ТЕМА: Посни јадења

Мислење 12 Апр 2012, 14:08

Посни кокос кифлички

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
250 грама Шеќер
1 кесичка/ки Прашак за печиво
30 милилитри Масло
1 Кора од лимон
50 грама Кокосово брашно
200 милилитри Вода
500 грама Брашно

Време за подготовка: 20 мин.
Време за готвење: 40 мин.

ПОДГОТОВКА:
Од сите состојки замесете тесто, со тоа што вода ќе додадете онолку колку што ќе ви биде потребно за да добиете хомогено тесто.Кинете парчиња тесто, правете топчиња, па од нив кифлички.Редете ги на плех, кој сте го обложиле со алуминиумска фолија.Печете на 180 степени, околу 20-ина минути.Кога кифлите ќе заруменат извадете ги.Додека се топли потопете ги во сируп зовриен на рингла од 200 мл. вода и 250 гр. шеќер.Потоа кифличките валкајте ги во кокос и послужете.
Слика

Посни соленки

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
3 Шекер лажичка/ки
малку Сусам
2 лажица/ци Сол
15 лажица/ци Масло
1 мала лажица ким
1 Квасец
500 милилитри Вода
1 килограм/и Брашно
малку Афион

Време за подготовка: 15 мин.
Време за готвење: 30 мин

ПОДГОТОВКА:
Квасецот со малку шеќер, брашно и вода се остава да стаса на стандарден начин.Брашното (околу 1 кг.) ставете го во длабок сад и направете влдабнување па додадете ги квасецот, маслото, солта, шеќер и водата.Замесете средно тврдо тесто.Убаво измесете го и оставете да стасува.Откако тестото ќе го удвои волуменот премесете го и расукајте тенка кора.Од тестото земајте и правете долгнавести форми.Намачкајте ги со малку масло и посипете со сусам, афион или ким.
Слика

Топчиња од јаболка

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
500 грама Шеќер
малку Цимет
200 грама Портокал
50 грама Кокосово брашно
200 милилитри Вода
50 грама Бадеми
1000 грама Јаболки

Време за подготовка: 30 мин.
Време за готвење: 30 мин.

ПОДГОТОВКА:
Шеќерот ставете го во сад и варете го додека сирупот не почне да се згуснува.Излупените и исчистени јаболка додадете ги во сирупот, промешајте, исцедете сок од портокалот и додадете ја неговата претходно иструганата кора.Непрекинато мешајте, сè додека масата не се згусне.Тогаш тргнете од огнот и вмешајте ги исецканите бадеми.Правете топчиња, па секое извалкајте го во кокосовото брашно измешано со цимет.Ставајте ги на кујнска хартија, а кога ќе се оладат веднаш послужете.
Слика


Посни гевречиња

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
1 Шекер лажичка/ки
малку Сол
200 милилитри Масло
1 Квасец
500 милилитри Вода
500 грама Брашно

Време за подготовка: 20 мин.
Време за готвење: 30 мин.

ПОДГОТОВКА:
Откако квасецот ќе стаса со другите состојки се замесува средно меко тесто.
Се кинат парчиња и се прават гевречиња.
Секое геврече се става во топла вода, па во сусам, се остава да стаса и потоа се пече.
Слика
Аватар на корисникот
tweety26

Жолто цветче
 
14924924
Мислења: 1468
Зачленет: 30 Мар 2010, 12:08
Слика

Мислење 13 Апр 2012, 17:32

Го читав составот на бисквитите и пишуваше дека содржеле билна маст? Посни се ? :wasntme:
Маст од билка , а билката растение ( освен што е администратор на форумов :D ) така што посни се или грешка сум ?

Скриен текст: покажи
Не знам каде да го поставам прашањево, овде најсоодветно ми е некако :)
Аватар на корисникот
danniela5

Жолто цветче
 
8611194
Мислења: 1295
Зачленет: 24 Јун 2011, 21:43
Локација: Во солзите на повреденото срце....
Пред да навредиш некого, изброј до десет, можеби уште нешто ќе ти падне на памет.

Мислење 13 Апр 2012, 18:05

Ах бре луѓе, постот подразбира користење само продукти од растително потекло не и од животинско. Нејасно ми е зошто толку зејтинот се отфрла?!
Аватар на корисникот
julie77

Црвено цветче
 
101628157
Мислења: 5308
Зачленет: 02 Фев 2010, 15:31
Локација: Special land
Слика

Мислење 13 Апр 2012, 18:50

ХМ..зејтинот или маслото делува збунувчки и мрсно..арно ама е посен..но не и за Велигден,како што рибата е посна а за време на велигденските пости се јаде само на цветници..тоа е разликата.а и поентата на постот е да се јадат попрости е едноставни работи а не да се најде адекватна замена за сирење кашкавал,месо млеко и сл..барем јас така сметам..позз
Аватар на корисникот
dunika

Сино цветче
 
12593
Мислења: 166
Зачленет: 30 Мар 2012, 23:00
Локација: во земјата на чудата..

