ТЕМА: Колачи

Мислење 12 Дек 2012, 18:11

AngelOfArh напиша:А што мислиш ти како јас после 6 години наеднаш добив предлог? Почнав да му готвам вакви работи :lol: Се зезам, ама навистина е предобро ова чудово, јас сакам за Нова Година да направам како мафини, украсени новогодино, со светки, звездички, црвени камчиња и многу шлаг кој ќе имитира снег ;)

А од каде набавуваш светки,звездички и сл- за да имаат налик на новогодишна атмосфера?
Сакам да купам такви работи и боја па ако знаеш, кажи ми :)
Аватар на корисникот
Rubiii

Жолто цветче
 
12951289
Мислења: 1370
Зачленет: 17 Фев 2011, 17:39
Локација: Малдиви

Мислење 12 Дек 2012, 20:41

Светки ,ѕвезди , боја и слично можеш да најдеш во сите поголеми и помали маркети :)
Аватар на корисникот
anab

Сино цветче
 
52180
Мислења: 135
Зачленет: 02 Сеп 2010, 17:22

Мислење 16 Дек 2012, 11:16

Не сум видела дека си ме прашала мене, да такви тракатанци има во секоја подобро снабдена продавница, за во супермаркети да не збориме, во одделот со пецива, зачини и слично. Инаку имав идеа да ги направам и од фондан, ама ќе видам. Имам еден пријател кој прави торти па може ќе го прашам да ми даде малку да си ставам јас само боја, јас сепак нема да правам 100 колачи, десетина ќе направам. И се разбира како и секоја година и оваа, торта во форма на елка :lol: таа е најчесто или бисквити или касато па ја декорирам само, или пак со готови кори.
Аватар на корисникот
AngelOfArh

Жолто цветче
 
47851232
Мислења: 2352
Зачленет: 26 Сеп 2011, 13:02
Локација: Скопје

Мислење 16 Дек 2012, 12:32

AngelOfArh напиша:Не сум видела дека си ме прашала мене, да такви тракатанци има во секоја подобро снабдена продавница, за во супермаркети да не збориме, во одделот со пецива, зачини и слично. Инаку имав идеа да ги направам и од фондан, ама ќе видам. Имам еден пријател кој прави торти па може ќе го прашам да ми даде малку да си ставам јас само боја, јас сепак нема да правам 100 колачи, десетина ќе направам. И се разбира како и секоја година и оваа, торта во форма на елка :lol: таа е најчесто или бисквити или касато па ја декорирам само, или пак со готови кори.

Како ја правиш таа торта во форма на елка?? :)
Аватар на корисникот
17mart

Сино цветче
 
385175
Мислења: 416
Зачленет: 21 Јун 2012, 13:12
Слика

Мислење 16 Дек 2012, 12:42

Кога ја правам со готови кори само фил спремам, од пудинг и додавам путерче и внатре што ми дојде, чоколадца сецкани, бадемчиња во млеко зовриени, бисквитки некои лепени со чоколадце, овошје кандорано, бомбони бонитоп и се разбира остатокот од тестото кое се сече за да се добија триаголници... На крај матам хопла, зависи колкава торта ќе правам, еден дел оставам бел колку да ја премачкам цела торта а останатиот со зелена боја или со слатко од диви смокви зависи што имам го правам зелен. Тестата се сечат на 3 различни по големина триаголници, се разбира тоа иде во два, три слоја зависи колку сакате, јас најчесо зимам округли теста и тие се во три слоја и диретно ја цртам елката со нож на кората и сечам, значи не сечам триаголници, поедноставно ми е така, остатокот ко што кажав го ронам во филовите. Ќе ги исфилувам и ќе ги наредам, да се стегне пола саат во фрижидер сосе белата хопла одозгора и почнувам да ја декорирам со зелена хопла со шприц правам како мали боцки, не знам како да ти објаснам, се надевам ме сфаќаш, значи не мачкам туку со шприц правам мали боцки кои ми глумат зеленило на елката или пак ако немаш шприц можеш несмасно да намачкаш подебел слој од хоплата, да не ерамно туку да е брановидно баш, и со вилушка да направиш дополнително како мали нерамнини. На крај со парчиња желе бомбони и бони топ украсувам, најгоре сецкам едно желе во форма на звезда и го ставам како завршен лампион демек. Ова го правам уште од дете, од средно ми се чини, а како помала исто имам правено ама мајка ми ми ја правеше тортата јас само украсував :D
Доколку не ти се прави торта можеш да направиш обично касато и исто така да го декорираш, ако не знаеш како се прави касато слободно прашај ;)
Аватар на корисникот
AngelOfArh

