1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Mесен леб

Дискусија во 'Рецепти' започната од wolf4e, 19 октомври 2010.

  1. sunfemina

    sunfemina Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Не излегува убав лебот направен во машинка? :( :( Јас сум повеќе за рачно месен леб ама се нема време секојдневно па сакав кога ќе можам да си купам "лебоправач" ама ако не излегува вкусно лепчето ништо... :?:
     
  2. Li0ness

    Li0ness Популарен член

    Се зачлени на:
    30 октомври 2010
    Пораки:
    1.057
    Допаѓања:
    1.818
    Веројатно зависи од рецептот. Моите деца го обожаваат, многу е вкусен и воздушест, може да претераш и да не забележиш :$ (како мене).
     
  3. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Пол:
    Женски
    денес правев обичен домашен леб...мама ми кажуваше јас правев :) добро испадна ;)
     
    На ilipili му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kikav

    kikav Популарен член

    Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    2.711
    Допаѓања:
    2.034
    обожавам месен леб секогаш ко ке појдам кај тетками всеело ми меси специјално за мене
     
  5. discofilman

    discofilman Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    106
    Eve vi od mene proveren recept koj 100% izleguva i racno i vo sekoja masina za leb:
    600 gr. brasno Tip 500 pa nagore
    375 gr. voda
    10 gr. suv kvasec ako go pravite vo masina a za racno obicen ista gramaza.
    20 gr. seker
    15 gr. sol.
    10 gr. zejtin
    Ovoj recept ispadnal odlicno vo poveke masini dokolku site raboti se merat na digitalna vaga a ako testoto se pravi racno i se pece vo rerna lebot e poubav.Za poveke ili pomalku brasno samo proporcionalno ke gi zgolemuvate ili namaluvate ostanatite sostojki i nisto drugo.Dokolku sakate da mesate rzano ili integralno brasno so osnovnoto kolicinata treba da bide maksimum 25% od sevkupnoto brasno odnosno ako pravite testo od 600 gr. osnovnoto treba da bide minimum 450 gr. a ostanatite 150 gr rzano ili integralno.Ne preporacuvam da se mesaat rzano i integralno zaedno vo isto testo.So belo i rzano ili belo i integralno moze da se mesa pcenkarno a procentot treba da bide 12.5% odnosno da se odzeme pola od rzanoto ili integralnoto dokolku se dodade pcenkarno i vo ovoj slucaj se dodava voda 10 do 20gr poveke od predvidenoto bidejki pcenkarnoto poveke upiva voda.Sto se odnesuva do stavanjeto na sostojkite ako poseduvate masina so dve mesalki se stava prvo vodata i zejtinot pa brasnoto pa na kraj kvasecot,sekerot i solta a so edna mesalka e obratno odnosno sostojkite najdolu,brasnoto vo sredina i vodata najgore.I vo dvata slucaevi e taka bidejki vodata i kvasecot ne treba vednas da se izmesaat.Dokolku
    [mod-kirilica:1jtrh8cv][/mod-kirilica:1jtrh8cv]
     
  6. veronikaveronika

    veronikaveronika Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 март 2011
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    132
    Многу сакам топол леб. Ма го обожавам :D
    Мојот последен хит е брзо лебче, кое се прави за 15-тина минути.
    Јас замесувам 2 чаши брашно, една јогурт , лажичка сол и едно пециво. Веднаш се става во убаво подмачкано тавче со маргарин или зејтин, а горе може и да се премачка со јајце и сусам, а јас знам и да си ставам и изронето сирење.
    Се пече додека не зарумени убаво , во загреана рерна на 220 степени, а при крај се попрскува со малку вода!
    Ако му сте му ставиле и сиренце- еве Ви и доручек! ;)
     
    На Antebellum и baby-star им се допаѓа ова.
  7. Moira

    Moira Популарен член

    Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.676
    Ај тука ќе го ставам рецептот на луничка, кој одма го направив и јас вчера ^_^

    Јас користев коцка квасец, кафеав шеќер (заради малата), додадов и мелени ореви во шеќерот, циметот и морското оревче, и не наредив 6 ленти една врз друга (зошто моите малце подебелки и ептен нараснаа, уффф) туку 3 со 3, и беше ФЕ-НО-МЕ-НАЛ-НО !

