ТЕМА: Мафини

Мислење 07 Фев 2012, 21:39

Mb34 напиша:Пробав во хартиени корпиња да ги направам, ама за жал ми се заллепија..што треба да направам за ттака да не ми се залепват само во калапчињата да ги печам или да ставам масло на корпињата?

Во хартија кога печеш секогаш ќе ти се залепат, ако имаш купено готови некогаш ќе забележиш дека и тие се прилепени. Кога ги прават јас ги ставам во калап претходно намачкан со зејтин и брашно (или какао ако правиш чоколадни). Откако ќе се испечат остави ги да се изладат и кога ќе ги вадиш помини од страните со тап нож.
tigerlady

Зелено цветче

1169407
Мислења: 787
Зачленет: 21 Јан 2011, 19:20
Локација: somewhere in the universe
You is kind,
You is smart,
You is important

Мислење 09 Фев 2012, 21:59

Правев пред 3-4 дена ... Рецептот го најдов овде на ФЕМИНА ,http://www.femina.mk/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8/%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D1%98%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D1%9A%D0%B0/%D1%87%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0 .... Лесни се и одма се прават , за 10тина минути имаш преубава ЧОКОЛАДНА ЛАВА :D
Talita

Сино цветче

26153
Мислења: 275
Зачленет: 14 Ное 2011, 22:50

Мислење 26 Фев 2012, 21:00

Танана!!!Супер ми испаднаа од рецептот на ситно сецкано сајтот што некоја феминка го постирала во темата.Само што јас додадов во некои од нив ореви и мармалад од сливи...Прекрасно чоколадно задоволство :P
Прикачени фајлови
Picture 8054.jpg
Picture 8053.jpg
Podarok

Сино цветче

5997
Мислења: 170
Зачленет: 28 Фев 2011, 22:05
Локација: Скопје Македонија
За жал, шансите многу појасно се гледаат кога заминуваат, отколку кога се појавуваат.

Мислење 29 Фев 2012, 21:15

луѓе јас ја правев таа чоколадна лава, ама калапите не знаете колку ми се мали, смешка се :rofl:
и пола од смесата ми остана, 2 дена во фриџот ја чував, во еден длабок сад :)

и сега ја гледам викам ајде, во микрото ја турив, за 1 минута чоколадна лава :rofl: Aма тоа тестото и живо не е лошо :rofl:
е не, ќе се печеме 8 минути овде :D плус во мааали модли. :)
ludoto19

Жолто цветче

51474171
Мислења: 4072
Зачленет: 01 Мар 2010, 05:05
Локација: South Park,во кревет со Butters :)))))))
I'd Rather Go Naked Than Wear Fur

Мислење 29 Фев 2012, 21:31

Обожавам мафини. Купувам готови и ги украсувам со шлаг, мрвици...
Многу ми е криво што не сум нашла калап. Знаете ли каде има да си купам?
Инаку еве одличен рецепт, многу е вкусен:
http://asouthernfairytale.com/2011/04/1 ... -cupcakes/
Само да имав калап. Пишете ако знаете каде има. А до тогаш, ке си јадам рецепти за мафини како колачи. :)
Domino

Зелено цветче

243157
Мислења: 601
Зачленет: 15 Ное 2010, 19:48
Локација: Land of the stupid, home of the brave.
Не чекај ја среќата за да се насмевнеш, туку насмевнувај се за да бидеш среќен. <3

Мислење 29 Фев 2012, 22:21

ludoto19 напиша:луѓе јас ја правев таа чоколадна лава, ама калапите не знаете колку ми се мали, смешка се :rofl:
и пола од смесата ми остана, 2 дена во фриџот ја чував, во еден длабок сад :)

и сега ја гледам викам ајде, во микрото ја турив, за 1 минута чоколадна лава :rofl: Aма тоа тестото и живо не е лошо :rofl:
е не, ќе се печеме 8 минути овде :D плус во мааали модли. :)

да се самоцитирам, ова да не го пробувате, зашто течна столица ќе ве фане. :rofl: Jас малце каснав, ерупција на црева... а замислете да се замезев асално. :lol:

A може и дека живо го мцнав малце, непечено, може и од тоа :?:
ludoto19

Жолто цветче

51474171
Мислења: 4072
Зачленет: 01 Мар 2010, 05:05
Локација: South Park,во кревет со Butters :)))))))
I'd Rather Go Naked Than Wear Fur

Мислење 01 Мар 2012, 15:40

ги обожавам<3. Еве еден рецепт и од мене.Овие секогаш и ги правам на мама за 8 март.
Едноставни се за правење и нема многу пари да истрошете за ова. :)

