малку маргарин за да се помеки.
Скриен текст: покажи
Може да се премачкаат со маргарин и откако ќе ги иставите од релна, додека се жешки.
Наздравје. ;)
girl.23

Жолто цветче

12161557
Мислења: 1790
Зачленет: 02 Јул 2011, 12:09
"Čovjek samo srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo."

Мислење 27 Јан 2012, 17:12

Ајде од мене еден рецепт, да не отворам посебна тема, тука ќе го ставам. Се работи за АЧМИ, сигурно сите сте јаделе од тие познати турски пецива во Рамстор.
Мене лично многу ми се вкусни, па најдов рецепт на интернет и ги направив, испаднаа супер. Но :!: за следниот пат си имам на ум да ставам помалку брашно, некако како тврдички да ми беа малку. Иако со помалку брашно тестото многу ќе се лепи, има чаре и за тоа - мачкање на рацете со масло кога ќе се формираат ачмите.

Еве го рецептот:
АЧМА

Потребно е:
Една и пол шолја топло млеко
еден свеж квасец или една и пол лажица сув квасец
половина шолја топла вода
половина шолја шеќер (ова за мене е премногу, јас ставив многу малку шеќер)
една шолја масло
едно јајце, и тоа одделно жолчка и белка
едно лажиче сол
4-6 шолји брашно - зависи од самото брашно колку ќе ставите - тестото треба да е меко и да се лепи по малку за рацете
една лажица масло
две лажици црн ким

Водата се става во длабок сад, се додава шеќерот и квасецот и се меша со дрвена лажица. Се остава да кисне, па се додаваат млекото, белката, 2/3 од шолјата масло, сол и се меша со дрвена лажица. Се додава брашното и се меси меко тесто кое треба малку да се лепи на рацете. Се остава да кисне. Со преостанатото масло се мачкаат рацете, се формираат ачмите - се зема малку тесто и се витка како ѓеврек во круг, се редат во подмачкан плех или на хартија за печење.
Се мати жолчката со лажица масло и со тоа се премачкуваат ачмите. Може при виткањето да им додадете маслинки, шунка или кашкавал по избор. Откако ќе ги намачкате, може да ги посипете со ким или сусам. Се печат во загреана рерна на 200 степени.

Еве и слика:
DSC01837.JPG
Annath

Жолто цветче

22233515
Мислења: 3548
Зачленет: 09 Јан 2010, 17:01
Go confidently in the direction of your dreams. Live the life you have imagined.
Слика

Мислење 30 Јан 2012, 22:19

Еве уште една врста на кифли од мајка ми.
И помалите и поголемите се направени од исто тесто но мене повеќе ми се допаѓаат пололемите,и внатре може да се стави кашкавал и салама ако сакате (затоа ви препорачувам ако правите да ги правите поголеми)
*500гр благо млеко
*1 квасец
*4 лажички сол и 4 шеќер
*9 лажици брашно
~~Се прави каша,и се остава да кисни.Откако ќе искисне се додава 2 јајца,3 филџани масло,едно кило брашно потоа одма се прават топчина,и се расукуваат на намачкана маса со масло.Потоа се формираат кифлите :)
Прикачени фајлови
IMG3161A.jpg
Ammy.Lee

Жолто цветче

1092641

Врати се на Рецепти

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 4 гости

Site Meter