Vo ovaa tema sakam da predlagame nekoi posni jadenja.Se blizat slavi,ima nekoi sto se posni,pa taka da mozeme da rzamenime po nekoja posna vkusna recepta.
znam deka koga ke se posti,izborot na jadenje e mnogu mal,a osobeno na slatkite raboti.. jas ke vi kazam eden recept za posni kolacki koj mislam deka ke vi se dopadnat i ke stanete zavisnici od niv.. 250gr Ovesni snegulki 1 margarin kristal 5 mali lazici talog od svareno tursko kafe 5golemi lazici kakao 1vanilin sheker 180gr sheker i toa e se sevo ova se mesa i od taa smesa se pravat topcinja..i lap lap ) sovet..koga ke stavate kafe,ostavete i malku voda t.e. varenoto kafe da ima voda..pozz
Девојки ај плиссс кажете некоја посна торта или посни колачи. За во сабота треба да направам нешто посно благо ќе имам гости дома. Ајде пишете
http://www.coolinarika.com/recept/752428 Ова го имам правено и навистина е вкусно ако е посно, а разгледај , има и други интересни рецепти за посни колачи .
Дали некој знае некое посно јадење без зејтин. Планирам да ја постам оваа недела, но освен овошје и зеленчуци незнам и неможам да најдам на интернет некое посно јадење(благо или солено) кое се прави без зејтин. Помагајте
и јас постам оваа недела без зејтин. Посно јадење ти е варен ориз со зачини, можеш да јадеш макарони (посни) варени со ќечап на пример... Мешан зеленчук варен или запечен во рерна, но со вода.. Компир варен- сам или како салата со оцет, сол, пипер и кромид.. Ова го јадам јас..ако се сетам на нешто друго ке ти кажам...
Колку што јас знам, можеш да направиш (бело) гравче, леќа, ориз со зеленчук (варен ориз се меша со обарен зеленчук, може со што сакаш, јас ставам од онаа блага смрзната пченка и грашок, (една комбинација) или со барена брокула (другата комбинација). Нормално, стави си зачини за да има поубав вкус, јас ставам сол и црн пипер, така ми е највкусно. Сум правела компир-салата, значи варен компир сецкан, сецкан кромид, босилек (по вкус, не мора), и јаболков оцет. Лесен ручек може да биде и салата од марула со пченка и варени компири, со сечкани маслинки. Но, најважно за постот е воздржување и умереност во сѐ. Значи, нема алкохол, нема секс, нема нечисти мисли , без расправање со други, без лоши мисли. Постот е и телесен и духовен, не е само воздржување од некој вид храна.
Фала девојки ми дадовте супер идеи , денес за ручек ке си приготвам нешто од вашите предлози. Иначе се воздржувам во се, нема секс , алкохол, нечисти мисли итн. Фала ви мн уште еднаш.
Посни кифли 1кг. и 200г. вода 2кг. брашно 3лаж. сол 10лаж. шеќер 3 филџани зејтин 2 коцки квасец Кога ќе се испечат се премачкуваат со зејтин. Песок торта - Посна 6 пудинга од ванила се варат со 1л. вода. Откако ќе се олади се додава 250г. шеќер во прав и 250г. маргарин и убаво се мати. Филот се дели на 3 дела. Во едниот фил се додава 150г. ораси мелени, во вториот 150г. кокос и во третиот 150г. бисквити. Деловите се редат еден врз друг. Декрорација може потопено чоколадо, може и кокос. Посни табуретки 300гр. маргарин 300гр. брашно 300гр. мелени ореви 1лаж. какао 150гр. шеќер во прав ( се сечат со капаче од кока кола и се печат ) Фил: 2 пудинга од ванила со 1/2 л. вода и 6 лаж. шеќер 1 маргарин с емати со 200г. шеќер во прав Се валкаат во кокос или ореви Глазура шлаг + чоколадо.