    Следно (утре/другиден сигурно :D ) ќе го направам, ама со мала модификација - нема да ги ставам една над друга лентите, туку ќе ги вртам како полжавчиња. Вака нешто:
    [​IMG]
    Кој сака тесто/цимет/оревче обавезно да го направи рецептот - ептен е лесен, и брзо се прави. Фала ти луничке :f: , ќерка ми полуде по лепчево, а и сите ние (посебно јас :$ )
     
    На danichap, Serafima, Mikako и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. lunicka

    lunicka Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.684
    Допаѓања:
    97.984
    Пол:
    Женски
    Тугооооо,украла си ми га рецепт :rofl:
    Јас утре повторно го правам.Моиве реков дека ќе паднат во несвест!И паднаа ,станаа и велат прави го пак.. :rofl:
    Мило ми е што ви се допадна .Како и во секој рецепт варијации се дозволени.Уживајте во него.
     
    На Sweetheart87, Annath, danichap и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. bumbi

    bumbi Популарен член

    Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    494
    Допаѓања:
    262
    Пол:
    Женски
    Јас било што да правам од тесто, секој пат многу тврдо ми излегува. Изгледа претерувам со месењето и никако да се опаметам.

    А месено лепче си е месено лепче. Ништо не може да го замени. Крцкава кора, а внатре како душа. Ммм...
     
  10. kravce

    kravce Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.807
    Допаѓања:
    52.964
    Мене ми е вкусен, дури и така лепчето го јадам :) без разлика што е во машинка правен, домашен е, знаеш што ставаш во него, може не го месиш со раката, ама нема додатни адитиви, полн леб е, не е како оние од фурна, мене ми се допаѓа :) :up:
     
    На sunfemina му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Emotional123

    Emotional123 Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.475
    Допаѓања:
    39.705
    Пол:
    Женски
    Ах бе јас на диета, а само ми искачаат вакви теми :( .
    Како месено лепче нема друго :D .
    Јас многу не коплицирам брашно, квасец, вода и сол....кога ќе се замеси и испече ммм... :D
     
    На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  12. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.400
    Допаѓања:
    5.849
    ние дома месеиме леб.. ете сабајлево месив... сега е испечен и како мирисаа мммм :)

    брашно,вода,стиска сол,мала лажичка шеќер и квасец..
    а многу ретко додавам сварен компир и убаво испасиран .. колку е поубав и помек лебот штета што ми се подигаат киселини од лебот со компир :|
     
  13. TheIdealMe

    TheIdealMe Истакнат член

    Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    238
    Допаѓања:
    88
    Луѓенца ако знаете некоја рецепта за лебче со целозрнесто брашно кажујте, ама воопшто да нема бело и по можност пченкарно и пченично брашно?
     
  14. fifi16

    fifi16 Истакнат член

    Се зачлени на:
    28 октомври 2013
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    177
    Пол:
    Женски
    денес за прв пат месев леб, со мала помош од мајка ми, ама излезе супер... ќе гледам веќе почесто да месам леб, и така премногу ми се допадна :lol:
     
  15. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.750
    Допаѓања:
    60.976
    Обожавам да месам - од сите кулинарски вештини месењето ми е најомилено. Ако треба да избирам мегу подготвување на чорби, различни „тави“ и месење јас ќе го изберам последново!!! Месам се - кифлички, пита, пастрмајлија, пица, леб...
    Мирисот на месен леб го прави домот потопол и попријатен...
     
    На Antebellum, sesilija, Mama25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Espadrila

    Espadrila Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    20.736
    Од имателите на пекач за леб, некој да сподели рецепта со комбинирани брашна, и дали рецептата е за 750 гр леб или за 1000 г леб?
    Благодарам однапред
     
  17. Silver.E

    Silver.E Популарен член

    Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Ако сакаш воопшто да нема бело брашно, однапред да знаеш дека лебот ќе биде многу тврд и потежок за јадење.
    (Што не значи дека ќе е поневкусен, но треба да погодиш во кои пропорции да го ставиш брашното, да има повеќе путер и масло за мекост и убаво да покисни)
     
    На TheIdealMe му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kukla21

    kukla21 Мама Член на тимот

    Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.733
    Мојот Пекач има рецепта со интегрално брсшно. ама оди во комбинација со бело.
     
  19. Tatjana95

    Tatjana95 Популарен член

    Се зачлени на:
    4 август 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    1.115
    Пол:
    Женски
    Нема нешто повкусно од домашно месено, топло лебче... Можам едно цело сама да изедам и тоа без проблем! :$ Имам пробано да замесам, и убаво излезе. Одозгора му наросив некоја сол (што упорно не ми текнува како се викаше! (facepalm)) и различни семки.. Да не сум на диета, сега одма прво за тоа се зафаќам! :mm:
     
  20. IveBrajan

    IveBrajan Истакнат член

    Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    593
    Женчиња јас сакам за утре да пробам да го испечам на хартија за печење лепчето. Ќе го биде така? Не сакам брашно одоздола а не сакам ни зејтин, па затоа сакам вака да пробам. И дајте некој совет да биде меко како душа (и внатре и кората). Доволно е со крпа да се покрие?