Приготвување на брокула...Се јаде ли свежа?

Дискусија во 'Рецепти' започната од kikuuus25, 8 декември 2009.

1. kikuuus25

kikuuus25 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2009
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    16
    Брокулата ја јадам свежа...се јаде така или???? Jас не пржам ништо...ама динстана или варена, или на пареа....кажете ми некој начин...

2. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.784
    Допаѓања:
    162.992
    Ќе земеш ќе ја провариш,ама онака тамам да фати бледозелена боичка,малце да подомекне,многу малце,па после во друг сад ќе ставиш маргарин да се стопи и многу,ама многу малку ќе ја пропржиш...прсти да излижеш!

На Dpokahontas му/ѝ се допаѓа ова.
  3. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.462
    Во тенџере ќе ставиш вода и зачини или коцка супа,кога ќе зоврие водата ја додаваш брокулата ама не ја оставаш да врие туку само една минута да омекне малку а не да смнени боја или да почне да се растура уште подобро е ако ја вариш на пареа, откако ке се свари брокулата во тавче ќе растопиш путер ама не да врие туку само да се стопи и ќе ја додадеш брокулата.
    Вака подготвена не губи од хранливоста и сите витамини и хранливи материи не се губат .

На Dpokahontas му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kikuuus25

kikuuus25 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2009
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    16
    Фала ви многу...само уште да ми пише некој свежа дали е добро да се јаде?затоа сто најчесто така ја конзумирам...

5. madzarovska

madzarovska Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    23
    Брокулите е најубаво да се јадат свежи, ако ти се убави на вкус тоа е најдоброто за тебе. Сите хранливи материи си ги задржуваат. Понекогаш ги правам со масло и киселина - како салата.

Инаку мене лично ми се многу тврди и сакам кога се помеки, па ги готвам на пареа. Кога бев помала ги мразев, но сега ги обожавам ;)

И тука на сајтот има интересна статија за брокули (не знам дали ја прочита) еве линк http://www.femina.mk/рецепти/намирници/брокулите-здравје-од-природата

6. LaRagazza

LaRagazza Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2009
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    122
    Дефинитивно најубава е во обична домашна супа,не треба да се варат многу зошто ја губат хранливата вредност,се ставаат 5 мин пред крај.Позз

7. jana31

jana31 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    39
    Еве уште еден рецепт: Ова е супа и сите дома многу ја сакаме, а и здрава е.Обари ја брокулата во вода (искршена на помали делови и само цветот без дршките) додека не омекни. Извади ја, со лажица за пире испасирај ја, па врати ја во водата, додај рендани моркови, рендан компир, а по желба и друг зеленчук (пасканат, целер...). Зачини со сол или ;) вегета (или коцка супа), црн пипер, масло, нека поврија усте 10-тина мин и добар апетит.
    Пиши дали ке пробаш и дали ќе те бендиса

На andreina му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ivana3

Ivana3 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2009
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Брокулата се става во зовриена супа (која на тивко крцка) и за неполна минута го тргаме тендџерето од оган.

9. Ivana3

Ivana3 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2009
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Секако дека се конзумира и свежа, може и да се конзумира во вид на сок (ја тоа го постигнувам со соковникот, секое утро:брокула, зелка, морков, црвена пиперка и јаболко).
    П.С. брокулата не се вари, само се става во веке готова супа или манџа и се трга, како што кажав за неполна минута.

10. zorica.bl

zorica.bl Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2009
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    10
    Брокулата се подварува заедно со морков,пасканат целер и сето тоа се става во блендер за да се добие густа смеса.Се врака во тенџерето и се вари 20мин се додава сол ,вагета и по желба малце зејтин или една лаж. путер или еве маргарин.ммммммммм мн вкуснооооо :P

11. Pla4ka

Pla4ka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2009
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    162
    Jas ja jadam kako salata obarena Brokula znaci da krcka po malku potoa se dodava maslinovo maslo,balsamiko ocet i lukce moze i magdonos po vkus sol crn piper super e probaj

На andreina му/ѝ се допаѓа ова.
  12. lina2

lina2 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    2
    Jas mislam deka Ivana3 go ima najdobriot recept vo vrska so brokulata,a isto taka mozes da ja brcnes na kratko vo vrela voda, da ja posolis,potkiselis so limon i malce maslinovo maslo,za da dobies ubava krckava salata. Samo taka se zadrzuvaat nejzinite
    sostojaki. Inace znam deka ne treba da se vari (gotvi) podolgo vreme. A sekako,dokolku mozete da ja jadete sveza toa e najdobro.

13. tamy

tamy Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    3
    jas ja pravam vaka:...ja varam dodeka da omekne i posle stavam zejtin sol i ocet...mmm ubavina

14. kika-kika

kika-kika Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Јас брокулата прво ја обарувам,додека не омекне, и потоа со маслиново масло и оцет ко салата.Пробај многу е вкусна а и ги задрзува сите хранливи материи.Пробај :)

15. gorgi-dzole

gorgi-dzole Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2010
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    brokulata e najubava d ja jadete kako salata .. naprimer jas so komsijata ke si sedneme 2 lita rakija i ke napravum salata od brokolula .tka e naj ubavoo svezaa da ja jadete naj zdravo sit vitamini se vo neaa ziva so zajtin4e ocet4ee sol4ee i krkajj jadii :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

16. sofi

sofi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2009
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Pokraj sto brokulata e zdrava da se jade vo salata sveza mnogu vkusna a i zdrava e ako se stavi vo tursija.Em e vkusna em e zdrava zasto ne se vari

17. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Jas brokulata vaka si ja podgotvuvam:
    Se stava vo sad so voda da se obari, ama samo malku kolku da smekne malku, potoa se cedi od vodata, a vo dr sad matime jajce, vo dr sad stavame prezla i normalno se posoluva po vkus, potoa se valka vo jajceto pa vo prezlata i vo zovrieno maslo se przi, ova ti e pohuvana brokula, sea ne e mn zdrava ama mn e vkusna pozzz i ako go probas ova pisi kako ti se bendsa, istoto e i so karfiolot i toj e prevkusen na ovoj nacin pozzzz

На ana-banana му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Shelea

Shelea Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    4.263
    Допаѓања:
    43.991
    100гр маслинки, 100 гр црвена пиперка (свежа), неколку млади кромитчиња, магдонос, половина тегла кисели краставички, и една главичка обарена брокула ситно се сечкаат и се мешаат. Се додаваат 200 гр варени макарони, 1 павлака и неколку лажици мајонез. Се посолува и се служи.
    Полесна салата здравје! Брокулата само обарете ја во врела вода, нема потреба од варење :)

19. Melanie

Melanie Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2010
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    89
    Brokulata ja jadam obarena kolku da omekne i posle so maslinovo maslo i namesto ocet si stavam limon i super e

20. Ema.Sk

Ema.Sk Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2009
    Пораки:
    1.332
    Допаѓања:
    4.800
    Јас можам само свежа да ја јадам .. поинаку неможам, ми се гади ептен .