Ова го направив денес, доста убаво, а посно. Сварени макарони, а настрана сос: - домашен сос од патлиџани - печурки - 2-3 чешниња лукче - 5-6 краставички кисели - сушен магдонос - црн бибер - оригано - сол по вкус Ова се вари се додека не се згусне, па макароните во чинија се прелеваат со истиот.
Утре ќе имам важни гости на ручек,а бидејќи утре е петок немам никаква идеја какво јадење да направам.Доколку некој има идеја што да направам посно за ручек и некој посен десерт нека пиши рецепт.Стварно многу ми значи тој ручек не би сакала да се пред луѓето.
Нефертити, зависи кој ти доаѓа на ручек. Ако се странци, од искуство ти кажувам, нема утка со едно добро тавче гравче, пинџур и пиперки печени со лукче, а ако имаш време и домашно печено лепче. Ако се „наши“ луѓе, можеш риба, компир салата, винце... Ете ти убав ручек. Ама не риба онака испржена само, туку купи убава риба, можеш да ја испечеш со ова-она, и ќе изгледа убаво и ќе биде вкусна. И трет предлог, ако си вешта, морски плодови, ракчиња, лигњи... Нема да погрешиш.
Идеја за десерт за Нова Година, за оние кои постат . Посна банана торта Потребно: 1 л вода, 50 гр. кокос, 350 гр. шеќер, 4 пак. пудинг од ванила, 375 гр. маргарин, 1 кг. банани, 300 гр. кршени посни бисквити. Подготовка: 100 гр. од шеќерот и целиот кокос, се мелат во блендер за кафе (да биде во прав). Потоа се вари пудингот во кој се става преостанатиот шеќер и шеќерот во прав со кокос. Откако се излади се бие со маргаринот и се додаваат бисквитите. Во калап се става најлонска кеса или алуминиумска фолија, па се истура половина од смесата и се реди ред со кругови банана. Потоа се додава преостанатиот фил со бисквити. Се става во ладилник убаво да се стегне и да омекнат бисквитите (најдобро да се остави преку ноќ). Потоа се сече и декорира со посно чоколадо или со посен чоколаден прелив. На дело, со слика :
Безимена торта Спојлер не знаев што име да и ставам Потребно за пандишпан: 200 гр. шеќер, 300 мл. сок од портокал, 3 лаж. масло, 3 лаж. мармалад од кајсии, 50гр. рендано посно чоколадо, 1 мала лажичка сода бикарбона, 200 гр. брашно, рендана кора од 1/2 портокал, 1 лаж. какао. Потребно за чоколаден фил: 750 мл. вода, 3 кес. пудинг од чоколадо, 250 гр. шеќер, 250 гр. маргарин, 100 гр. мелени посни бисквити, 200 гр. посно чоколадо. Потребно за бел фил: 500 мл. сок од портокал, 2 кес. пудинг од ванила, 200 гр. шеќер, 250 гр. маргарин, рендана кора од портокал, 100 гр. рендано посно чоколадо. Подготовка: Се печат два пандишпани, во калап бр. 32 за да излезе тенок лист за тортата. За чоколадниот фил: Се прави пудингот и додека е врел се става чоколадото да се стопи. Откако излади, се бие со маргаринот и се додаваат мелените бисквити. Се поготвува и белиот фил. Чоколадниот фил се дели на два дела. На пандишпанот се става едната половина, па целиот бел фил, па повторно уште едната половина од чоколадниот фил. На крај се става и другиот пандишпан. Се остава да се лади целата торта. Еве како би требало да изгледа : Спојлер Правена е на истиот начин. Само за да излезе повисока и со повеќе фил, пандишпаните ги пресеков, поточно извадов кора со дијаметар за калап број 26. За оној калап на кој им се вади страничниот дел.
Јас сакам да направам некои посни колачи. Најверојатно ќе бидат ванилици, само сакам да ги збогатам со ѓумбир и цимет, и се надевам дека ќе бидат вкусни. Најдов некои добри идеи, а посебно ме заинтригираа ванилиците, посните медењаци и куфличките со ванила и ореви http://www.kulinar.mk/podkategorii/rece ... serti.html
Сникерс 500 гр. сецкани урми 500 гр. толчени печени кикиритки (несолени) 500 гр. таан алва (но може и помалку бидејќи многу е благ колачот) 1 маргарин Кристал Маргаринот се топи и малку подоладен се меша со урмите ,кикиритките и алвата. Се обликува смесата во плехче и одозгора се премачкува со растопено посно чоколадо . Се става во фрижидер да се стегне и се сече на штангли .
