ТЕМА: Сè од компири

Мислење 14 Јан 2012, 18:31

Компирите како и да се зготвени јас ги јадам :)
Тоа ми е омилено јадење.Најмногу ги сакам пржени и пире.Но ги сакам и така варени и со сол,печени,во манџи..Абе во се :)
Ammy.Lee

Жолто цветче

1092641
Мислења: 1227
Зачленет: 31 Јул 2011, 17:56
- Љубовта е направена од една душа која што живее во две тела - Aristotel

Мислење 15 Јан 2012, 22:45

Готвам компири пржени,пире,печени секакви и многу ми се вкусни . Мора еднаш во неделата да направам нешто со компири :smirk:
HeelsLover

Зелено цветче

608342
Мислења: 555
Зачленет: 26 Ное 2011, 20:40
Локација: In The Diamond's World
Слика
СликаСлика

Мислење 15 Јан 2012, 23:18

Моментално јадам варени компири! И ми текна дека имав некаде рецепти за крокети со компири аха, само уште да пробав да ги направам некогаш....морам да ги пробам! Инаку мислам дека цел живот јадам само компири :lol:
ANGEL1

Сино цветче

3268
Мислења: 155
Зачленет: 21 Дек 2011, 23:44
Локација: Vo cetvrtata dimenzija na mojata fantazija
Слика
OSTAVETE TRAGA....NAJDLABOKIOT KOPNEZ NA COVEKOVOTO SRCE E POTREBATA DA ZIVEE ZA CEL POGOLEMA OD SEBE.

Мислење 19 Јан 2012, 11:05

Едно од јадењата од компири кои ми се многу вкусни се њоки. Треба малку повеќе време за да се направат.

Сварените компири се пасираат, се зачинуваат, се додава 1 јајце (ама и не мора) и постепено се додава брашно додека се добие средно меко тесто. Потоа од него се прават топчинја, се развлекуваат, па се сецкаат њоките.
Скриен текст: покажи
Слика

Во тенџере се става вода, се посолува, и кога ќе зовирие се ставаат њоките. За минута-две ќе испливаат на површина што значи дека се готови.

Јас ги јадам со болоњезе сос, или потпечени со сирење, салама и одозгора кечап и кашкавал.
maja8

Жолто цветче

956477
Мислења: 1920
Зачленет: 03 Јан 2010, 23:46

Мислење 20 Јан 2012, 23:53

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
еве еден од моите најубави начини на подготовка на компир
250 грама Сирење
50 грама Пармезан
1000 грама Компир
250 грама Кисела павлака
малку Сол
Компирот исчистете го, исечето го на кругови и сварете го во посолена вода.
Кога е до пола сварен, исцедете го, посолете го, па половина од него наредете го во огноотпорен сад, кој малку сте го премачкале со масло.
Врз него изрендајте сирење, па одозгора наредете ги останатите компири, па залејте со павлаката за готвење.
На крајот, изрендајте пармезан.
Печете од 30 до 45 минути на 180 степени.
s.t.e.f.a.n.j.a

Сино цветче

3813
Мислења: 366
Зачленет: 04 Јан 2012, 22:06
Локација: Во дневната на креветот
ЕДНА МИНУТА ТАГА ТИ ОДЗЕНА 60 СЕКУНДИ СРЕЌА

Мислење 01 Фев 2012, 15:09

Ги сакам секако варени во салата, компир манџа, пире обожавам и сум специјалист за правење пире, мусака, печени компири со месо, пржени компири ама баш секако :)
SOVRSENSTVO

Жолто цветче

915340
Мислења: 2454
Зачленет: 20 Сеп 2010, 14:25
Локација: далекy од реланоста...
We are in love Слика

Совршенството неможеш да го достигнеш,но никогаш не се откажувај од стремежот кон него!

