Jaс вака го правам , во тава ке испржам една кромитка и ке додадам 1 филџан ОРИС и 2 филџани вода, ке осолам со солче и вагета ја намалувам ринглата на потивко го поклопувам и оставам да се искрчка вкусот е прекрасен [пријатен аапетит]
Го обожавам оризот и цело време си експериментирам. Минатиот пат ставив ситно исецкан кромид и црвена пиперка да се запржат малце заедно со малку вегета. По 5 минути го ставив и оризот, промешав, ставив вода и та-дам после 20тина минути прекрасен ручек!
Запржено кромидче, го додавам оризот да се пропржи и му додавам вода. Откако ќе почне да врие го ставам во рерна да се потпече. После тоа му додавам рендан пармезан ( од кесичка, една е околу 30-40 ден.) и кечап. МЊАМ!
Вчера направив ориз по моја мера и рецепт: 250 гр ориз го ставив да се вари со многу вода, значи не 1:3 повеке, од кога ке се свари го тргам ја процедувам водата. Сос: пилешко сечкано на ситно се пропржува , се додава кари околу една две лаж. зависи за колку луѓе спремаш. Ананас додадов ситно сечкан и се остава да се пржи додека ананасот не се карамелизира значи да потемне. Потоа се додава павлака за готвење течна, јас немав во моментов па ставив млеко и плус во досот една лаж. брашно да се згусти и се трга од оган и се сервира. Испадна прекрасн сос, тоа беше еден мал експеримент но толку ми беше сладок и вкусен што секако и понатаму во иднина здравје ќе го готвам.
Во тавче се става зејтин,сецкан кромид,рендан морков,пиперка,патлиџан и се става на шпорет да се пржи.Откако ќе се запржат се додава миен ориз и пак се попржува.На крај се ставаат сецкани компири,може и плус макарони,се става лажица црвен пипет,малку бибер,сол,вегета и му се сипува топла вода да ги покрие.Се пече во рерна околу 40 мин,додека да изврие водата.Преубаво е,се надевам помогнав
Мојот рецепт за превкусен ориз: Голема главица кромид ја сечкам ситно и ја ставам во повеќе зејтин да се пржи се додека не почне да пожолтува, тогаш додавам 4 -5 ситно исечкани моркови, 2 сечкани пиперки и ситно исечкан магдонос*. Кога се ќе биде убаво испржено, додавам исечкан домат, го чекам да се `растопи` и го додавам оризот и го пржам неколку минути. Во меѓувреме пуштена ми е рерната да ја достигне саканата температура и кога оризот ќе биде солидно пропржен, смесата ја истурам во плех, ја налевам со вода, посолувам и побиберувам и ја ставам да се пече. Кога ќе биде оризот готов, го послужувам `посолено` со ситно исечкано младо кромитче и соја сос. Пријатно јадење * Во зависност од домашниот буџет, во овој дел од готвењето додавам и ситно исечкан пилешки стек и брокула. Месото го пржам се додека не почне да поткафеавува -така ми е најубаво пилешкото.
Денес подготвив првпат Ориз на кинески начин..ммммм прсти да изедеш Потребно е за 2 лица: - 200 гр варен ориз - 2 јајца (кајгана иситнета) - 1 главица поголема кромид исечкана на резанки - вегета - црн пипер - малку кари - и масло Значи кромидот прво се пропржува во масло и кога ќе зацрвени се додава варениот ориз, па иситнетата кајгана и зачините, сето тоа 10тина мин се пржи и готовоо спремно за јадење Добар апетит!
девојки јас сакам да ве прашам, зошто кога правам ориз, секогаш ми е стврднат, не може дури да се јаде, а ставам вода кога го ставам во рерната, дали е до оризот или до мене ќе да е
fifi16, веројатно не ставаш доволно вода. Нели се ставало по 3 чаши вода на една чаша ориз, но јас кога го правам запечен во рерна ставам многу повеќе од три чаши.
Jas momentalno pravam oriz vo blender sraviv crveno kromidce taka pomalo i morkovi. Ubavi gi izblendirav da stanat kasa. Ja isprziv taa smesa vo zejtin i puter so malku vegeta i ja trgnav na strana. Potoa si izeckav uste edno belo kromidce taka na kockicki mali i go przev i go dodadov orizot. Vo edna tava go prefrliv orizot i staviv topla voda so kocka supa, ja dodadov kasata od kromid i morkovi, zaciniv so sol i vegeta i malku biberce merka nemam, tak od oko si praam
Пропржувам кромидче, додавам ориз и промешувам 1 минута. Потоа ставам вода, на 1 чаша ориз ставам 2 чаши вода и оставам на рингла да проврие, затварам со капак, намалувам шпорет. Повремено промешувам, водата испарува и оризот е готов за околу 20минути. Ставам кари и вегетичка во меѓувреме, многу е вкусно. Го сервирам со парчиња варен стек или риба конзерва.
Ориз со мелено месо Се пржи кромидот на кој му се додава и еден поголем морков исецкан на коцкички или пак изрендан. Кога ќе омекне морковот го додавам меленото месо и пржам.Кога меленото е при крај го додавам оризот и две супени лажици доматно пире,зачини,магдонос и преливам со топла вода и оставам да проврие. Тавата ја ставам во релна да се потпече околу 40 минути. Вкусно и брзо јадење со ориз.
Овој ориз се подготвува побавно, бара повеќе време на варење. Најдобро е да го оставиш да кисни во вода преку ноќ, а да го спремаш следниот ден.
Orizot mi e omileno jadenje I najcesto go prigotvuvam so pilesko meso. Najprvin go varam mesoto i istata voda od mesoto potoa ja koristam vo orizot. Za orizot zaprzuvam eden kromid, eden morkov I celer so maslinovo maslo. Potoa go dodavam orizot, dodavam iseckani brokuli, nekogas grasok, zavisi kakov zelencuk preferirate, ja dodavam vodata od mesoto, dodavam sol, vegeta, crn piper, magdanos I na krajot go redam mesoto odozgora I go stavam vo furna. Ponekogas go seckam mesoto na Mali parcinja I go mesam so orizot I go varam odozgora namesto vo furna I takov mi e poubav I posocen. Sekogas stavajte malku poveke voda od sto e merkata, da ne vi ispadne mnogu suv. Koga ke e gotov izvadete go od furnata odma, kolku poveke stoi, se susi od toplinata.
го обожувам оризот јас го приготвувам оној во кесичка од кам. Во зовриена вода само го додаваш сосе ќесичка и чекаш да се свари. Вкусот му е нешто измеѓу печен и варен ориз и овој нема многу скроб па не се лепи како обичниот сварен ориз. Исто така обожувам комбинација од ориз со пилешко во кари сос или пак ориз со печени пилешки копанчиња во комбинација со зелка салата.