Жолто цветче
 
47851232
Мислења: 2352
Зачленет: 26 Сеп 2011, 13:02
Локација: Скопје

Мислење 18 Дек 2012, 00:09

Свекрвини очи :D
За полнење
250 гр. суви смокви
50 гр. јатки од ореви(може и желе бонбони,суво грозје)
За обвивка
100 гр. шеќер
50 мл. вода
2 мали лажички какао
125 гр мелени бисквити
125 гр. мелени ореви
125 гр. маргарин
За валкање
по желба кокос, ореви....
Подготовка
Во тенџере се става водата и шеќерот да зоврие.Се трга од оган и се додава какаото и маргаринот.Се додаваат бисквитите и мелените ореви. Смесата убаво се меси додека се добие смеса за бомбица.
Сместа се дели на толку топчиња колку што има смокви.

Сувите смокви се стават во млака вода да омекнат 10 мин.
Им се вадат рачките, во длабнатинката се става една јатка орев. Убаво се затвараат.
Смоквите обвиткајте ги во малку развлечена бомбица. Убаво обликувајте ја (како око )
Се валкаат во кокос,ореви...(по желба).
Се ставаат во замрзнувач .
Замрзнати се сечат на половини.

Од оваа смеса излегуваат 16 свекрвини очи, а на половинки 32.
Аватар на корисникот
ilipili

Жолто цветче
 
47235583
Мислења: 1223
Зачленет: 19 Апр 2012, 16:22

Мислење 18 Дек 2012, 10:16

AngelOfArh напиша:Кога ја правам со готови кори само фил спремам, од пудинг и додавам путерче и внатре што ми дојде, чоколадца сецкани, бадемчиња во млеко зовриени, бисквитки некои лепени со чоколадце, овошје кандорано, бомбони бонитоп и се разбира остатокот од тестото кое се сече за да се добија триаголници... На крај матам хопла, зависи колкава торта ќе правам, еден дел оставам бел колку да ја премачкам цела торта а останатиот со зелена боја или со слатко од диви смокви зависи што имам го правам зелен. Тестата се сечат на 3 различни по големина триаголници, се разбира тоа иде во два, три слоја зависи колку сакате, јас најчесо зимам округли теста и тие се во три слоја и диретно ја цртам елката со нож на кората и сечам, значи не сечам триаголници, поедноставно ми е така, остатокот ко што кажав го ронам во филовите. Ќе ги исфилувам и ќе ги наредам, да се стегне пола саат во фрижидер сосе белата хопла одозгора и почнувам да ја декорирам со зелена хопла со шприц правам како мали боцки, не знам како да ти објаснам, се надевам ме сфаќаш, значи не мачкам туку со шприц правам мали боцки кои ми глумат зеленило на елката или пак ако немаш шприц можеш несмасно да намачкаш подебел слој од хоплата, да не ерамно туку да е брановидно баш, и со вилушка да направиш дополнително како мали нерамнини. На крај со парчиња желе бомбони и бони топ украсувам, најгоре сецкам едно желе во форма на звезда и го ставам како завршен лампион демек. Ова го правам уште од дете, од средно ми се чини, а како помала исто имам правено ама мајка ми ми ја правеше тортата јас само украсував :D
Доколку не ти се прави торта можеш да направиш обично касато и исто така да го декорираш, ако не знаеш како се прави касато слободно прашај ;)

Се те разбрав (знам за касатото и јас си го правам) само не те разбирам какви кори купуваш??? Кори пандишпан??? :D
Аватар на корисникот
17mart

