Девојки домаќинки, ќе правам штрудла со јаболка ама рецептов многу едноставен ми се виде. Пола кг. кори кг. јаболка шеќер Корите се ставаат ко за баклва, ренданите јаболки се фрлаат врз корите и шеќер се пропрскува низ корите. И се пече. Е сега прашањето ми е - може толку едноставно? Без зејтини, кисели води и што ти ја знам друго?
Сакам да прашам...? Мајка ми става и зејтин по малце на корите пред да ги свитка, а кисела вода не сум видела да става...
Сакам да прашам...? Марамке мораш и зејтин да прскаш на корите....Е а за кисела вода на штрудла не сум слушнала.Се користи само за пити или гибаница.
Сакам да прашам...? Мојот рецепт за штрудли: Редам 4 кори една над друга,и секоја кора ја премачкувам со смеса од млеко и квасец,и попрскувам со стопен маргарин-кристал,така сите 4 кори,и откако ке ги наредам корите една над друга,над четвртата на едниот крај ги ставам претходно изренданите јаболка во кои имам ставено канела и шеќер,и ги виткам сите 4 во форма на ролат,и на крај ролатот го сечам на парчина по желба,штрудлите се превкусни,ако те интересира подетално,слободно пиши...
Ајде девојки некој со инспиративно главче евентуално со гладен стомак - затоа што тој обично може да роди интересни идеи, вечер имам пијанка/седенка/журка дома, и воглавно ми е полн фрижидерот со розе вино. Дајте идеја што appetisers да направам? Салата, нешто а? Имам саат време за подготвување, така да нека е брзо и едноставно. Само идеја, не ми требаат рецепти...не можам некако да се одлучам Фала
Пилешки стек срцке на коцки со сос од мајонез сенф и печурки побрзо нема а богами и повкусно убаво да си поминеш
Сакам да прашам...? Види таму нешто од рецептите за салатите што се со мајонез. Со црвено вино оди и месо и некоја висококалорична салата
Сакам да прашам...? Јас сум за ордевер, сирење, кашкавал и нешто сувомеснато. Со вино ова најубаво ми оди.
Сакам да прашам...? Сега не знам што имаш во фрижидерот ама сепак салатка пример цезар, пилешкото брзо се прави ако го имаш, кубетки ќе купиш, сезона на марула е. Чипс со кашкавал или доматен сос од страна. Ова го гледав пред некое време домати и пармезан Компири со сусам и соја сос http://www.kulinar.mk/recepti/Kompiri-s ... a-sos.html И да правилна температура на розе винотот е 10 степени. не го преладувај Јас обожавам вино и искрено освен бело за летно време другиве не ги ладам
Сакам да прашам...? Пирамитке Јас правам овошна салата најчесто, неколку видови сирење ги сервирам со печурчиња свежи, најчесто буковка, во фолија ги печам, пршутка ... , салата марула со пилешко мевце, пченка и кубети.... убав помин
Сакам да прашам...? Еј браво! Овошна салата! А баш пред некој ден се мислевме тоа да правиме кај другарка ми и сега Енца ме потсети, супер супер, со суво грозје, со лешник и со ооориз Супер девојки, одлични ви се советиве, не само тоа, туку и ми се пријаде! Ау одлично, Роси домативе, ау! Ајде итам јас од работа да спремам. Јас првично мислев нешто интересно да направам, крекери со некои глупости одозгора ама вие ми дадовте одлични идеи. Фала девојки и бујрум
Сакам да прашам...? Марамке јас правев штрудла со јаболка,со зејтин и кисела вода и убава излезе штрудлата,ама си се пофалив сега ама може и без зејтин да се направи штрудлата
Сакам да прашам...? ^Ја направив ама со зејтин, а без кисела вода и готово отиде пола и повеќе од тепсијата
Сакам да прашам...? Можеш друг пат да ставиш и сецкани ореви и/или мелени бисквити. Ванила во филот обавезно. Јас така ја правам и ептен ми се бендисува
Исто,иако со зејтин и кисела вода, таман ќе направам и отиде цела штрудла,ја снемува за брзо време преубава е
Сис нели ти ги кажав лепчињата со крем сирење, доматен сос, босилек и тост кашквал...Со вино се одлични
^^Да, да ми текна Освен некои од идеите кои ми ги дадовте, ајде девојки да ви кажам што направив вчера затоа што навистина излижавме прсти сите колективно, а многу е едноставен рецептов. Значи одлично оди со црвено или розе винце. Абе клиза ко на тобоган! Ептен ситно исецкав свеж домат, кромид и магдонос (најубаво со сецко ако имате), додадов малку босилок и вегета. На плех направив неколку купчиња начос (доритос) - еден ред начос, еден ред рендан кашкавал или друго сирење, па одозгора ова смесата со домат, и се така додека не ви се направи планина од начос, кашкавал и домати. Ставате во рерна и чекате додека сосема не се стопи сирењето, и потоа ставате на чинија и - бон апети! (има верзија и со сос од авокадо, евентуално со гравче од конзерва, барем знам дека така го прават по мексичкиве ресторани)
Сакам да прашам...? Можеш со една т.н пржена салата,ја служат во рестораните како прилог. Земаш моркови и ги сецкаш по должина (не на кругчиња) тиквички исто така ги сецкаш, потоа, ситно сецкаш брокула, шампињони, а можеш и уште нешто по твој избор... и многу малку ги пропржуваш во путер.
Сакам да прашам...? Блонд убави се и со многу, различен зеленчук исечкан на купно...пиперка, морков, компир, грашок, пченка (од овие по лажица-две), тиквица, модар патлиџан, динстај ги заедно, со две коцки зеленчукова супа, една лажица доматно пире и соја сос...како за мене мноооогу соја сос...