Рецептот се вика Скинати гаќи Ако ви остане пире од компир, се додава 2 јајца, малку сол и шеќер, 1 пециво и се додава брашно додека не престане да се лепи тестото. Се извлекува кора се сече на парчиња и се пржи.
Пица мусака ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: малку Оригано 250 милилитри Млеко 2 лажица/ци Масло 1000 грама Компир 200 грама Кашкавал 100 милилитри Доматно пире 3 Јајца/це 200 грама Шунка ПОДГОТОВКА: Компирот сварете го, па исечете го на крогови и наредете го во огноотпорен сад премачкан со масло. Прелијте го со јајцата изматени со млекото, па запечете во рерна за да се добие кора. Потоа, извадете го од рерната и одозгора прелијте со густо пире од домати. Преку пирето од домати наредете ги парчињата шунка, а одозгора ренданиот кашкавал. Потоа, попрскајте со малку оригано и вратете уште малку во рерна, додека кашкавалот убаво не се запече.
Компир салата од варени компири,исечкани на ситно,варени јајца и краставички и кромидче-исто исецкани,се додава сол,бибер,оцет и зејтин и се меша=неодолива салатка Друг рецеппт исто со варени компирки-се варат значи ,и во длабок сад се ренда-слој компири,па мајоне,па сирење ,па верени јајца и се така во слоеви додека не го исполните садот и оваа е преубава иако е покалорична
Еве моментално печам компири во рерна, ги сечам на кругови, не многу дебели за побрзо да се испечат, им ставам вода колку да ги облие, зачинувам со вегета, оригано, црн пипер и што си сакате вие по желба и се печат некаде околу 1 час и потоа се ммммммм највкусно нешто, пробајте
Јас обожавам домашно пире Се варат компирите а и малку кромид се потпржува. После тоа компирите се гмечат, кромидот се додава се става сол и voila супер јадење.
Мајка ми цел живот дома правеше пире со рачна гмечалка и секогаш имаше грутчиња. Јас деновиве си купив миксер со пасатор и кога компирите се ептен сварени им додавам млеко, па со пасаторот се прават како крем. Превкусно
Ситни млади компирчиња со големина на орев се варат. Се јадат со беровско сирење дури се топли Па уште и беровски ако се компирите НЕМА ПОУБО НЕШТО !
Ги вариш компирите,ги сечеш на средно големки парчиња,ги посолуваш со вегета или сол,загреваш масло и одкога ќе се загрее маслото му додаваш 1 лажица црвен пипер,колку да се запржи и со тоа ги преливаш компирите. Гарнир- прсти да изедеш 2. Не ми е пробан ами го најдов на нет, ми изгледа интересно па ако има кандидати за проба повелете. 6 компири од средна големина ,2-3 лукчиња ,2 супени лажици масло ,30 гр. путер ,сол, бибер Рерната се загрева на 220˚C. Ставете го компирот на подлогата за сечење и започнете со сечење од едниот до другиот крај на компирот, на рстојание од 3 до 4 мм. Ставете го компирите во плех за печење и ставете го лукот измеѓу резовите на компирот. Врз секој компир ставете по малку путер. Потоа попрскајте ги со малсиново масло, сол и бибер. Печете го околу 40 минути, одоносно додека не станат крцкави.
Во подмачкама тава се редат мали компирчиња излупени и исечени ан пола а на секое компирче се става по малце маргарин или путер. Преубави се со павлака или сирење. Исто така во подмачкана тава се ренда компир, кашкавал или сирење, се додава и едно добро изматено јајце, сосема малку вода (1 филџанче), малку масло и зачини по вкус и се пече во загреана рерна... ммммммм ми се пријаде
Бројче убаво подмачкај го тавчето, не штеди материјал . И во текот на готвењето ако сакаш да си посигурна доклај им малце путрече одозгоре, или преврти ги од другата страна.
Помеѓу варени и пржени, дефинитивно би избрала варени, а може и пире од нив (онака домашно). А она ќофтињата од компири ми се најубави.
Колку и да сум најадена, кога слушнам дека се приготвуваат компири, одма ми се отвара апетит. Највкусни ми се кога сама ќе си ги направам. Знам само 2 начина, но човек учи додека е жив. 1. Ги сварам компирите. Ги делам на пола. На едната половина ставам намаз ( стопено сирење ), малку прас, вегета и други зачини и поклопувам со другата половина. Не е голема филозофија, но на крај резултатот е прекрасен! 2. Ако ми останат од сварени компири ( значи оладени сакам да се ), ги сецкам на помали делчиња и ги пржам на масло, си додавам сирење, кашкавал, јајце понекогаш... Голема благодарност до маја8 бидејќи утре ќе го пробам нејзиниот рецепт.
ПИЦА ОД КОМПИРИ Потребно е:1.5кг лупени компири,300гр. брашно,200гр. сирење,2 јајца,200гр. шунка,половина мала лажичка сол,1 сув квасец,5лаж. масло за јадење,150мл вода,масло за јадење,сол и црн пипер.Во поголем сад се ставаат сувиот квасец,водата,5лаж. масло,солта и брашното и мешаме.Продолжуваме да го месиме тестото со рака.Од тестото формираме топка.Садот го покриваме и оставаме тестото да нарасне. Претходно излупените компири ги сечкаме на кругови и ги вариме во зовриена и посолена вода.Круговите варени компири со лажица ги вадиме и ги ставаме во цедалка.По 30-тина минути го вадиме тестото од садот и го размесуваме.Со сукалка развлекуваме кора.Тавата за печење ја намрсуваме со масло.Во намрсената тава наросуваме брашно и ја протресуваме за да се набрашни целата површина.Со помош на сукалка ја ставаме кората во тавата.Кората ја боцкаме со вилушка.Врз кората ги распоредуваме круговите компири.Ги попрскуваме компирите со масло за јадење и ги наросуваме со оригано.Шунката ја сечкаме на тенки полукругови кои ги распоредуваме врз компирите.Во подлабок сад ги кршиме јајцата,ги посолуваме и ги матиме.Изматените јајца ги нанесуваме врз пицата.На ситната страна од рендето врз пицата рендаме сирење.Печеме 20-тина минути на температура од 200 степени. Овој рецепт е од Храна и Вино.
ај сите рецепти сте ги напишале ама ај најпростиот ке ви го кажам јас ке си свариш компири убо,ке ги изгмечиш немора како за пире,ке му ставиш една конзерва туна,малку вегета сол бибер ке ги измешаш и лепотија,кркај само
Компири едноставно обожавам а најчесто го правам печени односно ги мијам компирите го ставам во караванче му ставам сол и ги ставам бо релна 45 минути и ги вадам ги лупам и ги јадам така ми се највкусни многу се меки едноставно се топат во уста
Искусни трикови за вкусни јадења од компир - Го најдов ова на нет, па решив да го споделам http://radiofortuna.com.mk/public/index ... Itemid=648
Обожавам компири можам на секаков начин да ги јадам . Претежно мама ми прави пржени компирЧиња , јас сама си правам пире многу вкусно ми е . Сакам и пеЧени компири .. Уф Уф сеа ми се пријаде
Ставаме да се варат компирите колку да омекнат малце,се љупат и се сечат на пола..па ги ставаме во рерна,се става зачин по свој избор,јас обично им ставам вегета..да не заборавам масло,свинска маст или путер, и тоа по свој избор за количина ќе видите зависит колку компири сте ставиле предходно да се варат..ги оставате некаде околу 45 мин да се вцрвенат..иии добар апетит,..