Мислење 13 Апр 2012, 22:32

Бидејќи сега се овие Велигденски пости,а мене ме фати крза за нешто вкусно и благо си направив посни колачиња,за околку 15 мин. Прелесни се значи!
Чокопопс:
- 250 гр. шеќер
- 1 маргарин
- 1 чоколада за готвење
- 4 лажици мед
--> Се заедно да проврие и да се олади,а потоа смесата се става во сад во кој има 250гр чоко попс(оние чоколадни топчиња,како корнфлекс ги викаат :D ) и 100гр сусам
Колачите потоа се прават во калап за лимон и така се оформуваат.
Превкусни се :)
Аватар на корисникот
Dragannah

Сино цветче
 
8483
Мислења: 145
Зачленет: 15 Мар 2011, 23:04
Најсилни се оние чувства кои не смееш да ги кажеш. :-)

Мислење 13 Апр 2012, 22:50

Dragannah напиша:Бидејќи сега се овие Велигденски пости,а мене ме фати крза за нешто вкусно и благо си направив посни колачиња,за околку 15 мин. Прелесни се значи!
Чокопопс:
- 250 гр. шеќер
- 1 маргарин
- 1 чоколада за готвење
- 4 лажици мед
--> Се заедно да проврие и да се олади,а потоа смесата се става во сад во кој има 250гр чоко попс(оние чоколадни топчиња,како корнфлекс ги викаат :D ) и 100гр сусам
Колачите потоа се прават во калап за лимон и така се оформуваат.
Превкусни се :)

Тие шишарки се викаат преубави се ги обожавам и јас. :)
Аватар на корисникот
tweety26

Жолто цветче
 
14924924
Мислења: 1468
Зачленет: 30 Мар 2010, 12:08
Слика

Мислење 13 Апр 2012, 23:54

Девојки имам дома буковки печурки како да ги направам, некој рецепт или само да ги испржам?
Аватар на корисникот
Alondra

Зелено цветче
 
352181
Мислења: 888
Зачленет: 17 Мар 2011, 11:02
Ако морам да паднам, ќе се потрудам да паднам на отскочна даска!

Мислење 11 Јун 2012, 21:46

Посни крофни

Потребно: 1,5 кг брашно, 200 гр. шеќер, рендана кора од портокал или лимон, 2 коцки квасец, 3 пак. ванила шеќер, 150 мл. масло, околку 700 мл. топла вода (може и повеќе, во зависност од брашното, дали прима повеќе), масло за пржење, посно чоколадо за глазура, шеќер во прав за посипување.
Подготовка: Се меси тестото, но особено важно е тоа што, маслото не се става веднаш на почеток, туку полека на околу 3 пати во самото месење. Тоа е финатата за внатре крофните да немаат шуплини. Откако убаво и глатко се измеси, се остава да одмори и нарасне.
Со оклагија се развлекува кора со дебелина од околу еден прст и се вадат крофните (со чаша или со калап), па се пржат во врело масло. Откако се испржат, се посипуваат со шеќер во прав и им се става стопено чоколадо за декорација.

Сликичка :) .
Скриен текст: покажи
0001.jpg
0001.jpg (37.51 KiB) Разгледано 717 пати
Аватар на корисникот
Serafima

Зелено цветче
 
88429305
Мислења: 876
Зачленет: 28 Окт 2010, 12:38
Локација: Во Неговaта душа...
... Љубете ги непријателите свои, благословувајте ги оние што ве колнат, правете им добро на оние што ве мразат и молете се за оние што ве навредуват и гонат...

Слика

Мислење 11 Јун 2012, 22:13

Alondra напиша:Девојки имам дома буковки печурки како да ги направам, некој рецепт или само да ги испржам?

А да ги потпечеш во рерна на фолија? Многу се вкусни така :).
Аватар на корисникот
anabel-a

Жолто цветче
 
1520013683
Мислења: 3321
Зачленет: 25 Авг 2011, 16:17
Локација: New York
"You have to die a few times before you can really live."

http://alexandrainwonderland1.wordpress.com/

Мислење 19 Јун 2012, 18:02

Скриен текст: покажи
Од почеток се извинувам за мерите, но како што правев така и пишувам :$ .
Со мерите на мајка, што би рекле :D .


Полнети тиквиња

Потребно: 2 поголеми тиквиња ( но не преголеми), 3 раце соја (претходно попарена во врела вода и истискана од вишокот на водата), 1 рака ориз, 1 лаж. вегета, црн пипер, сол по вкус, 1 главица пржен кромид, 1 домат (рендан), 1 лаж. црвен пипер, половина филџан масло, 4 лаж. домашен ѓувеч, лута пиперка, 2 домати, 2 филџ. вода (по 1 за во секое тикве, но да биде солена), 4 лаж. бело вино, масло.
Подготовка: Тиквињата се лупат и со лажица им се вади средишниот дел (семките). Се посолуваат внатре и надвор и се полнат со филот.
Филот се состои од: сојата, оризот, кромидот, ѓувечот, ренданот домат, сол, вегета, црвен пипер, црн пипер, маслото. Се заедно се меша и се полнат тиквичките. ПНа секое тикве им се става по еден филџан вода и се затвораат со половика домат. Другиот домат се сече на тркалца, а исто и пиперката и се ставаат од страна во тавата.
Од страна, се додава водата, маслото, повторно уште една лаж. црвен пипер и се покрива со фолија. Се пече во рерна на 200 степени околу 50 минути, без да се вади фолијата. Потоа секое тикве се полева со по 2 лаж. бело вино (за да не се кршат и да не разлеат од високата температура), се вади фолијата и се остава уште 40 минути за горе да поруменат.

Сликичка :)

полнети тиквиња.jpg
полнети тиквиња.jpg (34.57 KiB) Разгледано 644 пати
Аватар на корисникот
Serafima

Зелено цветче
 
88429305
Мислења: 876
Зачленет: 28 Окт 2010, 12:38
Локација: Во Неговaта душа...
... Љубете ги непријателите свои, благословувајте ги оние што ве колнат, правете им добро на оние што ве мразат и молете се за оние што ве навредуват и гонат...

Слика

Врати се на Рецепти

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: HappyOne и 8 гости