ТЕМА: Рецепти за торти

Мислење 25 Мар 2010, 08:54

Може некој да ми даде рецепт од торти?
Лесни торти со повеќе фил а помалку кори?...(да не се премногу благи а да се многу вкусни)
Благодарам однапред! :up:
Аватар на корисникот
white-chocolate

Фем почетничка
 
10
Мислења: 12
Зачленет: 25 Мар 2010, 08:49

Мислење 25 Мар 2010, 09:03

Мразам да печам пандишпани, па еве една лесна и брза песок торта.
5 пудинзи ванила
со литар ипол млеко
1 маргарин 20 лаж шекер во прав
300 гр ореви
300 гр плазма
250 гр кокос
1 шлаг за одозгоре мелени оревите и бисквитите ,пудингот го делиш на три дела и во во секој од нив ставаш во еден орев во друг бисквита и во третиот кокос
долниот дел се реди со бисквити па кокос и на крај оревот се надевам дека ќе ви се допадне на здравје.
purpurna

Фем почетничка
 
160
Мислења: 44
Зачленет: 09 Јан 2010, 19:26

Мислење 25 Мар 2010, 09:54

Јас сум секој ден на темата за диети :D :D :D но исто така сум и голем гурман и ги сакам готвењето и тортите ,еве нешто лесно и одлично :D се надевам дека ке ти се допадне .1: бисквит овошен колаш :

потребно е>500гр бисквити (најдобро вики)
>2 пудинга од ванила
>овошје:јагоди"малини "капини ,што имаш може и смрзнати и мешано( едно канче од кисело млеко)
>2 ванилин шеќер
>550гр шеќер
>750мл вода
припрема :водата и шеќерот иванилите се ставаат да вријат како шербет <
настрана, овошјето ако е свежо се пасира малку ако е смрзнато не мора
и пудинзите се разредуваат со вода и шеќер (како што се прави пудинг)
бисквитите се кршат на поголеми парчиња во тава што ќе стои тортата ( најдобро е правоаголна

кога ќе зоврие шербетот се додаваат овошјата и се остава пак да зоврие малку околу 10 мин па потоа се додава пудингот и се меша убаво ,добиениот фил се истура врз бесквитите и се меша добро за да има насекаде околу бисквитите се израмнува одозгора и се остава да се олади ,за поубав изглед одозгора се става шлаг или хопла а летен период и сладолед ,,,, :up: :up: пријатен апетит

и оваа торта е лесна и брза < јаболка торта >

потребно е :2кг јаболки (најдобро е киселки)
:шеќер по вкус ( и малку цимет по вкус)
:бисквити околу 500=600гр
:2 пудинга
:маргарин 150 гр
:хопла мала 200мл или 2 шлага
припрема: јаболките се лупат и се рендаат потоа се пржат на оган се додава малку зејтин да не подгорат
потоа се додава шеќерот се меша и кога ќе биде готово се трга на страна (важно е да биде по сочно, но не премногу)во правоаголна тава се редат бисквитите врз нив се истураат јаболките се разредуваат низ бисквитите убаво па врз јаболките се редат пак бисквити, настрана се прави пудингот со маргаринот и изладен се става врз бисквитите и врз пудингот се става хоплата или шлагот а може и сладолед .

се надевам ти се допаднаа моите рецепти и ако нешто не ти јасно прашај позззззззззззз до тебе и со среќа
Аватар на корисникот
zija

Фем почетничка
 
29
Мислења: 14
Зачленет: 08 Фев 2010, 10:41
Слика

Мислење 25 Мар 2010, 21:05

Некоја овошна торта со многу фил и овошје? На пример со јагоди??? :mrgreen:
Аватар на корисникот
white-chocolate

Фем почетничка
 
10
Мислења: 12
Зачленет: 25 Мар 2010, 08:49

Мислење 25 Мар 2010, 21:39

Овошна торта
-5 јајца
-10 супени лажици млака вода
- 10 полни супени лажици брашно
-10 супени лажици шеќер
- едно пециво
- 15 супени лажици шеќер ( за шлагот)
- јаболки 1 кг
За тесто
Се матат жолчките со млаката вода и со 10 те лажици шеќер т.е на една жолчка одат две лажици млака вода и две лажици шеќер) се додаваат 10 лажици брашно и пецивото, откако ќе се стави брашно не се миксира само се меша со лажица.