2 шолји брашно
1/2 шолја шеќер
1 лажичка прашок за печиво
1/2 лажичка сол
1 јајце
3/4 шолји млеко
1/3 шолја масло за јадење

Во голем сад измешајте ги брашното, шеќерот, прашокот за печиво и солта. Во друг, помал сад изматете го јајцето и додадете ги млекото и маслото за јадење. Така изматени, додадете ги на сувите состојки од другиот сад и мешајте ги заедно додека смесата не се соедини. Сега кога смесата е готова, треба да го одберете вкусот за вашите мафини. Можете да бирате во мноштвото од опции како парчиња чоколадо, кокос, разни видови овошја, јаткести плодови. Изберете го оној што вас најмногу ви се допаѓа или мешајте неколку одеднаш, на пример ореви и суво грозје или чоколадни парчиња и банана. Најдобро е да ставите 3/4 шолји од ваквите додатоци, но ако ви е премногу или премалку можете да скусите или да додадете. Затоа, мафините се едни од омилените колачиња – даваат простор за експериментирање во кујната, а крајниот резултат е секогаш одличен.
Ни преостанува уште печењето. Најдобро е да ги печете во калап за мафини, но доколку го немате, како замена можат да ви послужат хартиени корпи за печење. Калапот или корпите треба да ги намачкате со масло за јадење и потоа во нив една по една ја истурате смесата. Се печат на температура од 200 Целзиусови степени околу 18 до 20 минути.
SarahTayMomsen

Зелено цветче

243219
Мислења: 580
Зачленет: 15 Јул 2011, 17:40
Локација: Lost in space.
Слика

Мислење 05 Мар 2012, 12:04

Е па драги мои, конечно, после многу (промашени) експерименти, ваша Annath си го пронајде идеалниот рецепт за мафини. Викендов го правев, ми успеа од прва, и мислам дека никакви други нема да правам, само овие (и по некој солен мафин, секако). Штом и сопругот ми ги бендиса (а тој не сака мафини и слични тестести колачи), значи дека се навистина добри.
Па, thanks Nigella! :D
Еве го клипот

Еве го рецептот со точна грамажа.
Суви состојки:
250г брашно
две лажички прашок за пециво (кај мене двете лажички беа цело ќесиче)
пола лажиче сода бикарбона
175г шеќер (обичен или кафеав по избор, јас ставив обичен)
ќесичка ванилин шеќер
2 лажици какао
150 г сечкана чоколада (јас ја користев црната чоколада за готвење од КАМ) и плус 50 г за одозгора
Убаво се мешаат во длабок сад
Течни состојки:
250мл млеко
90мл масло
едно јајце
екстракт од ванила или рум (тогаш не мора ванилин шеќер)
И овие состојки се промешуваат колку да се соединат и се мешаат со сувите, со маталка (миксер никако), колку да нема грутки ( а нема да има ако течните состојки се ладни).
Се ставаат во хартиени корпи во калап за мафини, се поросуваат со чоколадни парчиња одозгора и се печат во претходно загреана рерна на 200 степени, 15-20 минути (јас ги печев 15 минути).

Мене ми излегоа 15 парчиња чоколадна фантазија - уживајте! 8)
Прикачени фајлови
DSC01936.JPG
Annath

Жолто цветче

22233515
Мислења: 3548
Зачленет: 09 Јан 2010, 17:01
Go confidently in the direction of your dreams. Live the life you have imagined.
Слика

Мислење 12 Мар 2012, 17:13

Само да прашам дали ги печеше директно во хартиените корпиња наредени на плех или ти беа ставени во калап за мафини?
ANGEL1

Сино цветче

3268
Мислења: 155
Зачленет: 21 Дек 2011, 23:44
Локација: Vo cetvrtata dimenzija na mojata fantazija
Слика
OSTAVETE TRAGA....NAJDLABOKIOT KOPNEZ NA COVEKOVOTO SRCE E POTREBATA DA ZIVEE ZA CEL POGOLEMA OD SEBE.

Мислење 12 Мар 2012, 17:30

Ги печев во хартиените корпи во калап за мафини... ако ги печеш на обичен плех ќе ти се разлее смесата во калапите и мафините ќе имаат неправилна форма. Барем моето искуство така покажа. Ако немаш калап за мафини, можеш да ги искористиш алу-корпите на Фино, мислам дека ги има во секој поголем маркет, по 10 парчиња се во пакување. Ама тие се поголеми од обичните хартиени корпи.
Annath

Жолто цветче

22233515
Мислења: 3548
Зачленет: 09 Јан 2010, 17:01
Go confidently in the direction of your dreams. Live the life you have imagined.
Слика

Врати се на Рецепти

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 3 гости

Site Meter