Посна шунка Состојки: 430 гр шеќер, 280 гр бадеми, 50 гр какао, сок од лимон екстракт од малинка Во сад се става 280 гр шеќер, многу малку вода и сок од лимон,се меша и се става да се вари.Во сварениот сируп се додава 280 гр обарени , излупени и сомелени бадеми.Бадемите се варат со шеќерот се додека не се добие цврста и густа смеса како за пуслици. Смесата се дели на 2 дела.Едната половина се бои со екстрактот од малинни, а другата се остава бела.Двете смеси се ставаат на подлога попрскана со шеќер.Од црвената се прави во облик на шунка, како ролат.Се развива белата половина , па во неа се става црвената смеса.Се витка така што белата ке ја обвие целата срвена маса и ќе добие изглед на шунка.Целата шунка се прелива со глазура од какао кое се прави од 150 гр шеќер и вода.Во сад се става шеќерот и со чаша вода се вари густ сируп.Се додава какао растворено со малку вода и се меша се додека глазурата не се стврдне.Се премачкува шунката и се остава да се исуши и дури потоа се сече на тенки кругови. Полнета риба шаран или крап 1 чаша варен ориз 2 главици кромид 4 чешниња лук рендан варен морков рендан варен компир магданос сол,бибер, црвен пипер, вегета Се полни рибата.Отворот се затвара со конец.Се става во плехче да се потпеце во рерна.Се прелива одвреме навреме со зејтин кој е помешан со малку вода црвен пипер, вегета, бибер лимон.. а и самата риба ке пушти сок.Се пече на умерена температура Салата со компири Варени компири, кисели краставицки сецкани, сецкани зелени патлиџани (ова од туршија), кромид, сецкани пеглани пиперки,малку морков исто од туршија , лути везени суви варени пиперки ,сол по вкус, бибер, ловоров лист и зејтин. Посен Ориз со Печурки 200-300гр Ориз 500гр Шампињони живи 200гр варен грашак 1-2 моркови варени 100гр ореви Оризот се вари со малку сол или вегета по желба На страна се пржат исечените шампињони со малку зејтин Од кога ке се свари како пилав оризот, се додава грашакот, печурките и сецкани на коцки морковот како и кршени или сецкани оревчиња..
Пире со прокељ и јаболка. Потребно е 600 гр млади компири за пире 300 гр свеж прокељ (мали зелчиња) 2 зелени јаболка лимонов сок сол, бибер, цимет маслиново масло свежо насечкан влашец 200 дцл.хопла (малечко пакување) Сварете ги компирите за пире, но не ги преварувајте. Прокељот само обарете го во жешка вода 20 минути, да омекне, зошто не му треба многу варење. Јаболката измијте ги, и со се лушпа нарендајте ги на ситно ренде. Во длабок сад сварените компири изгмечете ги за пире, но да има цврстина. Додајте сол, бибер, малку цимет, маслиново масло и солена хопла. Мешајте за да добиете убаво пире. Прокељот сварен, исечете го на половина и додајте го во пирето. На крај, додајте ги и јаболката ситно изрендани, влашецот и промешајте. Додајте малку лимонов сок, по избор. Има чудесен вкус ова јадење, но не е за сечиј стомак Јас го комбинирам со телешки медаљони или со свинска кременадла, прави фантастичен шмек разноликоста на вкусовите.
Посна салат со туна 1 конзерва црвен грав 1 конзарва пченка 1 голема конзерва туна малку кромид Се става гравот пченката туната малку исецкан кромид и се зачинува со бибер малку сол и оцет и се се меша . Прекрасна салата ја обожавам и најлесна е за правење