Јаболката се лупат и се сечат на кришки, плехот ( во форма на круг ) се премачкува со масло и се обложува со жеќер и во така подмачканиот плех се редат јаболката , се ставаат доволно јаболки за да не се гледа дното од плехот.
Плехот со јаболки се пече 5 минути на 200 степени , се вади, врз јаболките се истура смесата за тесто и се враќа да се допече уште 30 минути.
Белките се матат со 15 лажици шеќер за да се добие шлаг.
Кога ке се испече тортата се вади малку се остава да се излади и се превртува така јаболките да дојдат горе а тестото доле, се филува со шлагот.
За да има поубав мирис може во јаболките да се стави цимет, сецкани ореви или да се искомбинираат со било кое друго овошје.
Аватар на корисникот
irenna

Жолто цветче
 
15301741
Мислења: 2582
Зачленет: 01 Дек 2009, 19:19
Локација: Скопје
There are three ways to do something: good way, bad way and my way

Мислење 26 Мар 2010, 21:11

Торта со хопла и овошје (лесна и брза за правење)


1 литар хопла Цремале (така пишува на паковањето) користете ја исклучиво неа за торти
4 јајца
4 лажици шеќер
1 конзерва ананас
1 тегла компот од вишни
2 банани
2 киви
2 портокали
1 пакување бисквити големо
2 паковања шлаг пена
2 кесички желатин


Прво се матат 4 јајца со 4 лажици шекер се додека не се растопи убаво шеќерот.Во друг голем сад се мати хоплата убаво да се згусне а потоа се додаваат изматените јајца се мати уште малку за да се соедини. Овошјето односно ананасот и вишните се цедат од течноста и се додаваат во хоплата ,бананите и кивите се лупат се сецкаат и се додаваат во хоплата. Портокалот се цеди зашто сокот е потребен за да се топат бисквитите.
Оставете малку од секое овошје по малку за декорација
На плехце за торта редите хоризонтално 5 парчиња бисквити а вертикално 4 парчиња бисквити не заборавајте секоја бисквита треба да се топи во сокот од портокал.Кога ке наредите Ставате од филот да биде висок околу два прста,повторно ја повторувате постапката со бисквитите секоја бисквита се топи во сокот од портокал и се реди врз филот 5 бисквити хоризонтално 4 вертикално пак се става врз нив фил и пак врз него бисквити .Со преостанатиот фил ја премачкувате целата торта.

Настрана во тенџере го ставате сокот од вишните а во подлабоко тањирче го разматувате желатинот со малку вода,тенџерето со сокот го ставаш на оган додаваш 3 лажици шеќер и го додаваш растопениот желатин вариш се додека не ја добие потребната густина значи да е густо како сируп го тргаш тенџерето од оган .Во друг сад го матиш шлагот,од кога ќе го изматиш ја премачкуваш целата торта со тенок слој, а преостанатиот шлаг го ставаш во готварски шприц и одозгора на краевите од тортата ги украсуваш а овошјето што се остава за декорација се става во средината на тортата одозгора ,а спремениот желатин го истураш врз овошјето .
slagana07

Фем почетничка
 
190
Мислења: 19
Зачленет: 23 Дек 2009, 12:44

Мислење 26 Мар 2010, 21:21

Здраво женски. Еве една лесна торта зашто мразам да печам пандишпани,инаку тортата се вика "мрзлива жена" :D
Потребно е: 400грама бискоти, 6 шлаг крема ,200грама чоколадо за готвење и 800мл кисела вода. Бискотите се кршат и во нив се става 3 шлага изматени со 400мл кисела вода ,од нив се формира коцка или каква сакате форма ,се матат 3 шлага со 400мл кисела вода и внатре се ренда 100гр чоколадо,и сето се става врз бискотите ,исто така одозгора се ренда чоколадо и се остава малку во фрижидер. Пробајте лесно и многу вкусно :up:
Аватар на корисникот
bofi

Фем почетничка
 
18
Мислења: 9
Зачленет: 22 Мар 2010, 20:57

Мислење 06 Апр 2010, 20:00

а то е работава да се бие шлагот со кисела вода
?????? затоа што прв пат слушам јас :oops: а иначе нема многу работа во тортава ќе си ја пробам деновиве :P
Аватар на корисникот
strangewoman

Зелено цветче
 
219233
Мислења: 692
Зачленет: 09 Дек 2009, 14:51
Слика
Слика

Да го бараш патот до љубовта со разум, е исто како да го бараш Сонцето со светилка.

