Брокулата ја јадам свежа...се јаде така или???? Jас не пржам ништо...ама динстана или варена, или на пареа....кажете ми некој начин...
Ќе земеш ќе ја провариш,ама онака тамам да фати бледозелена боичка,малце да подомекне,многу малце,па после во друг сад ќе ставиш маргарин да се стопи и многу,ама многу малку ќе ја пропржиш...прсти да излижеш!
Во тенџере ќе ставиш вода и зачини или коцка супа,кога ќе зоврие водата ја додаваш брокулата ама не ја оставаш да врие туку само една минута да омекне малку а не да смнени боја или да почне да се растура уште подобро е ако ја вариш на пареа, откако ке се свари брокулата во тавче ќе растопиш путер ама не да врие туку само да се стопи и ќе ја додадеш брокулата. Вака подготвена не губи од хранливоста и сите витамини и хранливи материи не се губат .
Фала ви многу...само уште да ми пише некој свежа дали е добро да се јаде?затоа сто најчесто така ја конзумирам...
Брокулите е најубаво да се јадат свежи, ако ти се убави на вкус тоа е најдоброто за тебе. Сите хранливи материи си ги задржуваат. Понекогаш ги правам со масло и киселина - како салата. Инаку мене лично ми се многу тврди и сакам кога се помеки, па ги готвам на пареа. Кога бев помала ги мразев, но сега ги обожавам И тука на сајтот има интересна статија за брокули (не знам дали ја прочита) еве линк http://www.femina.mk/рецепти/намирници/брокулите-здравје-од-природата
Дефинитивно најубава е во обична домашна супа,не треба да се варат многу зошто ја губат хранливата вредност,се ставаат 5 мин пред крај.Позз
Еве уште еден рецепт: Ова е супа и сите дома многу ја сакаме, а и здрава е.Обари ја брокулата во вода (искршена на помали делови и само цветот без дршките) додека не омекни. Извади ја, со лажица за пире испасирај ја, па врати ја во водата, додај рендани моркови, рендан компир, а по желба и друг зеленчук (пасканат, целер...). Зачини со сол или вегета (или коцка супа), црн пипер, масло, нека поврија усте 10-тина мин и добар апетит. Пиши дали ке пробаш и дали ќе те бендиса
Брокулата се става во зовриена супа (која на тивко крцка) и за неполна минута го тргаме тендџерето од оган.
Секако дека се конзумира и свежа, може и да се конзумира во вид на сок (ја тоа го постигнувам со соковникот, секое утро:брокула, зелка, морков, црвена пиперка и јаболко). П.С. брокулата не се вари, само се става во веке готова супа или манџа и се трга, како што кажав за неполна минута.
Брокулата се подварува заедно со морков,пасканат целер и сето тоа се става во блендер за да се добие густа смеса.Се врака во тенџерето и се вари 20мин се додава сол ,вагета и по желба малце зејтин или една лаж. путер или еве маргарин.ммммммммм мн вкуснооооо
Jas ja jadam kako salata obarena Brokula znaci da krcka po malku potoa se dodava maslinovo maslo,balsamiko ocet i lukce moze i magdonos po vkus sol crn piper super e probaj
Jas mislam deka Ivana3 go ima najdobriot recept vo vrska so brokulata,a isto taka mozes da ja brcnes na kratko vo vrela voda, da ja posolis,potkiselis so limon i malce maslinovo maslo,za da dobies ubava krckava salata. Samo taka se zadrzuvaat nejzinite sostojaki. Inace znam deka ne treba da se vari (gotvi) podolgo vreme. A sekako,dokolku mozete da ja jadete sveza toa e najdobro.
Јас брокулата прво ја обарувам,додека не омекне, и потоа со маслиново масло и оцет ко салата.Пробај многу е вкусна а и ги задрзува сите хранливи материи.Пробај
brokulata e najubava d ja jadete kako salata .. naprimer jas so komsijata ke si sedneme 2 lita rakija i ke napravum salata od brokolula .tka e naj ubavoo svezaa da ja jadete naj zdravo sit vitamini se vo neaa ziva so zajtin4e ocet4ee sol4ee i krkajj jadii
Pokraj sto brokulata e zdrava da se jade vo salata sveza mnogu vkusna a i zdrava e ako se stavi vo tursija.Em e vkusna em e zdrava zasto ne se vari
Jas brokulata vaka si ja podgotvuvam: Se stava vo sad so voda da se obari, ama samo malku kolku da smekne malku, potoa se cedi od vodata, a vo dr sad matime jajce, vo dr sad stavame prezla i normalno se posoluva po vkus, potoa se valka vo jajceto pa vo prezlata i vo zovrieno maslo se przi, ova ti e pohuvana brokula, sea ne e mn zdrava ama mn e vkusna pozzz i ako go probas ova pisi kako ti se bendsa, istoto e i so karfiolot i toj e prevkusen na ovoj nacin pozzzz
100гр маслинки, 100 гр црвена пиперка (свежа), неколку млади кромитчиња, магдонос, половина тегла кисели краставички, и една главичка обарена брокула ситно се сечкаат и се мешаат. Се додаваат 200 гр варени макарони, 1 павлака и неколку лажици мајонез. Се посолува и се служи. Полесна салата здравје! Брокулата само обарете ја во врела вода, нема потреба од варење
Brokulata ja jadam obarena kolku da omekne i posle so maslinovo maslo i namesto ocet si stavam limon i super e