ТЕМА: Ориз

Мислење 13 Мај 2011, 16:40

Правев ориз за ручек, на следниов начин. Пропржив кромид во масло, додадов шолја бел ориз, малце интегрален и лажиче ленено семе. Ставив 4 шолји вода, му ставив сол и го оставив да вари на рингла. Уф, каков оброк имав... :inlove:
Излезе прекрасно како за прв пат, варен ориз како со сос... мх мх мх... совршено. Утре пак! :wasntme:
Аватар на корисникот
Marilyn-Monroe

Жолто цветче
 
57634510
Мислења: 1806
Зачленет: 24 Дек 2010, 23:32
Great minds discuss ideas.
Average minds discuss events.
Small minds discuss people.
-----------------Eleanor Roosevelt.

Мислење 04 Авг 2011, 17:15

Го правев пред некој ден овој рецепт и ресив да го споделам, затоа сто испадна мн вкусно (извинете за буквиве но немам мкд поддрска)

Чорба од ориз и компири - во една тава ставете пола литар вода(мозе и малку повеке зависи колку сакате да е густо)
растворете една коцка од оние сто содрзат заЧини и додадете неколку капки маслиново масло.Оставете го додека не поЧне да врие.
Во друга голема тава додајте 40 гр маргарин, кромидЧе и неколку компири исеЧени на ситни коцки,додајте сол и оставете ги да се пропрзат малце поклопени со капак затоа сто со пареата се повкусни. Потоа додајте ја зовриената вода. 20 мин пред да го тргнете од огин, додајте ориз (2 солји ориз). Бон апетит.
Аватар на корисникот
shiningstar

Зелено цветче
 
222183
Мислења: 623
Зачленет: 07 Дек 2009, 23:26
Локација: на пуст остров
Понекогаш луѓето плачат - не затоа што се слаби, туку затоа што биле јаки предолго време.

Мислење 11 Авг 2011, 13:00

повекето основни начини сте ги напишале а јас само можам да ви кажам нешто плус да пробате...не видов дека некој има напишано....за кинески ориз-може да се стави јајца пржени,значи оризот изварен па моркови,грашак,кој сака кромид пржен,пилешко месо сецкано пржено,зачини, и јајца обични пржени се коа ке замешаш е многу вкусно.пробајте па кажете дали ке ви се свидит оризот со јајца.....
Аватар на корисникот
maca78

Бело цветче
 
64128
Мислења: 84
Зачленет: 17 Јун 2011, 04:36
Локација: kj sakam da sum-sum
I TVRDAM:OGNOT VODATA JA GREE,NO TAA ZA STRASTA LEK STO GASI NE E!!!!

Мислење 20 Окт 2011, 21:29

Мојата рецепта е од цимерката,секогаш ја гљавев да ми прави,после се научив,иначе можи со пилешки коцки,а можи и со вегета,јас така го правам,исто ми е :) ќе ви приложам и слика :)
РЕцептот:
(Е сега јас го правев само за мене,дури и многу ми беше така да ако е за повеќе луѓе удвојувате или утројувате :D )
1/2 чаша долгунавест ориз(можи и обичен)
пола пакетче зеленчук мешан(од замрзнатите по маркетите)
2 лажици вегета
1 и половина чаша вода

Значи го запржувам зеленчукот сам,во тенџерче,а може и поголемо тавче со малку масло,потоа по 5 минутки го ставам оризот и мешам,и тој да се помеша со маслото и малку да се запржи.Во меќувреме треба да сум брза и да си спремам чаша вода во која ја мешам вегетата и кога ќе почне по малку да се лепи оризот(а тоа мн брзо станува) ја додавам водата.Па уште половина чаша нели.Оставам да врие околу 20тина минути и промешувам од време на време.Кога ќе ја снема водата и почне да се познава зрното на оризот(и да изгледа малце кашесто не е важно) го тргам и го покривам.Треба да стои покриен околу 5-10 мин. После тоа веќе може да се јади :) Многу ми е вкусен.Понекогаш си додавам и лимон кога е сервиран.
Се надевам да ви се допадне :)
Прикачени фајлови
DSC02711.JPG
DSC02341.JPG
Аватар на корисникот
Divinebutterfly

Жолто цветче
 
914116905
Мислења: 2809
Зачленет: 17 Јул 2011, 15:10
Локација: Outher space
Слика
Кој се бори, може да изгуби. Кој не се бори има веќе изгубено !!!

