ТЕМА: Смеса за декорација на торти - Fondant

Мислење 23 Дек 2011, 04:51

Serafima moze li da go pisis receptot za fondan od zelatin? Jas od koga sakam da probam da napravam fondan ama ne mi faka umot si velam da ne se iznerviram i nikogas da ne mi tekni pak :lol: Toj so lokumot mi izgleda polesen ama neznam???

Потсетување од модератор

Ве молиме пишувајте на кирилица. Ако не знаете како, прочитајте овде.
ANGEL1

Сино цветче

3268
Мислења: 155
Зачленет: 21 Дек 2011, 23:44
Локација: Vo cetvrtata dimenzija na mojata fantazija
Слика
OSTAVETE TRAGA....NAJDLABOKIOT KOPNEZ NA COVEKOVOTO SRCE E POTREBATA DA ZIVEE ZA CEL POGOLEMA OD SEBE.

Мислење 23 Дек 2011, 11:21

ANGEL1 напиша:Serafima moze li da go pisis receptot za fondan od zelatin?
Фондан со желатин:

1 кесичка желатин (мелен)
50 мл. ладна вода (за желатинот)
100 гр фруктоза (Ја има во поголемите маркети. Јас ја користам од Виталија и цената и е околу 100 денари за 300 гр.)
20 мл. вода (за фруктозата)
1 супена лажица глицерин (Се купува во аптека. Едно малечко шишенце изнесува околу 100 денари.)
900 гр. шеќер во прав

Подготовка: Желатинот се става во сад настрана и му се додава водата. Се остава околу 5 минути да набубри.
Во теџере се става фруктозата и водата за неа (20 мл.) и се остава на тивок оган (со постојано мешање) да се истопи. Кога ќе зоврие се остава уште некои 30 секунди до минута да врие и се трга од оган. Веднаш во врелата течност се додава глицеринот и набубрениот желатин. Се меша додека се убаво се изедначи.
Потоа по малку се додава од шеќерот во прав. На почеток се меша со лажица, зашто содржината е врела. Потоа кога смесата неможе веќе да се меша (и малку излади) се меси убаво со раце.

Додека за фонданот од локум никогаш не може со точност да се каже колку шеќер би се ставило во истиот. Се зависи од локумот дали е свеж или не. Дозата е некаде 1:1 (100 гр локум со 100 гр. шеќер во прав).

Се надевам дека убаво ќе излезе тортата :) . Важно не се откажувај, дури и да погрешиш не се откажувај. За почеток обиди се со половина доза и ќе видиш. Секој почеток е малку тежок, додека се започне, но ќе биде се со време ;) .
Serafima

Сино цветче

25402542
Мислења: 437
Зачленет: 28 Окт 2010, 13:38
Локација: Во Неговото срце, душа...
... Љубете ги непријателите свои, благословувајте ги оние што ве колнат, правете им добро на оние што ве мразат и молете се за оние што ве навредуват и гонат...

Слика

Мислење 24 Дек 2011, 00:51

Фала Серафима :) незнам кога ќе ја направам ама сигурно ќе пробам! Белки ќе излезе убава. Не го знаев точниот рецепт за фонданот од желатин , но сега го имам ! Теннк јууу :*
ANGEL1

Сино цветче

3268
Слика
OSTAVETE TRAGA....NAJDLABOKIOT KOPNEZ NA COVEKOVOTO SRCE E POTREBATA DA ZIVEE ZA CEL POGOLEMA OD SEBE.

Мислење 24 Дек 2011, 11:43

Јас имам една роднина која правеше торти, ама таа ссекогаш фонданот го правеше од локум, таа најчесто правеше фигури од фондан, затоа што тортите и беа неверојатно нацртани. Такво убаво цртање и толку усовршена техника немам видено никаде. И иако ги правеше фигурите од локум, тие секогаш беа совршени. Се сеќавам на 3те прасиња, абе ти се чинеше како да го гледаш цртаниот пред тебе, уште да почнат да играат врз тортата.
DAngel

Зелено цветче

961473
Мислења: 923
Зачленет: 19 Мар 2011, 17:49
Локација: Houston, we have a problem :|
Roses are red violets are blue, God made me pretty, what happened to you? :wasntme:
Драги мажи, единствен начин да ја измерите вашата машкост со сантиметри е да ја измерите ширината на насмевката на лицето на вашата девојка! :)

Мислење 25 Дек 2011, 08:25

Супер!!! Сигурно си ја знае точно мерата а изгледа многу зависи и од локумот мора да биде пресен да се меси полесно и поубаво ќе стои, а и тоа со локумот е поедноставно за проба како за почеток ;)
ANGEL1

Сино цветче

3268
Слика

Мислење 25 Дек 2011, 13:29

Еве ви и видео клип за фонданот за кој пишала Серафима. Јас го правам и ми излегува без грешка...
http://www.minjina-kuhinjica.com/fondam ... ideo-klip/
MSkorpionka

Жолто цветче

12261134
Мислења: 1153
Зачленет: 04 Фев 2011, 17:36
Локација: Плутон
Слика

Мислење 25 Дек 2011, 14:22

а дали знаете каде може да се купи готов ( индустриски) фондант, да не се малтретирам со месење :)))
nena2010

Жолто цветче

1390791
Мислења: 1673
Зачленет: 21 Дек 2010, 16:04
So when we meet as friends,my heart will break again
If that's how the story ends, then I can't understand....

Мислење 25 Дек 2011, 15:34

nena2010 напиша:а дали знаете каде може да се купи готов ( индустриски) фондант, да не се малтретирам со месење :)))

јас имам видено во кам маркет во битола дека има,ама мн е мало паковањето а некаде е околу 80-90 денари
ljubicicaa

Сино цветче

15586
Мислења: 460
Зачленет: 15 Дек 2010, 00:16
некогаш љубовта е
најголемото задоволство
а некогаш е
длабока
длабока болка

во двата случаја,
стенкаме

Мислење 03 Фев 2012, 17:56

рацепт за фондан јас правев еден упс мајками и супер и излезе ... од тука го гледавме http://www.tortijada.mk/mk/zanimlivosti ... ondan.html

фруктоза можеш да најдеш во некоја поголема продавница маркет такво нешто тоа ти е фактички овошен шекер ќе бараш...
глицерин можеш да најдеш во аптека тоа ти е во шишенце и е густо како зејтин се употребува и за лица со рапава кожа

другото мислам дека знаеш каде да си најдеш :) :*

СЕ НАДЕВАМ ПОМОГНАВ НЕШТО !!
stefyle

Бело цветче

403
Мислења: 55
Зачленет: 16 Мај 2011, 19:00
Локација: На крај на светот

Мислење 22 Фев 2012, 16:46

Планирам да правам торта со фондан за некоја недела, мене ми треба за обложување (и планирам да употребам што потенка кора, ако е тоа возможно) и сосема обични фигури горе, налик тркалца, значи ништо тешко за изработка.

Сакам да го направам од локум и прав шеќер, другото ми изгледа потешко, а и не ми е потребна толкава количина.
Сакав да прашам - претпоставувам може и овој фондан од локум да се бои, така?
Со какви бои е подобро - течни или во прав?

Чинам некаде прочитав дека овие во прав биле подобри, со поинтензивни бои.
:)
Trendafilka

Жолто цветче

123716655
Мислења: 4473
Зачленет: 28 Дек 2009, 16:12
Локација: Barcelona or Nice... someday
Don't Trust Anything That Bleeds for Five Days and Doesn't Die . . .
Што е убав овој свет - онде го*но овде цвет.
Слика

Врати се на Рецепти

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 2 гости

Site Meter