Мислење 01 Фев 2012, 15:58

Компирчичи!!! Има ли некој што не ги сака? :lol:

Јас многу сакам крокети со компири.. Овој рецепт го земав од баба ми, потоа малку измутира низ моите и сега кога имам повеќе време правам крокети.. Многу ми се вкусни...

Има едно јадење сестра ми што го правеше од компири ама не знам како се вика па ќе се потрудам да го најдам рецептот па ќе го кажам тука... :)
Miss666

Зелено цветче

254177
Мислења: 588
Зачленет: 24 Јул 2011, 17:36
Локација: Местото до Дарко Станиќ :)
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.”

Don't be so quick to judge me, you only see what I choose to show:*

<3 <3 <3 <3 DARKO STANIC <3 <3 <3 <3

Мислење 04 Фев 2012, 19:48

Miss666 напиша:Компирчичи!!! Има ли некој што не ги сака? :lol:

Јас многу сакам крокети со компири.. Овој рецепт го земав од баба ми, потоа малку измутира низ моите и сега кога имам повеќе време правам крокети.. Многу ми се вкусни...

Има едно јадење сестра ми што го правеше од компири ама не знам како се вика па ќе се потрудам да го најдам рецептот па ќе го кажам тука... :)

Најдов за крокети па кој може нека проба да ги направи..

Ви треба:

3 компири со средна големина
1 јајце
масло
зачини (по желба)
малку оцет
брашно (ако треба, ќе видите зошто)

1. Компирите ставете ги да се варат.
2. Излупете ги, направете пире и пред да го оставите да се излади, измешајте го во него и јајцето, зачините и капнете малку оцет.
3. Замесете ја смесата и направете долгнавести крокети. Ако се лепи премногу компирот, и крокетите не се прават, додадете малку брашно за да не се лепи.
4. Во врело масло пржете ги додека не добијат златна боја.
*. Убаво е да ги ставите во сад на кој претходно сте ставиле 2-3 раширени салфетки. За да го соберат вишокот масло.
**. Оцетот не се става за вкус. Се става за крокетите да впијат што помалку масло.

Пријатен апетит!
Miss666

Зелено цветче

254177
Мислења: 588
Зачленет: 24 Јул 2011, 17:36
Локација: Местото до Дарко Станиќ :)
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.”

Don't be so quick to judge me, you only see what I choose to show:*

<3 <3 <3 <3 DARKO STANIC <3 <3 <3 <3

Мислење 11 Фев 2012, 01:54

Oбозавам комоири. E сега цитам тука има Mн рецепти. E вака кога идиме на вецера некаде надвор (ресторан) со пилески стек сервират едни мн мн вкусни компири. Nекако како прзени с. Zацени убаво мирисат. Nа половинка се сецени како коцки и сега сакам д. Nаправам и јас како???? Kој рецепт од странава е тој ?
girl-miri

Жолто цветче

369179
Мислења: 1346
Зачленет: 19 Окт 2011, 16:28
Локација: во мојот глупав свет,што никогаш нема да постои!...
You can never make the same mistake twice...because the second time you make it,it's not a mistake,it's a choice.
ЖЕНСКОТО СРЦЕ е БОГАТСТВО за личноста која знае да го ПРОЦЕНИ !!!

Мислење 11 Фев 2012, 10:13

girl-miri напиша:Oбозавам комоири. E сега цитам тука има Mн рецепти. E вака кога идиме на вецера некаде надвор (ресторан) со пилески стек сервират едни мн мн вкусни компири. Nекако како прзени с. Zацени убаво мирисат. Nа половинка се сецени како коцки и сега сакам д. Nаправам и јас како???? Kој рецепт од странава е тој ?

Компририте се прво сварени, потоа се сечат и се ставаат да се пржат во малку зејтин. Се зачинуваат по вкус.
maja8

Жолто цветче

956477
Мислења: 1920
Зачленет: 03 Јан 2010, 23:46

Врати се на Рецепти

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 2 гости

Site Meter