Мислење 08 Јун 2010, 12:25

Мачмало
6 жолчки се матат со 1 чаша (од вода) шеќер.Потоа се додава 1 чаша мелко 1/2 чаша зејтин 1 чаша брашно 1 ванила 1 пециво 2 лажичи какао и се пече
Посебно се мати : 6 белки со 18 лажици шеќер се додава на тестото и се пече уште малку

Торта со сусам
1Јајце
1 филџан (за кафе) зејтин
2 филџан (за кафе) шеќер
2 филџан (за кафе) пресно млеко
4 филџан (за кафе) брашно
1 лажиче сода бикербона
3 лажици големи мармалад од сливи и одозгора се поставува сусам и се пече на тивко
Тавче бр. 32

Овие 2 торти најмногу ги јадам па попосле ќе пишам уште некои рецепти :D
Аватар на корисникот
annii

Жолто цветче
 
908764
Мислења: 2748
Зачленет: 16 Апр 2010, 12:22
Локација: Hotel - Stone Bridge.
“You can close your eyes to the things you do not want to see, but you cannot close your heart to the things you do not want to feel.”

Мислење 17 Јун 2010, 12:26

И да допишам некои торти

Киндер торта
6 белки
6 лаж. шеќер
2 лаж. зејтин
2 лаж. брашно
2 лаж.презла
1 пециво

Кога се пече тестото се става хартија таа се подмачкува со 1/4 од маргарин а врз неа се ставаат сецкани ореви

Фил:
1 пудинг
4 лаж. густин
6 лаж. шеќер
1 кг. млеко

Се вари

посебно се мати 1 маргарин 250 гр шеќер и се меша заедно со пуднигот и 6 жолчки. Филот се дели на 2 дела во првиот се става 100г. кокос а во вториот 100г. чоколадо.Кората од тестото се премачкува со еуро крем и потоа се става првиот дел па вториот
Одозгора со хопла се декорира по избор


Торта со јаболка
Јаболки се сечат во тавче и се става малку шеќер да се потпечат потоа се додава пандишпанот:
6јајца
6лаж. шеќер
5лаж. брашно
а одозгора се декорира со шлаг
тавче број 28 или 30

Сладолед торта
5 јајца
5 лаж. шеќер
2 лаж. брашно
10 лаж. мелени ораси
1/2 пециво
тавче број 30
Фил:2 белки
3лаж . шеќер
1/2 кило млеко се варат 2 пудинга од ванила и кога ќе се олади се помешува со белките
1 маргарин
250 гр шеќер во прав
2 винили
се додава на белките и се филува тортата

Касата торта
150 гр. путер се мати со 10 лаж. шеќер во прав и се додаваат 3 жолчки.Потоа се додава:
300г. ладно млеко
100г. сецкани ореви
100г. желе
100г. суво грозје
500г. бисквити
и рендано чоколадо
одозгора се премачкува со белка (1 белка - 4-5 лаж. шеќер )

Јогурт торта
4 јајца
6 шолји (од кафе) шеќер
заедно се матат (јајцата и шеќерот)
3 шолји (од кафе) зејтин
3 шолји (од кафе)јогурт или млеко
1 пециво
1 ванила
6 брашно
Откако ќе се испече се посипува со шеќер во прав

Посна торта
6-7 јаболки рендани
23 лаж. ладна вода
23лаж. гриз
23 лаж. шеќер
23лаж. брашно
3 лаж. зејтин
2лаж. содабикербона
1-2 сецкани ореви
Сето ова убаво се мати и се остава да стои 1 ипол час и потоа се пече во тавче бр 34
Шербет: 750 гр. шеќер и малку вода колку да се покрие шеќерот и 2 ванилин шеќер

Торта
10 белки се матат со 300гр. шеќер се додава малку пециво 250 г.ораси сецкани и 300г. суво грозје и се пече бо плех.
Фил:
10 жолчки се матат со 10 лаж. шеќер во прав и 200г. чоколадо се става на пареа да згусне.На цела оваа смеса се додава само маргарин добро изладен и се филува

Дупка торта
4 јајца
1 шолја (за млеко) шеќер
1 шолја (за млеко) зејтин
1 шолја (за млеко) млеко
1 шолја (за млеко) брашно
1пециво
1 ванила
Се остава малку од тестото се додава какао и се шара одозгора

Бела кралица
10 белки се матат со пола кило шеќер.Со постепено додавање на шеќер.Кога ќе се изматат се става 1 лаж. оцет и се пече еден час на 150 степени во плех
Фил
Пола кило млеко,100гр шеќер да врие
5 лаж. густин измешано со 12 жолчки се мати и се става во зовриеното млеко. Се остава да зоврие како пудинг.Се мати маргаринот со шеќер во прав и се додава во ладниот пудинг. се додава 100 гр. мелени ораси или лешници
Печената торта се филува со шлаг пена

После ќе допишам уште некои раце ме здоболеа од чрапање
Аватар на корисникот
annii

Жолто цветче
 
908764
Мислења: 2748
Зачленет: 16 Апр 2010, 12:22
Локација: Hotel - Stone Bridge.
“You can close your eyes to the things you do not want to see, but you cannot close your heart to the things you do not want to feel.”

Врати се на Рецепти

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 3 гости