Мислење 16 Ное 2011, 17:47

Скриен текст: покажи
Divinebutterfly напиша:Мојата рецепта е од цимерката,секогаш ја гљавев да ми прави,после се научив,иначе можи со пилешки коцки,а можи и со вегета,јас така го правам,исто ми е :) ќе ви приложам и слика :)
РЕцептот:
(Е сега јас го правев само за мене,дури и многу ми беше така да ако е за повеќе луѓе удвојувате или утројувате :D )
1/2 чаша долгунавест ориз(можи и обичен)
пола пакетче зеленчук мешан(од замрзнатите по маркетите)
2 лажици вегета
1 и половина чаша вода

Значи го запржувам зеленчукот сам,во тенџерче,а може и поголемо тавче со малку масло,потоа по 5 минутки го ставам оризот и мешам,и тој да се помеша со маслото и малку да се запржи.Во меќувреме треба да сум брза и да си спремам чаша вода во која ја мешам вегетата и кога ќе почне по малку да се лепи оризот(а тоа мн брзо станува) ја додавам водата.Па уште половина чаша нели.Оставам да врие околу 20тина минути и промешувам од време на време.Кога ќе ја снема водата и почне да се познава зрното на оризот(и да изгледа малце кашесто не е важно) го тргам и го покривам.Треба да стои покриен околу 5-10 мин. После тоа веќе може да се јади :) Многу ми е вкусен.Понекогаш си додавам и лимон кога е сервиран.
Се надевам да ви се допадне :)

Ме интересира само каков ориз користиш?
Аватар на корисникот
lunicka

Жолто цветче
 
124755329
Мислења: 1326
Зачленет: 29 Јан 2010, 09:56
Локација: *̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴ ̡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡ ̡ ̴̡ı*̡͌l̡*̡
СликаСлика

Мислење 16 Ное 2011, 18:13

lunicka напиша:
Скриен текст: покажи
Divinebutterfly напиша:Мојата рецепта е од цимерката,секогаш ја гљавев да ми прави,после се научив,иначе можи со пилешки коцки,а можи и со вегета,јас така го правам,исто ми е :) ќе ви приложам и слика :)
РЕцептот:
(Е сега јас го правев само за мене,дури и многу ми беше така да ако е за повеќе луѓе удвојувате или утројувате :D )
1/2 чаша долгунавест ориз(можи и обичен)
пола пакетче зеленчук мешан(од замрзнатите по маркетите)
2 лажици вегета
1 и половина чаша вода

Значи го запржувам зеленчукот сам,во тенџерче,а може и поголемо тавче со малку масло,потоа по 5 минутки го ставам оризот и мешам,и тој да се помеша со маслото и малку да се запржи.Во меќувреме треба да сум брза и да си спремам чаша вода во која ја мешам вегетата и кога ќе почне по малку да се лепи оризот(а тоа мн брзо станува) ја додавам водата.Па уште половина чаша нели.Оставам да врие околу 20тина минути и промешувам од време на време.Кога ќе ја снема водата и почне да се познава зрното на оризот(и да изгледа малце кашесто не е важно) го тргам и го покривам.Треба да стои покриен околу 5-10 мин. После тоа веќе може да се јади :) Многу ми е вкусен.Понекогаш си додавам и лимон кога е сервиран.
Се надевам да ви се допадне :)

Ме интересира само каков ориз користиш?

Јас користам ваков ко на сликата,долгунавест,ама можи и со нашиот обичниот,исто ми излегува :)
Слика
Аватар на корисникот
Divinebutterfly

Жолто цветче
 
914116905
Мислења: 2809
Зачленет: 17 Јул 2011, 15:10
Локација: Outher space
Слика
Кој се бори, може да изгуби. Кој не се бори има веќе изгубено !!!