Сино цветче
 
385175
Мислења: 416
Зачленет: 21 Јун 2012, 13:12
Слика

Мислење 18 Дек 2012, 10:29

17mart напиша:
AngelOfArh напиша:Кога ја правам со готови кори само фил спремам, од пудинг и додавам путерче и внатре што ми дојде, чоколадца сецкани, бадемчиња во млеко зовриени, бисквитки некои лепени со чоколадце, овошје кандорано, бомбони бонитоп и се разбира остатокот од тестото кое се сече за да се добија триаголници... На крај матам хопла, зависи колкава торта ќе правам, еден дел оставам бел колку да ја премачкам цела торта а останатиот со зелена боја или со слатко од диви смокви зависи што имам го правам зелен. Тестата се сечат на 3 различни по големина триаголници, се разбира тоа иде во два, три слоја зависи колку сакате, јас најчесо зимам округли теста и тие се во три слоја и диретно ја цртам елката со нож на кората и сечам, значи не сечам триаголници, поедноставно ми е така, остатокот ко што кажав го ронам во филовите. Ќе ги исфилувам и ќе ги наредам, да се стегне пола саат во фрижидер сосе белата хопла одозгора и почнувам да ја декорирам со зелена хопла со шприц правам како мали боцки, не знам како да ти објаснам, се надевам ме сфаќаш, значи не мачкам туку со шприц правам мали боцки кои ми глумат зеленило на елката или пак ако немаш шприц можеш несмасно да намачкаш подебел слој од хоплата, да не ерамно туку да е брановидно баш, и со вилушка да направиш дополнително како мали нерамнини. На крај со парчиња желе бомбони и бони топ украсувам, најгоре сецкам едно желе во форма на звезда и го ставам како завршен лампион демек. Ова го правам уште од дете, од средно ми се чини, а како помала исто имам правено ама мајка ми ми ја правеше тортата јас само украсував :D
Доколку не ти се прави торта можеш да направиш обично касато и исто така да го декорираш, ако не знаеш како се прави касато слободно прашај ;)

Се те разбрав (знам за касатото и јас си го правам) само не те разбирам какви кори купуваш??? Кори пандишпан??? :D

Да, да готови кори, ги имаш сега од повеке фирми но мене најубави ми се од Винчини некако, иако одамна не сум ги праела сепак најубави ми се тие ;)
Аватар на корисникот
AngelOfArh

Жолто цветче
 
47851232
Мислења: 2352
Зачленет: 26 Сеп 2011, 13:02
Локација: Скопје

Мислење 18 Дек 2012, 10:48

Да да тие се најубави но дека пиша кори и затоа те потпрашав... :) ќе пробам да ја направам и ќе ти го пишам крајот дали е добар иначе нема утка :rofl:
Аватар на корисникот
17mart

Сино цветче
 
385175
Мислења: 416
Зачленет: 21 Јун 2012, 13:12
Слика

Мислење 19 Дек 2012, 13:47

ilipili напиша:Свекрвини очи :D
За полнење
250 гр. суви смокви
50 гр. јатки од ореви(може и желе бонбони,суво грозје)
За обвивка
100 гр. шеќер
50 мл. вода
2 мали лажички какао
125 гр мелени бисквити
125 гр. мелени ореви
125 гр. маргарин
За валкање
по желба кокос, ореви....
Подготовка
Во тенџере се става водата и шеќерот да зоврие.Се трга од оган и се додава какаото и маргаринот.Се додаваат бисквитите и мелените ореви. Смесата убаво се меси додека се добие смеса за бомбица.
Сместа се дели на толку топчиња колку што има смокви.

Сувите смокви се стават во млака вода да омекнат 10 мин.
Им се вадат рачките, во длабнатинката се става една јатка орев. Убаво се затвараат.
Смоквите обвиткајте ги во малку развлечена бомбица. Убаво обликувајте ја (како око )
Се валкаат во кокос,ореви...(по желба).
Се ставаат во замрзнувач .
Замрзнати се сечат на половини.

Од оваа смеса излегуваат 16 свекрвини очи, а на половинки 32.

Јас овие како Мачкини Очи ги знам... друг рецепт имам за Свекрвини очи - ама поим немам кај ми е :$
Annath

Црвено цветче
 
549110414
Мислења: 5334
Зачленет: 09 Јан 2010, 16:01

Врати се на Рецепти

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: ssweety и 13 гости