Мислење 26 Ное 2011, 23:29

Divinebutterfly напиша:Мојата рецепта е од цимерката,секогаш ја гљавев да ми прави,после се научив,иначе можи со пилешки коцки,а можи и со вегета,јас така го правам,исто ми е :) ќе ви приложам и слика :)
РЕцептот:
(Е сега јас го правев само за мене,дури и многу ми беше така да ако е за повеќе луѓе удвојувате или утројувате :D )
1/2 чаша долгунавест ориз(можи и обичен)
пола пакетче зеленчук мешан(од замрзнатите по маркетите)
2 лажици вегета
1 и половина чаша вода

Значи го запржувам зеленчукот сам,во тенџерче,а може и поголемо тавче со малку масло,потоа по 5 минутки го ставам оризот и мешам,и тој да се помеша со маслото и малку да се запржи.Во меќувреме треба да сум брза и да си спремам чаша вода во која ја мешам вегетата и кога ќе почне по малку да се лепи оризот(а тоа мн брзо станува) ја додавам водата.Па уште половина чаша нели.Оставам да врие околу 20тина минути и промешувам од време на време.Кога ќе ја снема водата и почне да се познава зрното на оризот(и да изгледа малце кашесто не е важно) го тргам и го покривам.Треба да стои покриен околу 5-10 мин. После тоа веќе може да се јади :) Многу ми е вкусен.Понекогаш си додавам и лимон кога е сервиран.
Се надевам да ви се допадне :)

Го направивме, само наместо вегета измешана со вода, ние ставивме вино и излезе прекрасно и од тогаш често го правиме, користиме или Даути ориз или оној од Кам маркет така малку е долгнавест и убаво се двои.
Аватар на корисникот
interesna

Жолто цветче
 
632468
Мислења: 1916
Зачленет: 07 Јун 2010, 22:16
Локација: In the middle of nowhere :)
Слика

If you don't like what you see
If you can do better than me
You better walk on

Мислење 30 Ное 2011, 20:53

рецепт за сув ориз

односот ориз вода е 1 спрема 2

на малку масло се пржи кромирот. е додава две чаши вода и зацини какви сакаш и чекаш да зоврие.кога ке зоврие се додава една чаша ориз и веднаш се затвара скроз со капак тенџерето и шпоретот се исклучува.така со затворен капак и исклучена рингла стои 20 минути.за тоа време ке си ја прими цела вода.и многу е убав за сервирање.
sara1973

Фем почетничка
 
23
Мислења: 18
Зачленет: 24 Мар 2011, 22:44

Мислење 04 Дек 2011, 19:20

Освен стандардните рецепти за ориз, сега почнав во оризот да ставам многу кари....Многу ми е вкусен таков...Како за промена.
И обавезно магданос. Без магданос не ми е тоа тоа! ;)
Аватар на корисникот
girl.23

Жолто цветче
 
16461750
Мислења: 2133
Зачленет: 02 Јул 2011, 11:09
"Čovjek samo srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo."

Мислење 04 Дек 2011, 23:06

Мојот рецепт за ориз е оној за кинески ориз. Може да се направи со било каков ориз.

Потребно е (за 4 лица) :

-1 шолја ориз
-3 шолји вода (скоро секогаш, односот ориз-вода е 1:3)
-1 лажичка вегета (може и други зачини по вкус)
-неколки капки сок од лимон

Најдобро е да го правите на шпорет на струја, не на плин. Ринглата се загрева на највисока температура. Доколку шпоретот е најнова технологија, не користете највисока температура, затоа што вегетата брзо загорува. Оризот се запржува 1-2мин на загреано масло и се додава вегетата. Додека го запржувате оризот постојано мешајте. Ги додавате 3те чаши вода, мешате и чекате водата да зоврие. Кога водата ќе зоврие, додавате неколку капки лимонов сок, ја исклучувате ринглата, го затворате тенџерето и оставате 1 час да стои. Понатаму оризот сам се приготвува :)

*Лимоновиот сок е тајната за делење на зрната на оризот.
Аватар на корисникот
LadyEvil

Фем почетничка
 
1310
Мислења: 17
Зачленет: 21 Мај 2011, 12:32
I`m not intentionally evil but some people want me to be so bad, I just got to please them !!

Врати се на Рецепти

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: sannyi и 16 гости